Kulinaria

    Przyprawy w naszej kuchni

    Warto w kuchni mieć pod ręką komplet przypraw. Wystarczy wówczas sięgnąć po odpowiednią przyprawę do naszego dania i zawsze ono będzie smakowite. Przyprawy polepszają walory smakowe i zapachowe potraw. Występują w różnorodnych formach. Niektóre kupuje się jako rozdrobnione ziele,...

    Zupa pomidorowa na szybko

    Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium... Składniki koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe) 100ml słodkiej śmietany 50ml...

    Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

    Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam...

    Ser żółty z miodem – najlepszy na zimowe wzmocnienie

    Mróz, śnieg i wolne dni to najlepsza okazja do szaleństwa na nartach i łyżwach. Jednak podczas zimowych zabaw łatwo złapać przeziębienie. Aby mu zaradzić wystarczy spożywać naturalne produkty, takie jak miód, który znany jest ze swoich antyseptycznych właściwości i...

    Tequila Sunrise

    Klasyczny drink o elektryzującym wyglądzie - delikatny gradient tworzący się w szklance świetnie podkreśla lekkość tego napoju, i idealnie odzwierciedla jego nazwę. W przygotowaniu jest bardzo prosty, mimo że na takiego nie wygląda... Składniki 50 ml tequili 100ml soku pomarańczowego ...

    Toskański lunch

    Podróże kulinarne stają się coraz popularniejszą formą wakacyjnych wyjazdów oferowanych przez agencje turystyczne. Ciekawość nowych smaków i potraw przygotowywanych w oryginalny, regionalny sposób nie musi jednak wiązać się z wydatkami rzędu ekskluzywnej wycieczki. Na kulinarną wyprawę do słonecznej Toskanii...

    Gniazda wstążki z gulaszem wołowym

    Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z... makaronem. Składniki wołowina gulaszowa...

    Fusilli z pieczarkami

    Makaron i pieczarka to idealny duet zarówno dla jaroszy jak i wegetarian. Dostarczają nam one białko, błonnik, a także cenne witaminy i mikroelementy. Pieczarki urozmaicają dania, także te z makaronu, dodatkowo dodają smak i aromat tradycyjnej kuchni. Składniki Międzybrodzki Makaron świderki...

    Oponki serowe

    Przepis na oponki z serem białym. Ciekawa alternatywa dla pączków i faworków (chociaż do tłustego czwartku jeszcze sporo czasu), lub jako szybki deser. Składniki 0,5 kg sera białego 0,5 kg mąki tortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 10 dkg margaryny/masła 1 całe jajko 3 żółtka 15 dkg...

    Murzynek

    Prosty przepis na smaczne ciasto z polewą. Murzynek idealnie pasuje na każdą porę roku - nie ma znaczenia, czy podamy go zimą do gorącej herbaty, czy latem, z dodatkiem świeżych malin. Za każdym razem będzie pyszny! Składniki 1 kostka palmy 1 1/2...

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,665ObserwującyObserwuj