Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Sałatka pieczarkowa
Proponujemy tradycyjną dla polskiej kuchni sałatkę z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu - z odrobiną egzotyki dzięki dodatkom: pieczarek i ryżu.
Składniki:
100g ryżu
4 łyżki majonezu
0,5 kg pieczarek
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posikanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,...
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Lekka i prosta w wykonaniu warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Świetna o dowolnej porze - i jaka zdrowa! Tuńczyk to bogate źródło witamin: A, D, B2, B12, PP. Dzięki temu działa dobroczynnie na oczy, zapobiega osteoporozie, wspomaga produkcję...
Blue Lagoon
Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową - zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych...
Wyśmienity koktajl z kurczakiem gotowanym – na Sylwestra i karnawał
Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej...
Margarita – klasyka barmańskiego fachu
Przygotowując przyjęcie w domu zastanawiamy się często, jak ugościć naszych przyjaciół i co podać im do picia. Łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny drink to Margarita - dziś proponujemy przepis na jej klasyczną wersję - z likierem pomarańczowym.
Składniki tequila...
Święta już tuż tuż! – przepis na wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.
Składniki: makaron łazanka - 250g
kapusta kiszona...
Słodki deser przy wigilijnym stole
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
mak - 100g
bakalie - 100g
mleko - 150g
miód - 50g
Wykonanie:
W pierwszej kolejności parzymy przez 1...
Karp w galarecie z żółtym serem – prosty, smaczny i piękny
W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.
Pobudza zmysły
Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży,...
Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat
Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy...
Tradycja kontra nowoczesność, a może 2 w 1?
Barszcz czerwony, a może zupa z dyni? Karp czy łosoś? Coraz więcej polskich rodzin zmierza w kierunku nowoczesnej kolacji wigilijnej. Najlepszą alternatywą jest połączenie nowoczesności z tradycją i stworzenie własnej urozmaiconej, a jednocześnie tradycyjnej kolacji świątecznej.
W zgodzie z tradycją
Wigilia...