Kulinaria

    Pączki

    Lukrowany, posypany cukrem pudrem, nadziewany konfiturą, marmoladą, budyniem, czekoladą....musisz chociaż jeden zjeść w Tłusty Czwartek, żeby Ci się dobrze wiodło w dalszej części roku. A o czym mowa? Oczywiście o pączku! Składniki 500g mąki 200ml mleka 50 g drożdży 4 żółtka 1jajko 80g cukru 60g masła skórka z...

    Sękacz z tortownicy

    Sękacz – ciasto pieczone warstwami, które po przekrojeniu wygląda jak sęki... Niestety czasochłonne, ale naprawdę warto 🙂 Składniki 25dag masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki krupczatki 6 jajek 5 dag zmielonych migdałów 1 łyżka rumu 1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa 1 łyżka...

    Zupa fasolowa

    Brzuch mnie boli, a od czego - od fasoli, bo fasola była twarda... - na pewno tak nie będzie po zjedzeniu pysznej zupy fasolowej z ziemniakami i boczkiem według naszego przepisu. Składniki 300g fasoli jaś lub perłowej 5 ziemniaków 150 g surowego wędzonego...

    Gąski, gąski do domu… – zapomniana gęsina

    Mięso z gęsi jest niedoceniane. Spotykamy się z wieloma (całkowicie mylnymi) mitami o mięsie gęsim. Jednym z nich jest to, że gęsina należy do tłustych mięs – w rzeczywistości pod warstwą gęsiego sadła znajduje się chude mięso, bogate w...

    Sałatka Ziemniaczana

    Sałatka ziemniaczana jest wręcz niezastąpiona na wszelkiego typu przyjęciach - od spotkań rodzinnych spotkania z przyjaciółmi i domowe imprezy. Smaczna i sycąca - a do tego banalnie prosta w przygotowaniu i występująca w tysiącu odmian. Proponujemy wydanie klasyczne, z...

    Pumpernikiel Haverland – w naszych domach od 1570 roku

    Ciemne pieczywo to źródło błonnika i witamin, a także nieoceniona pomoc w utrzymaniu stałej wagi. Choć na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ciemnego chleba, tylko jeden z nich – Pumpernikiel Haverland – wypiekany jest na bazie receptury z 1570...

    Makaronowe tapas!

    Karnawał to czas przyjęć, dobrej i hucznej zabawy, muzyki i oczywiście pysznego jedzenia. Organizując karnawałowe party pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie końcowym, musimy się postarać – zwłaszcza o odpowiednie menu. Przyjęcie często trwa...

    Zupa grochowa z ziemniakami i boczkiem – mniam, mniam

    Większości z nas zupa grochowa kojarzy się z wojskiem. Faktycznie jest to typowo wojskowy posiłek. Grochówka bardzo dobrze sprawdza się na jesienne i zimne popołudnia. Choć przygotowanie jej zajmuje sporo czasu, warto się postarać dla tego niepowtarzalnego smaku... Produkty 300g zielonego...

    Krupnik

    Jak mówił pracownik kotłowni w kultowym Misiu: „jak jest zima to musi być zimno” - jednak z racji tego, że lepiej się nie poddawać, proponujemy pyszny krupnik na rozgrzewkę. Krupnik na skrzydełkach 700g skrzydełek kurczaka 100g kaszy jęczmiennej 2 małe marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera pół...

    Idealny partner – pracowity, ładny i zaradny

    Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało pracę w kuchni. Waży, sieka, miksuje, miesza, rozdrabnia, miele, proszkuje, wyrabia ciasto, emulguje, gotuje tradycyjnie lub na parze. Thermomix może zastąpić 12 urządzeń, a na dodatek ładnie się prezentuje w kuchni. Czy naprawdę...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,762ObserwującyObserwuj