Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Focaccia z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi
Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.Składniki:2 ½ szklanki mąki...
Podaj kawę na śniadanie – 3 fantastyczne przepisy
Dla prawdziwych kawoszy śniadanie nie może obyć się bez filiżanki aromatycznego napoju. Doskonale komponuje się on zarówno z posiłkiem na słodko, jak i na wytrawnie. Czasem, kiedy mam więcej czasu, np. przy okazji świąt czy urlopu, warto pozwolić sobie...
Wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami
Sezon na truskawki trwa, a więc korzystajmy! Oto przepis na szybkie i pyszne wegańskie babeczki z kokosem i truskawkami.Składniki:2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki wiórków kokosowych
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
...
Wegańskie brownie
Przedstawiam Wam bardzo łatwy i szybki przepis na brownie z bananem. Takie brownie możemy zaserwować solo lub z owocami, orzechami i czym tylko dusza zapragnie. Może być też podstawą, czyli spodem do innych ciast. Na górę możemy położyć masę...
Sałatka z kapusty pekińskiej z białą fasolą
Tą smaczną sałatkę robi się bardzo szybko. Sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, m.in. tych z grilla 🙂 Jest lekka, ale jednocześnie syta dzięki fasoli bogatej w białko roślinne. Doprawiamy ją solą i pieprzem wg własnych preferencji smakowych....
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami
Czerwiec to miesiąc moich ulubionych owoców, czyli truskawek. Jeśli również jesteście wielbicielami tych owoców, z pewnością zasmakuje Wam to ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i truskawkami!
Przepis na pierwszy rzut oka może wydawać się długi i trudny, ale w rzeczywistości...
„Powiedz ser” – czyli suszona mrozem serowa nowość od Mixit!
Dodajemy go do pizzy, wkładamy do kanapek, używamy do sosów, makaronów i do sałatek. Lubią go „mali” i „duzi” – wszyscy. Taki właśnie jest ser żółty, który dziś można również chrupać, np. ten liofolizowany. Jak to możliwe i do...
Kuchnia włoska – dlaczego Polacy ją pokochali?
Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni regionalnych, która z sukcesem przekroczyła granice Włoch i skutecznie podbija serca (i żołądki) mieszkańców Europy i świata. Za co kochamy dania włoskie? Przede wszystkim za to, że są czymś więcej niż tylko...
Kreatywne pomysły, które zamienią wino w wyjątkowy prezent
Wino symbolizuje napój bogów i radość życia, więc idealnie nadaje się na prezent na niemal każdą okazję. Umiejętnie dobrane i kreatywnie opakowane, posłuży jako wyróżniający się prezent. Jakie wino pasuje do jakiej okazji i jak je efektownie zapakować?
Wino na prezent ślubny
Często...
Co króluje na naszych stołach? Odkryj tradycyjne smaki kuchni polskiej!
Szukając pomysłów na dania główne, warto czasami rozejrzeć się dookoła. Polska kuchnia potrafi zaskoczyć. Zastanawialiście się na przykład, ile w naszym języku istnieje określeń na zupy? Nawet kulinarny laik trochę ich wymieni. Zdecydowanie mamy do nich wyczucie, mnóstwo serca...