Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Najlepsza pizza w kraju
Pizza to bardzo popularny rarytas włoskiej kuchni. Dobrze przygotowana i podana jest idealnym posiłkiem na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Nic zatem dziwnego, że pojawia się coraz więcej pizzerii, serwujących pizze z najrozmaitszymi dodatkami. Jedną ze znanych pizzerii...
Koniec z kanapkową nudą – kanapki z wędzonym łososiem
Jeśli masz dosyć nudnych kanapek to polecamy wyśmienite kanapki z wędzonym łososiem. Produkty: 20 dag wędzonego łososia
6 kromek ciemnego chleba
1 żółta papryka
2 pomidory
5 dag żółtego sera
4 łyżki jogurtu naturalnego
kawałek imbiru
3 gałązki bazylii
...
Poznaj bliżej pana ziemniaka!
Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane...
Smaczne gotowanie bez soli
„Nie sól tyle!” – kto nigdy tego nie usłyszał, prawdopodobnie ma o wiele zdrowsze serce i lepsze samopoczucie niż osoba, która soli o wiele za dużo. Jednak, jak nie solić, skoro niedosolone jest takie bez smaku? Okazuje się, że...
Karkówka w miodzie – danie prosto z Żuław
Chciałabyś zaskoczyć gości nowym daniem? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – karkówka w miodzie. Twoi goście będą zachwyceni!
Produkty
1kg karkówki
2-3 cebule
5 ząbek czosnku
5 łyżek majeranku
1/4 bazylii
Przygotowanie
Mięso pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Następnie obsmaż i przełóż...
Czekoladowe desery
Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.
Na początek – czekoladowe trufle,...
Sałatka z kozim serem- smacznie i zdrowo
Sałatka z kozim serem jest świetna jako przystawka, i nie tylko. Produkty: 150g koziego sera
1 sałata
1 duża cebula
1 zielona papryka
4 pomidory
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Liście...
Parę słów o kawie, czyli minikompendium wiedzy zagorzałego kawosza
Kawa - współczesny "napój Bogów", bez którego ani jednego dnia nie wyobraża sobie większość populacji. Dla wielu osób kawa jako produkt to zwykły proszek zamknięty w słoiku stojącym na sklepowej półce. Historia tego napoju jest jednak znacznie bardziej rozległa.
Kawa...
Makaron w sosie ziołowym
Po świątecznym obżarstwie makaron w sosie ziołowym to świetny sposób na obiad.
Produkty:
500g świeżo ugotowanego makaronu tagliatelle
1 szklanka śmietany
60g masła
2 łyżki drobno posiekanego oregano
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron...
Espresso, czyli łyk na pobudzenie
Potrzeba szybkiego pobudzenia to najczęstszy powód, dla którego rano i później w ciągu dnia sięgamy po kawę. Zawarta w niej kofeina odpowiada za zwalczanie uczucia senności i objawów zmęczenia, a także przedłuża naszą aktywność. Marząc o szybkiej dawce kawowej...