Kulinaria

    Blue Lagoon

    Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową - zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych...

    Margarita – klasyka barmańskiego fachu

    Przygotowując przyjęcie w domu zastanawiamy się często, jak ugościć naszych przyjaciół i co podać im do picia. Łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny drink to Margarita - dziś proponujemy przepis na jej klasyczną wersję - z likierem pomarańczowym. Składniki tequila...

    Wyśmienity koktajl z kurczakiem gotowanym – na Sylwestra i karnawał

    Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej...

    Święta już tuż tuż! – przepis na wigilijne łazanki z kapustą i grzybami

    Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami. Składniki: makaron łazanka - 250g kapusta kiszona...

    Słodki deser przy wigilijnym stole

    Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa. Składniki: Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g mak - 100g bakalie - 100g mleko - 150g miód - 50g Wykonanie: W pierwszej kolejności parzymy przez 1...

    Karp w galarecie z żółtym serem – prosty, smaczny i piękny

    W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole. Pobudza zmysły Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży,...

    Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat

    Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy...

    Tradycja kontra nowoczesność, a może 2 w 1?

    Barszcz czerwony, a może zupa z dyni? Karp czy łosoś? Coraz więcej polskich rodzin zmierza w kierunku nowoczesnej kolacji wigilijnej. Najlepszą alternatywą jest połączenie nowoczesności z tradycją i stworzenie własnej urozmaiconej, a jednocześnie tradycyjnej kolacji świątecznej. W zgodzie z tradycją Wigilia...

    Jak zrobić pyszne krokiety do wykwintnego barszczu?

    Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie...

    Święta niezwykłe dzięki sztuce serwowania wędlin

    Podczas przyrządzania świątecznych dań należy zadbać nie tylko o ich smak, ale też o wygląd i formę. Wśród wielu potraw, które będziemy podawać na wyjątkowe wyróżnienie zasługują mięso i wędliny. Sztuka ich serwowania jest związana bowiem z zasadami savoir-vivre....

    Polecane

    Social Media

    8,530FaniLubię
    1,778ObserwującyObserwuj