Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem z puszki - zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską
Składniki 1 puszka tuńczyka w...
Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną
Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu!
Żeberka z kminkiem
Składniki 800g żeberek
3 cebule
3 roztarte ząbki czosnku
olej lub oliwa do smażenia
mąka
1 liść...
Grog z cytryną i cynamonem na rozgrzanie
Za oknem króluje nam aura zimowa – choć kalendarz wyraźnie mówi, że mamy wiosnę... Na rozgrzanie proponuję grog - stary trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce...
Tarta z żółtym serem – uniwersalna potrawa, na każdą okazję
Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka...
Strudel z jabłkami oraz z białym serem
Strudel - deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie - ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel...
Krewetki w winie
Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja.
Składniki opakowanie mrożonych dużych krewetek
250...
Żurek na Wielkanoc – w 3 odsłonach
Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości.
Żurek na zakwasie
Składniki
1 butelka zakwasu,
3 marchewki,
1 cebula,
2 pietruszki,
20 dag boczku wędzonego w...
Jak przygotować koszyk do święcenia?
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego...
Baby na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową.
Babka Marmurkowa
Składniki
300g mąki
15g proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki kwaśnej śmietany
250g masła
250g cukru pudru
8 kropli olejku waniliowego
4 łyżeczki kakao
1 łyżka masła do posmarowania formy
1...
Studzienina i chrzanówka ze święconki – odkrywamy regionalne smaki Wielkiej Nocy
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna!
Pożegnanie z żurem i śledziem
Polskie...