Kulinaria

    Tarta z żółtym serem – uniwersalna potrawa, na każdą okazję

    Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka...

    Strudel z jabłkami oraz z białym serem

    Strudel - deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie - ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel...

    Krewetki w winie

    Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja. Składniki opakowanie mrożonych dużych krewetek 250...

    Żurek na Wielkanoc – w 3 odsłonach

    Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości. Żurek na zakwasie Składniki 1 butelka zakwasu, 3 marchewki, 1 cebula, 2 pietruszki, 20 dag boczku wędzonego w...

    Jak przygotować koszyk do święcenia?

    Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego...

    Baby na Wielkanoc

    Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową. Babka Marmurkowa Składniki 300g mąki 15g proszku do pieczenia 5 jajek 4 łyżki kwaśnej śmietany 250g masła 250g cukru pudru 8 kropli olejku waniliowego 4 łyżeczki kakao 1 łyżka masła do posmarowania formy 1...

    Studzienina i chrzanówka ze święconki – odkrywamy regionalne smaki Wielkiej Nocy

    Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! Pożegnanie z żurem i śledziem Polskie...

    Zupa chrzanowa – Panie chrzanie, niech pan przestanie

    Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? – O wielkanocnej...

    4 sposoby na wielkanocne jaja! – kulinarne propozycje od firmy Tarsmak

    Wielkanoc już niedługo - a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach - w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni... Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc. Drożdżówka - niespodzianka Składniki...

    Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym

    Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy! Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,664ObserwującyObserwuj