Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Chrzan – dodatek w trzech odsłonach na wielkanocny stół
Chrzan jest smaczny i zdrowy oraz idealny na wielkanocny stół jako dodatek do mięs, jajek i szyneczki.
Chrzan ze śmietaną
Produkty
200g świeżego chrzanu w korzeniu
sok z 1 cytryny
150 ml kwaśnej śmietany
sól, cukier
Przygotowanie:
Chrzan umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach...
Wielkanocny barszcz biały z kiełbasą
Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem to ponadczasowy klasyk wielkanocny. Jeśli jeszcze nie przygotowałaś tej aromatycznej zupy skorzystaj z naszego przepisu!
Składniki
400g żeberek wieprzowych
200g wędzonego boczku
200g białej kiełbasy
2 szklanki soku z kwaszonych ogórków lub 2 szklanki zakwasu razowego
śmietana
3 marchewki
2 pietruszki
2...
Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto
Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka.
Polskie święta – Mazurek już nie tak...
Likiery ziołowe – na zdrowie!
Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit...
Wielkanocna baba wczoraj i dziś
Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste.
Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...
Full English breakfast – energetyczne śniadanie na długi dzień
Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie.Dziś obfite śniadania nie są...
Jajka faszerowane z bakaliami Bakalland
Wielkanoc to chwila wolnego czasu, rodzinnych spotkań i pyszności na stole. Teraz razem z marką Bakalland możesz sprawić, by tradycyjne smaki nabrały nowego wyrazu. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z bakaliami.
Jajka faszerowane z bakaliami
Składniki
3 jaja ugotowane na twardo
1/4...
Gin Collins – i inne drinki z ginem
Gin, jako baza do różnego rodzaju drinków, sprawdza się doskonale. Jego wyrazisty, gorzki i cierpki smak, który jest wynikiem połączenia spirytusu z jagodami jałowca, a także z owocami cytrusowymi np. cytryną czy gorzką skórka pomarańczową wspaniale komponuje się z...
Przepis na herbatniki
Herbatniki jak u babci, łatwe do zrobienia i super smakują do kawy czy herbatki.
Produkty
13 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść rodzynek
aromat rumowy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj z cukrem...
Herbata biała
Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom.
Dodatkowym dowodem potwierdzającym...