Kulinaria

    Zapiekanka na kolację

    Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie... Kto by je tam liczył 🙂 Zapiekanka z jajkami i pomidorami Składniki 6 plastrów szynki 6 jajek 3 pomidory 1 por 1/2 szklanki...

    Na spotkanie z przyjaciółmi – ser żółty na gorąco

    Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco,...

    Racuszki z jabłkami i bananami na kefirze

    Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem. Składniki 1 i ½ szklanka mąki krupczatki 2 szklanki kefiru 2 jajka łyżeczka...

    Filety z dorsza smażone w panierce z surówką z kiszonej kapusty

    Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe! Filety z dorsza smażone w panierce Składniki 600g filetów z dorsza sok z połowy cytryny 2 jajka 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej 5 łyżek oleju sól, pieprz Przygotowanie Filety z...

    Zapiekanka ziemniaczana Madzi – z mięsem mielonym i pieczarkami

    Madzia - moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować! Składniki 6 ziemniaków 0,5kg mięsa mielonego 0,5kg pieczarek 2 pomidory 2 większe cebule 30dkg sera żółtego śmietana...

    Kapuśniak – kapuśniaczek, i to nie deszczyk

    Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki. Składniki 500g żeberek wieprzowych 100g surowego wędzonego boczku 400g kiszonej kapusty 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 średnich ziemniaków liść laurowy 1 łyżka mąki 1,5 łyżki masła pół łyżeczki kminku sól,...

    Gofry – pyszny deser dla każdego

    Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, z wakacjami nad morzem, ze staniem w kolejce po pachnący przysmak z dżemem czy bitą śmietaną. Obecnie gofry wracają do naszej kuchni. Niezbyt drogie gofrownice możemy kupić w niemalże każdym sklepie...

    Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka

    Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej...

    Stawiamy na ryby – pstrąg pieczony w folii aluminiowej z sałatą lodową

    Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponujemy przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku, podawanego z sałatą lodową z pomidorami i sosem winegret. Pstrąg...

    Zupa ogórkowa na mięsie indyka, sałatka z kiszonym ogórkiem i pieczarkami

    Ogórki kiszone powstają z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju, zalanych wodą z solą z dodatkiem łodygi kopru, korzeni chrzanu i ząbków czosnku. Można także dodawać przyprawy takie jak: liście laurowe, ziarna gorczycy białej lub pieprzu czarnego. Ogórki...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,665ObserwującyObserwuj