Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Czekoladowe desery
Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.
Na początek – czekoladowe trufle,...
Sałatka z kozim serem- smacznie i zdrowo
Sałatka z kozim serem jest świetna jako przystawka, i nie tylko.Produkty:150g koziego sera
1 sałata
1 duża cebula
1 zielona papryka
4 pomidory
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz, cukierPrzygotowanie:Liście...
Parę słów o kawie, czyli minikompendium wiedzy zagorzałego kawosza
Kawa - współczesny "napój Bogów", bez którego ani jednego dnia nie wyobraża sobie większość populacji. Dla wielu osób kawa jako produkt to zwykły proszek zamknięty w słoiku stojącym na sklepowej półce. Historia tego napoju jest jednak znacznie bardziej rozległa.
Kawa...
Makaron w sosie ziołowym
Po świątecznym obżarstwie makaron w sosie ziołowym to świetny sposób na obiad.
Produkty:
500g świeżo ugotowanego makaronu tagliatelle
1 szklanka śmietany
60g masła
2 łyżki drobno posiekanego oregano
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki natki pietruszki
2 ząbki czosnku posiekane
1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz
świeżo starty parmezan
Przygotowanie:
Makaron...
Espresso, czyli łyk na pobudzenie
Potrzeba szybkiego pobudzenia to najczęstszy powód, dla którego rano i później w ciągu dnia sięgamy po kawę. Zawarta w niej kofeina odpowiada za zwalczanie uczucia senności i objawów zmęczenia, a także przedłuża naszą aktywność. Marząc o szybkiej dawce kawowej...
Na wigilijny stół – kluseczki z ryby
Kluseczki z ryby to wyśmienity pomysł na wigilijny stół.Produkty:300g gotowanego mięsa ryby słodkowodnej, bez skóry i kości
3 łyżeczki kaszy manny
3 łyżki śmietany
2 jajka
sól, biały pieprzPrzygotowanie:Mięso z ryby zmiksuj i połącz z kaszą manną,...
Karp w szarym sosie
Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny.
Produkty:
1 kg karpia
sól
100g pietruszki
100g selera
100g cebuli
100g marchwi
40g masła
20g mąki
0,5 litra wywaru z ryby
40g rodzynków
40g migdałów
sok z połowy cytryny
1 łyżka karmelu
10g cukru
Przygotowanie:
Karpia umyj, pokrój w kawałki, lekko osól.
Obraną i umytą...
Alfabet regionalnych specjałów bożonarodzeniowych
Brukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Dzięki specjalnemu alfabetowi regionalnych przysmaków, dowiesz się co króluje na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski.
A jak Anyżkowe ciasteczka. Te...
Śledzie z cebulą w oleju lnianym
Zbliża się Boże Narodzenie, już zaczynasz planować potrawy jakimi poczęstujesz gości. Śledzie w oleju lnianym z cebulą to popularne danie świąteczne. Może nasz przepis zainspiruje Cię do przygotowania innych tradycyjnych dań?
Produkty:
4 solone śledzie z beczki lub 500g filetów śledziowych...
Spaghetti z krewetkami i spaghetti z małżami
Przepis dla najbardziej wybrednych gości – spaghetti z owocami morza. Jeśli potrzebujesz czegoś wykwintnego, ale łatwego i szybkiego w przygotowaniu – wypróbuj przepis na spaghetti z małżami lub spaghetti z krewetkami.
Spaghetti z małżami
Składnikimakaron spaghetti – 250 g
...