Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Wegańskie desery Oreo z truskawkami
Pyszne, lekkie, wegańskie desery Oreo z truskawkami. Do ich wykonania potrzebujemy aż … czterech składników! Smacznego!
Składniki na 10 porcji: 20 szt. ciastek Oreo + 5 szt. do dekoracji
2 puszki mleka kokosowego (gęsta część, schłodzone min. 24h w lodówce)
...
Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem
Sezon na rabarbar powoli mija, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem jak najszybciej! 🙂 To niezwykłe warzywo jest źródłem kwasu foliowego i błonnika, a także wielu witamin - A, C i E.
Do ciasta,...
Focaccia z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 2 ½ szklanki mąki...
Podaj kawę na śniadanie – 3 fantastyczne przepisy
Dla prawdziwych kawoszy śniadanie nie może obyć się bez filiżanki aromatycznego napoju. Doskonale komponuje się on zarówno z posiłkiem na słodko, jak i na wytrawnie. Czasem, kiedy mam więcej czasu, np. przy okazji świąt czy urlopu, warto pozwolić sobie...
Wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami
Sezon na truskawki trwa, a więc korzystajmy! Oto przepis na szybkie i pyszne wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami. Składniki: 2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
...
Wegański deser czekoladowy – Wegańskie brownie
Przedstawiam Wam bardzo łatwy i szybki przepis na brownie z bananem. Takie brownie możemy zaserwować solo lub z owocami, orzechami i czym tylko dusza zapragnie. Może być też podstawą, czyli spodem do innych ciast. Na górę możemy położyć masę...
Sałatka z kapusty pekińskiej z białą fasolą
Tą smaczną sałatkę robi się bardzo szybko. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, m.in. tych z grilla 🙂 Jest lekka, ale jednocześnie syta dzięki fasoli bogatej w białko roślinne. Doprawiamy ją solą i pieprzem wg własnych preferencji smakowych....
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami
Czerwiec to miesiąc moich ulubionych owoców, czyli truskawek. Jeśli również jesteście wielbicielami tych owoców, z pewnością zasmakuje Wam to ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami!
Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się długi i trudny, ale w rzeczywistości...
„Powiedz ser” – czyli suszona mrozem serowa nowość od Mixit!
Dodajemy go do pizzy, wkładamy do kanapek, używamy do sosów, makaronów i do sałatek. Lubią go „mali” i „duzi” – wszyscy. Taki właśnie jest ser żółty, który dziś można również chrupać, np. ten liofolizowany. Jak to możliwe i do...
Kuchnia włoska – dlaczego Polacy ją pokochali?
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni regionalnych, która z sukcesem przekroczyła granice Włoch i skutecznie podbija serca (i żołądki) mieszkańców Europy i świata. Za co kochamy dania włoskie? Przede wszystkim za to, że są czymś więcej niż tylko...