Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Zielone smoothie z pokrzywą
Zielone smoothie z pokrzywą to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi żelaza w sytuacji, gdy za szpinakiem nie przepadasz, a suplementów diety wolisz unikać... Podpowiadamy, jak przygotować pokrzywowe smoothie! Składniki 1 szklanka świeżej pokrzywy
pół banana
pół awokado
kilka suszonych posiekanych...
Przyprawy niezbędne w każdej kuchni – TOP 10
Nikogo nie trzeba przekonywać, że przyprawy pomagają wydobyć, podkreślić i wzbogacić smak potraw. I choć można od razu kupić wielki zestaw przypraw „100 w 1”, to w praktyce wystarczy kilka przypraw, by właściwie podkreślić każde danie. Prezentujemy listę 10...
Dodatki do kawy i herbaty – nie daj się monotonii!
Kawa i herbata towarzyszą Ci każdego dnia. Może każdą filiżankę celebrujesz, a może małą czarną traktujesz jako substytut śniadania. Niezależnie od Twojego stosunku do ciepłych napojów powinnaś spróbować rozmaitych dodatków, które wzbogacą smak i aromat kawy i herbaty!
Na słodko
Miód,...
Muffinki marchewkowe z kokosem
Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach!
Składniki
Przepis na 12...
Cytrynowe muffinki z serową pianką
Cytrynowe muffinki z serową pianką to wykwintny przepis dla prawdziwych smakoszy! Składniki ciasta (około 10 sztuk) 3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/4 szklanki oleju
2 jajka
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny
...
Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu
Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski...
Koktajle, a może wyciskane soki – wszystko o blendowaniu i wyciskaniu
Zielone, orzeźwiające, pyszne, nieco słodkie, letnie – a przede wszystkim bardzo zdrowe soki oraz koktajle to obecnie ważny składnik naszej zbilansowanej diety. Koktajle są znacznie bardziej sycące i bogate w niezbędne węglowodany, tłuszcze oraz białko. Soki – przede wszystkim...
Ciasto marchewkowe dla opornych
Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe!
Składniki
Ciasto
1,5 szklanki drobno startej marchewki
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1...
Marchewkowe inspiracje
Marchew – niby pospolite warzywo, a trudno wyobrazić sobie bez niej polską kuchnię. Oprócz walorów smakowych ma też wiele wartościowych składników. I nawet jeśli za nią nie przepadamy, starajmy się przemycać ją w przyrządzanych potrawach bo zwyczajnie warto!
Marchewka,...
Techniki kulinarne – 5 sposobów na przygotowanie potraw
Jakkolwiek wciąż spożywamy wiele produktów w postaci surowej, to jednak obróbka cieplna żywności na stałe zagościła we wszystkich kuchniach świata. Znanych jest wiele technik kulinarnych, ale pięć z nich ma charakter fundamentalny i stosuje je każdy, kto samodzielnie przygotowuje...