Kulinaria

Żurek na Wielkanoc – w 3 odsłonach

Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości. Żurek na zakwasie Składniki 1 butelka zakwasu, 3 marchewki, 1 cebula, 2 pietruszki, 20 dag boczku wędzonego w...

Jak przygotować koszyk do święcenia?

Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego...

Baby na Wielkanoc

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową. Babka Marmurkowa Składniki 300g mąki 15g proszku do pieczenia 5 jajek 4 łyżki kwaśnej śmietany 250g masła 250g cukru pudru 8 kropli olejku waniliowego 4 łyżeczki kakao 1 łyżka masła do posmarowania formy 1...

Studzienina i chrzanówka ze święconki – odkrywamy regionalne smaki Wielkiej Nocy

Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! Pożegnanie z żurem i śledziem Polskie...

Zupa chrzanowa – Panie chrzanie, niech pan przestanie

Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? – O wielkanocnej...

4 sposoby na wielkanocne jaja! – kulinarne propozycje od firmy Tarsmak

Wielkanoc już niedługo - a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach - w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni... Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc. Drożdżówka - niespodzianka Składniki...

Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy! Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w...

Wiosenne sałatki – na pierwsze słoneczne dni

Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są...

Ryba w natce pietruszki i winie

Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła. Ryba w natce pietruszki Składniki 0,5 kg ryby – może...

Królewskie śniadanie wielkanocne dzięki maselniczce Hefra

Wielkanocne śniadanie to najważniejsze śniadanie w roku, dlatego warto zadbać, aby było wyjątkowe, niemal królewskie. Z pewnością takie będzie, jeżeli na świątecznym stole znajdzie się wszystko to, co niezbędne, także maselniczka. Eleganckie i praktyczne, adekwatne do okoliczności, jest naczynie...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,634ObserwującyObserwuj