Kulinaria

Czekoladowe desery

Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji. Na początek – czekoladowe trufle,...

Sałatka z kozim serem- smacznie i zdrowo

Sałatka z kozim serem jest świetna jako przystawka, i nie tylko.Produkty:150g koziego sera 1 sałata 1 duża cebula 1 zielona papryka 4 pomidory 4 łyżki oliwy sok z połowy cytryny pół łyżeczki suszonego rozmarynu sól, pieprz, cukierPrzygotowanie:Liście...

Parę słów o kawie, czyli minikompendium wiedzy zagorzałego kawosza

Kawa - współczesny "napój Bogów", bez którego ani jednego dnia nie wyobraża sobie większość populacji. Dla wielu osób kawa jako produkt to zwykły proszek zamknięty w słoiku stojącym na sklepowej półce. Historia tego napoju jest jednak znacznie bardziej rozległa. Kawa...

Makaron w sosie ziołowym

Po świątecznym obżarstwie makaron w sosie ziołowym to świetny sposób na obiad. Produkty: 500g świeżo ugotowanego makaronu tagliatelle 1 szklanka śmietany 60g masła 2 łyżki drobno posiekanego oregano 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 4 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku posiekane 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz świeżo starty parmezan Przygotowanie: Makaron...

Espresso, czyli łyk na pobudzenie

Potrzeba szybkiego pobudzenia to najczęstszy powód, dla którego rano i później w ciągu dnia sięgamy po kawę. Zawarta w niej kofeina odpowiada za zwalczanie uczucia senności i objawów zmęczenia, a także przedłuża naszą aktywność. Marząc o szybkiej dawce kawowej...

Na wigilijny stół – kluseczki z ryby

Kluseczki z ryby to wyśmienity pomysł na wigilijny stół.Produkty:300g gotowanego mięsa ryby słodkowodnej, bez skóry i kości 3 łyżeczki kaszy manny 3 łyżki śmietany 2 jajka sól, biały pieprzPrzygotowanie:Mięso z ryby zmiksuj i połącz z kaszą manną,...

Karp w szarym sosie

Karp w sosie szarym może być świetną alternatywą na stół wigilijny. Produkty: 1 kg karpia sól 100g pietruszki 100g selera 100g cebuli 100g marchwi 40g masła 20g mąki 0,5 litra wywaru z ryby 40g rodzynków 40g migdałów sok z połowy cytryny 1 łyżka karmelu 10g cukru Przygotowanie: Karpia umyj, pokrój w kawałki, lekko osól. Obraną i umytą...

Alfabet regionalnych specjałów bożonarodzeniowych

Brukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Dzięki specjalnemu alfabetowi regionalnych przysmaków, dowiesz się co króluje na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski. A jak Anyżkowe ciasteczka. Te...

Śledzie z cebulą w oleju lnianym

Zbliża się Boże Narodzenie, już zaczynasz planować potrawy jakimi poczęstujesz gości. Śledzie w oleju lnianym z cebulą to popularne danie świąteczne. Może nasz przepis zainspiruje Cię do przygotowania innych tradycyjnych dań? Produkty: 4 solone śledzie z beczki lub 500g filetów śledziowych...

Spaghetti z krewetkami i spaghetti z małżami

Przepis dla najbardziej wybrednych gości – spaghetti z owocami morza. Jeśli potrzebujesz czegoś wykwintnego, ale łatwego i szybkiego w przygotowaniu – wypróbuj przepis na spaghetti z małżami lub spaghetti z krewetkami. Spaghetti z małżami Składnikimakaron spaghetti – 250 g ...