Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuł jest warzywem zawierającym mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto jest nisko kaloryczny.
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Można je spożywać na surowo, jednak najczęściej są gotowane. Powinno się je gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, nie...
Ciasto czekoladowe z coca-colą
Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem coca-coli – intrygujący smak, słodki deser to idealny dodatek do niedzielnej kawy. A kalorie? Kto przy zdrowych zmysłach w niedzielę zwracałby uwagę na kalorie w czekoladowym cieście? 😉
Składniki
Ciasto 250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku...
Śledź świeży smażony
Smażona ryba to sposób na szybki i zdrowy obiad. Polecamy smażone śledzie! Szybko, łatwo i smacznie.
Składniki 4 świeże wypatroszone śledzie bez głów
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
sól, pieprz
plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie
Śledzie umyć,...
Zapiekanka na kolację
Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie... Kto by je tam liczył 🙂
Zapiekanka z jajkami i pomidorami
Składniki 6 plastrów szynki
6 jajek
3 pomidory
1 por
1/2 szklanki...
Na spotkanie z przyjaciółmi – ser żółty na gorąco
Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco,...
Racuszki z jabłkami i bananami na kefirze
Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem.
Składniki
1 i ½ szklanka mąki krupczatki
2 szklanki kefiru
2 jajka
łyżeczka...
Filety z dorsza smażone w panierce z surówką z kiszonej kapusty
Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!
Filety z dorsza smażone w panierce
Składniki
600g filetów z dorsza
sok z połowy cytryny
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju
sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z...
Zapiekanka ziemniaczana Madzi – z mięsem mielonym i pieczarkami
Madzia - moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować!
Składniki
6 ziemniaków
0,5kg mięsa mielonego
0,5kg pieczarek
2 pomidory
2 większe cebule
30dkg sera żółtego
śmietana...
Kapuśniak – kapuśniaczek, i to nie deszczyk
Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki.
Składniki
500g żeberek wieprzowych
100g surowego wędzonego boczku
400g kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
6 średnich ziemniaków
liść laurowy
1 łyżka mąki
1,5 łyżki masła
pół łyżeczki kminku
sól,...
Gofry – pyszny deser dla każdego
Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, z wakacjami nad morzem, ze staniem w kolejce po pachnący przysmak z dżemem czy bitą śmietaną. Obecnie gofry wracają do naszej kuchni. Niezbyt drogie gofrownice możemy kupić w niemalże każdym sklepie...