Kulinaria

    Wiosenne sałatki – na pierwsze słoneczne dni

    Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są...

    Ryba w natce pietruszki i winie

    Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła. Ryba w natce pietruszki Składniki 0,5 kg ryby – może...

    Królewskie śniadanie wielkanocne dzięki maselniczce Hefra

    Wielkanocne śniadanie to najważniejsze śniadanie w roku, dlatego warto zadbać, aby było wyjątkowe, niemal królewskie. Z pewnością takie będzie, jeżeli na świątecznym stole znajdzie się wszystko to, co niezbędne, także maselniczka. Eleganckie i praktyczne, adekwatne do okoliczności, jest naczynie...

    Naleśniki i na słodko i na słono

    Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem. Naleśniki na słodko Składniki 2 szklanki...

    Wafelki z kremem kokosowym – pomysł na deser

    Domowe wafelki z kremem to alternatywa deseru dla zabieganych, lub nie lubiących pieczenia. Proponuję suche wafle z domowym kremem kokosowym, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki opakowanie suchych wafli (andrutów) 10 dag masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka ...

    Ryba w cieście francuskim

    Na piątkowy obiad proponuję rybę w cieście francuskim. Łatwy w przygotowaniu obiad z łososia lub dorsza, przyrządzany z tapenadą z czarnych oliwek, mozarellą i pomidorem. Przepis pochodzi od naszej stałej czytelniczki Oli. Dziękuję! Składniki 500g filetu z dorsza lub łososia -...

    Jedz zdrowo i walcz z przesileniem wiosennym

    Trapią Cię senność i rozdrażnienie? Zazdrościsz tym, którzy korzystają już z pierwszych oznak nadchodzącej wiosny? Pora zadbać o dietę i naładować akumulatory naszego organizmu! Radzimy jak postępować i zmienić nasz jadłospis, aby szybko i skutecznie uporać się z objawami...

    Dlaczego warto jeść brokuły?

    Brokuł jest warzywem zawierającym mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto jest nisko kaloryczny. Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Można je spożywać na surowo, jednak najczęściej są gotowane. Powinno się je gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, nie...

    Ciasto czekoladowe z coca-colą

    Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem coca-coli – intrygujący smak, słodki deser to idealny dodatek do niedzielnej kawy. A kalorie? Kto przy zdrowych zmysłach w niedzielę zwracałby uwagę na kalorie w czekoladowym cieście? 😉 Składniki Ciasto 250g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku...

    Śledź świeży smażony

    Smażona ryba to sposób na szybki i zdrowy obiad. Polecamy smażone śledzie! Szybko, łatwo i smacznie. Składniki 4 świeże wypatroszone śledzie bez głów 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia sól, pieprz plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie Śledzie umyć,...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,664ObserwującyObserwuj