Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Karp – filety smażone w panierce
Co prawda święta już za nami, zatem i szał na karpia nieco ostygł, ale tę popularną rybę można przyrządzić o dowolnej porze roku, niezmiennie zachwycając się jej smakiem.
Składniki:
600g filetu z karpia
sok z cytryny
2 jajka
2 łyżki mąki
3-4 łyżki bułki tartej
5...
Makaron wstążka z pomidorkami i kurczakiem
Świeże, sycące i przede wszystkim błyskawiczne makaronowe danie, gdzie kluczową rolę odgrywają suszone pomidory. Są one nie tylko pyszne ale również bardzo zdrowe. Można je nazwać skarbem każdego smakosza.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron wstążka - 250g
Pomidory suszone – 5 szt.
Filet z kurczaka...
Sałatka pieczarkowa
Proponujemy tradycyjną dla polskiej kuchni sałatkę z drobno posiekanych składników z dodatkiem majonezu - z odrobiną egzotyki dzięki dodatkom: pieczarek i ryżu.
Składniki:
100g ryżu
4 łyżki majonezu
0,5 kg pieczarek
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki posikanej natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól,...
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Lekka i prosta w wykonaniu warstwowa sałatka z jajkiem i tuńczykiem. Świetna o dowolnej porze - i jaka zdrowa! Tuńczyk to bogate źródło witamin: A, D, B2, B12, PP. Dzięki temu działa dobroczynnie na oczy, zapobiega osteoporozie, wspomaga produkcję...
Blue Lagoon
Blue Lagoon to od lat hit letnich barów. Ale to wcale nie przeszkadza, by przygotować go na domówkę karnawałową - zwłaszcza, że przygotowanie tego efektownego (ah, ten cudowny niebieski kolor!) drinka nie wymaga ani nadludzkich umiejętności, ani zbyt wyszukanych...
Wyśmienity koktajl z kurczakiem gotowanym – na Sylwestra i karnawał
Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej...
Margarita – klasyka barmańskiego fachu
Przygotowując przyjęcie w domu zastanawiamy się często, jak ugościć naszych przyjaciół i co podać im do picia. Łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny drink to Margarita - dziś proponujemy przepis na jej klasyczną wersję - z likierem pomarańczowym.
Składniki tequila...
Słodki deser przy wigilijnym stole
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
mak - 100g
bakalie - 100g
mleko - 150g
miód - 50g
Wykonanie:
W pierwszej kolejności parzymy przez 1...
Święta już tuż tuż! – przepis na wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.
Składniki: makaron łazanka - 250g
kapusta kiszona...
Karp w galarecie z żółtym serem – prosty, smaczny i piękny
W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.
Pobudza zmysły
Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży,...