Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Ryby – danie główne
Ryby są doskonałym daniem. Można je smażyć „gołe”, panierować jak kotlety (mąka, jajko, bułka tarta). Warunkiem uzyskania zdrowego i smacznego dania jest to, żeby ryba była świeża i od razu podana po przyrządzeniu. Nie powinno się podawać ryb odgrzewanych....
Szwedzki stół i food bar najlepsze na „śledzika”
O powodzeniu imprezy ostatkowej decydują odpowiednio dobrana muzyka, smaczne jedzenie i ludzie. Jednak mało kto wie, że zgranie każdego z tych elementów zależy od formy podawania posiłków. Bo to, czy zabawa będzie na stojąco, czy „zasiadana” ma wielkie znaczenie....
Walentynki na talerzu – krewetki czy kurczak?
Owoce morza to jedne z najsilniejszych afrodyzjaków. Na pewno krewetki ze szpinakiem wprowadzą nas w odpowiedni Walentynkowy nastrój. A dla tych, którzy nie przepadają za owocami morza proponujemy danie znacznie mniej egzotycznego - kotlety z kurczaka w sosie pomidorowym.
Krewetki...
Faworki
Jak nie pączek w tłusty czwartek to... oczywiście faworek 🙂
Składniki 400g mąki
6 żółtek
75g śmietany kremówki
75g kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
sól
1 kg smalcu lub 1 litr oleju
5 łyżek cukru pudru
pół łyżeczki cukru waniliowego Przygotowanie
Mąkę...
Pączki
Lukrowany, posypany cukrem pudrem, nadziewany konfiturą, marmoladą, budyniem, czekoladą....musisz chociaż jeden zjeść w Tłusty Czwartek, żeby Ci się dobrze wiodło w dalszej części roku. A o czym mowa? Oczywiście o pączku!
Składniki
500g mąki
200ml mleka
50 g drożdży
4 żółtka
1jajko
80g cukru
60g masła
skórka z...
Sękacz z tortownicy
Sękacz – ciasto pieczone warstwami, które po przekrojeniu wygląda jak sęki... Niestety czasochłonne, ale naprawdę warto 🙂
Składniki
25dag masła
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki krupczatki
6 jajek
5 dag zmielonych migdałów
1 łyżka rumu
1/2 laski wanilii lub 1 esencja waniliowa
1 łyżka...
Zupa fasolowa
Brzuch mnie boli, a od czego - od fasoli, bo fasola była twarda... - na pewno tak nie będzie po zjedzeniu pysznej zupy fasolowej z ziemniakami i boczkiem według naszego przepisu.
Składniki
300g fasoli jaś lub perłowej
5 ziemniaków
150 g surowego wędzonego...
Gąski, gąski do domu… – zapomniana gęsina
Mięso z gęsi jest niedoceniane. Spotykamy się z wieloma (całkowicie mylnymi) mitami o mięsie gęsim. Jednym z nich jest to, że gęsina należy do tłustych mięs – w rzeczywistości pod warstwą gęsiego sadła znajduje się chude mięso, bogate w...
Sałatka Ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana jest wręcz niezastąpiona na wszelkiego typu przyjęciach - od spotkań rodzinnych spotkania z przyjaciółmi i domowe imprezy. Smaczna i sycąca - a do tego banalnie prosta w przygotowaniu i występująca w tysiącu odmian. Proponujemy wydanie klasyczne, z...
Pumpernikiel Haverland – w naszych domach od 1570 roku
Ciemne pieczywo to źródło błonnika i witamin, a także nieoceniona pomoc w utrzymaniu stałej wagi. Choć na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ciemnego chleba, tylko jeden z nich – Pumpernikiel Haverland – wypiekany jest na bazie receptury z 1570...