Kulinaria

Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół

Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki. Chrzan ze śmietaną Produkty 200g świeżego chrzanu w korzeniu sok z 1 cytryny 150 ml kwaśnej śmietany sól, cukier Przygotowanie: Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach...

Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą

Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu! Składniki 400g żeberek wieprzowych 200g wędzonego boczku 200g białej kiełbasy 2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego śmietana 3 marchewki 2 pietruszki 2...

Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto

Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka. Polskie święta – Mazurek już nie tak...

Likiery ziołowe – na zdrowie!

Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit...

Wielkanocna baba wczoraj i dziś

Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste. Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...

Full English breakfast – energetyczne śniadanie na długi dzień

Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie.Dziś obfite śniadania nie są...

Jajka faszerowane z bakaliami Bakalland

Wielkanoc to chwila wolnego czasu, rodzinnych spotkań i pyszności na stole. Teraz razem z marką Bakalland możesz sprawić, by tradycyjne smaki nabrały nowego wyrazu. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z bakaliami. Jajka faszerowane z bakaliami Składniki 3 jaja ugotowane na twardo 1/4...

Gin Collins – i inne drinki z ginem

Gin, jako baza do różnego rodzaju drinków, sprawdza się doskonale. Jego wyrazisty, gorzki i cierpki smak, który jest wynikiem połączenia spirytusu z jagodami jałowca, a także z owocami cytrusowymi np. cytryną czy gorzką skórka pomarańczową wspaniale komponuje się z...

Przepis na herbatniki

Herbatniki jak u babci, łatwe do zrobienia i super smakują do kawy czy herbatki. Produkty 13 dag cukru 25 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu garść rodzynek aromat rumowy Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj z cukrem...

Herbata biała

Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom. Dodatkowym dowodem potwierdzającym...