Kulinaria

    Ciastka z dyni

    Halloween za nami. Jeśli nie wiesz jak wykorzystać dynie, które tworzyły piękne dekoracje, ten przepis jest dla Ciebie! Puree z dyni można też użyć do wielu innych ciast i dań 🙂 Składniki (na około 18 szt.): ½ kostki masła ½...

    Co wpływa na smak kawy?

    To, jak będzie smakowała zaparzona kawa, zależy nie tylko od jej gatunku. Kawosze przygotowujący swoją ulubioną kawę, zwracają uwagę na każdy detal – począwszy od sposobu obróbki ziaren do ich parzenia. Na smak kawy wpływa szereg czynników, które nie...

    Najpopularniejsze gatunki białego wina

    Wina białe zwykle stoją w cieniu czerwonych, traktowane nawet po macoszemu. Niesłusznie, ponieważ wiele z nich to doskonałe trunki. Na liście najpopularniejszych białych win znajduje się sporo prostych propozycji, które są więcej niż poprawne, ale nie wymagają olbrzymiej wprawy...

    5 ciekawych pomysłów na mrożoną kawę

    W ostatnich latach zaobserwować możemy znaczny wzrost popularności kaw mrożonych. Modne, sieciowe kawiarnie prześcigają się w tworzeniu coraz to bardziej finezyjnych napojów, często przypominających bardziej desery niż kawę. Co ciekawe, większość kaw mrożonych można przygotować w domu, a zazwyczaj...

    Apple pie z cynamonem

    Pogoda za oknem jesienna, mimo, że mamy początek sierpnia. Na szczęście sezon na jabłka w Polsce trwa praktycznie cały rok, a nic w pochmurny dzień nie poprawia nastroju bardziej niż… szarlotka! Przedstawiam Wam moją wersję słynnego apple pie. Do...

    Wegańskie desery Bounty

    Wegańskie deserki Bounty - moja propozycja na umilenie sobie niedzieli 🙂 To kolejny przepis z wykorzystaniem mleka kokosowego, dlatego chciałam zwrócić uwagę na dwie istotne kwestie. Aby mleko kokosowe dobrze nam się ubiło i powstała puszysta masa, wybieramy mleko...

    Ciasto wegańskie Snickers

    Przedstawiam moją wersję wegańskiego Snickersa z kaszy jaglanej. Najistotniejszą kwestią w tym przepisie jest prawidłowe ugotowanie kaszy jaglanej. Im bardziej będzie rozgotowana - tym dokładniej ją zblendujemy, a im bardziej będzie zblendowana - tym lepiej zastygnie. Jej konsystencja stanie...

    Wegańskie desery Oreo z truskawkami

    Pyszne, lekkie, wegańskie desery Oreo z truskawkami. Do ich wykonania potrzebujemy aż … czterech składników! Smacznego! Składniki na 10 porcji: 20 szt. ciastek Oreo + 5 szt. do dekoracji 2 puszki mleka kokosowego (gęsta część, schłodzone min. 24h w lodówce) ...

    Wegańskie kruche ciasto z rabarbarem

    Sezon na rabarbar powoli mija, więc zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem jak najszybciej! 🙂 To niezwykłe warzywo jest źródłem kwasu foliowego i błonnika, a także wielu witamin - A, C i E.  Do ciasta,...

    Focaccia z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi

    Włoska focaccia to chyba jedno z najprostszych ciast drożdżowych. Focaccia to rodzaj pieczywa, który m.in. sprawdzi się świetnie w towarzystwie humusu lub innych warzywnych past. Przedstawiam Wam moją wersję z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Składniki: 2 ½ szklanki mąki...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,666ObserwującyObserwuj