Kulinaria

    Sałatki z tuńczykiem

    Sałatka z tuńczykiem z puszki - zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy. Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską Składniki 1 puszka tuńczyka w...

    Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną

    Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu! Żeberka z kminkiem Składniki 800g żeberek 3 cebule 3 roztarte ząbki czosnku olej lub oliwa do smażenia mąka 1 liść...

    Grog z cytryną i cynamonem na rozgrzanie

    Za oknem króluje nam aura zimowa – choć kalendarz wyraźnie mówi, że mamy wiosnę... Na rozgrzanie proponuję grog - stary trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce...

    Tarta z żółtym serem – uniwersalna potrawa, na każdą okazję

    Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka...

    Strudel z jabłkami oraz z białym serem

    Strudel - deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie - ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel...

    Krewetki w winie

    Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja. Składniki opakowanie mrożonych dużych krewetek 250...

    Żurek na Wielkanoc – w 3 odsłonach

    Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości. Żurek na zakwasie Składniki 1 butelka zakwasu, 3 marchewki, 1 cebula, 2 pietruszki, 20 dag boczku wędzonego w...

    Jak przygotować koszyk do święcenia?

    Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego...

    Baby na Wielkanoc

    Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową. Babka Marmurkowa Składniki 300g mąki 15g proszku do pieczenia 5 jajek 4 łyżki kwaśnej śmietany 250g masła 250g cukru pudru 8 kropli olejku waniliowego 4 łyżeczki kakao 1 łyżka masła do posmarowania formy 1...

    Studzienina i chrzanówka ze święconki – odkrywamy regionalne smaki Wielkiej Nocy

    Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna! Pożegnanie z żurem i śledziem Polskie...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,765ObserwującyObserwuj