Kulinaria

Ziemniaki z ziołami obtoczone w mące

Ziemniaki z ziołami to łatwy i szybki sposób na ziemniaki inaczej. Produkty: 6-8 ziemniaków równej wielkości 70g mąki sól, pieprz 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka szczypiorku 3 łyżki masła 3 małe ząbki czosnku 1 liść laurowy Przygotowanie: Ziemniaki umyj, obierz i pozostaw w całości. Mąkę wymieszaj z solą,...

Być lub nie być – czyli wszystko o dodatkach do żywności

Substancje oznaczone symbolem E coraz częściej budzą nasze wątpliwości. Wiele osób zanim wrzuci produkt do koszyka, uważnie sprawdza skład. Szczególnie czujni są rodzice, alergicy, ale także osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Warto przejąć od nich ten zwyczaj i...

Gastronomiczne trendy na rok 2015

Gdyby kilka lat temu, ktoś miał przewidzieć, czym będziemy żywić się w 2015 roku, pewnie stawiałby na makdonaldyzację rzeczywistości kulinarnej. Całe szczęście – mocno by się pomylił. Z roku na rok (także polska kuchnia) idzie w coraz zdrowszą stronę,...

W czym tkwi tajemnica pysznej pizzy

Pizza pizzy nie równa i wie o tym każdy, kto próbował tego rodzaju przekąski nie raz i w różnych lokalach. Nie wszędzie ciasto smakuje tak samo i nie zawsze dobrane dodatki czy sosy rzeczywiście dobrze się komponują. Można się...

Kiełbaski inaczej

Kiełbaski są dobre na każdą okazję i lubią je zarówno duzi jak i mali. Produkty: duży ziemniak pokrojony w plastry na 1cm grubości 1 łyżka oleju 1/2 posiekanej cebuli 4 kiełbaski 1 nieduży pasternak pokrojony w plastry 1 jabłko obrane i pokrojone w plastry 1 nieduża marchew...

Najlepsza pizza w kraju

Pizza to bardzo popularny rarytas włoskiej kuchni. Dobrze przygotowana i podana jest idealnym posiłkiem na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Nic zatem dziwnego, że pojawia się coraz więcej pizzerii, serwujących pizze z najrozmaitszymi dodatkami. Jedną ze znanych pizzerii...

Poznaj bliżej pana ziemniaka!

Ziemniak to bardzo popularny element tradycyjnego polskiego obiadu. Lubimy go za jego wszechstronność, łatwość przygotowania i wyrazisty smak. Nic dziwnego, bo ziemniak jest to niesamowite i wspaniałe warzywo, które możemy wykorzystać do milionów różnych potraw. Dobrze są nam znane...

Koniec z kanapkową nudą – kanapki z wędzonym łososiem

Jeśli masz dosyć nudnych kanapek to polecamy wyśmienite kanapki z wędzonym łososiem.Produkty:20 dag wędzonego łososia 6 kromek ciemnego chleba 1 żółta papryka 2 pomidory 5 dag żółtego sera 4 łyżki jogurtu naturalnego kawałek imbiru 3 gałązki bazylii ...

Smaczne gotowanie bez soli

„Nie sól tyle!” – kto nigdy tego nie usłyszał, prawdopodobnie ma o wiele zdrowsze serce i lepsze samopoczucie niż osoba, która soli o wiele za dużo. Jednak, jak nie solić, skoro niedosolone jest takie bez smaku? Okazuje się, że...

Karkówka w miodzie – danie prosto z Żuław

Chciałabyś zaskoczyć gości nowym daniem? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – karkówka w miodzie. Twoi goście będą zachwyceni! Produkty 1kg karkówki 2-3 cebule 5 ząbek czosnku 5 łyżek majeranku 1/4 bazylii Przygotowanie Mięso pokrój w plastry, przypraw solą i pieprzem, odstaw na godzinę. Następnie obsmaż i przełóż...