Kulinaria

    Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka

    Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej...

    Stawiamy na ryby – pstrąg pieczony w folii aluminiowej z sałatą lodową

    Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponujemy przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku, podawanego z sałatą lodową z pomidorami i sosem winegret. Pstrąg...

    Zupa ogórkowa na mięsie indyka, sałatka z kiszonym ogórkiem i pieczarkami

    Ogórki kiszone powstają z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju, zalanych wodą z solą z dodatkiem łodygi kopru, korzeni chrzanu i ząbków czosnku. Można także dodawać przyprawy takie jak: liście laurowe, ziarna gorczycy białej lub pieprzu czarnego. Ogórki...

    Na poprawę nastroju – ser żółty

    Masz już dość tej zimy i krótkich sennych dni? Jeżeli dokucza ci rozdrażnienie wprowadź zmiany w diecie, ponieważ ma ona ogromny wpływ na nasz nastrój i samopoczucie. Sięgnij po ser żółty, który poprawi humor i ukoi nerwy. Radzimy, jak...

    STS czyli Szybko, tanio, słodko… – Rogaliki

    Jeśli chcesz szybko przygotować coś słodkiego, nie ma chyba nic prostszego. Mała ilość składników, prosty sposób wykonania, a do tego smak przypomina wypieki z dzieciństwa. Domowej roboty rogaliki to doskonały dodatek do popołudniowej kawy 🙂 Składniki 3 szklanki mąki tortowej 1 kostka...

    Ześwi(d)rowane walentynki!

    Zmysłowa czerwień, delikatna słodycz, orzeźwiająca świeżość, to pomysł na ożywienie walentynkowego… talerza! Obok kartki, kwiatów i życzeń, to właśnie jedzenie jest najlepszym sposobem na okazywanie uczuć. W wielu rożnych produktach znajdują się afrodyzjaki, występują one między innymi w czekoladzie, truskawkach,...

    Ryby – danie główne

    Ryby są doskonałym daniem. Można je smażyć „gołe”, panierować jak kotlety (mąka, jajko, bułka tarta). Warunkiem uzyskania zdrowego i smacznego dania jest to, żeby ryba była świeża i od razu podana po przyrządzeniu. Nie powinno się podawać ryb odgrzewanych....

    Szwedzki stół i food bar najlepsze na „śledzika”

    O powodzeniu imprezy ostatkowej decydują odpowiednio dobrana muzyka, smaczne jedzenie i ludzie. Jednak mało kto wie, że zgranie każdego z tych elementów zależy od formy podawania posiłków. Bo to, czy zabawa będzie na stojąco, czy „zasiadana” ma wielkie znaczenie....

    Walentynki na talerzu – krewetki czy kurczak?

    Owoce morza to jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Na pewno krewetki ze szpinakiem wprowadzą nas w odpowiedni Walentynkowy nastrój. A dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza proponujemy danie znacznie mniej egzotycznego - kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym. Krewetki...

    Faworki

    Jak nie pączek w tłusty czwartek to... oczywiście faworek 🙂 Składniki 400g mąki 6 żółtek 75g śmietany kremówki 75g kwaśnej śmietany 1 łyżka spirytusu sól 1 kg smalcu lub 1 litr oleju 5 łyżek cukru pudru pół łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie Mąkę...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,765ObserwującyObserwuj