Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Mazurek – najbardziej wykwintne polskie ciasto
Jeśli chodzi o polskie tradycje wielkanocne, nie sposób nie wspomnieć o mazurku. Bogato zdobione, słodkie, aromatyczne kruche ciasto to jedna z ikon świąt Wielkiejnocy. Poznaj historię mazurka opowiedzianą przez mistrza kuchni Mirka Drewniaka.
Polskie święta – Mazurek już nie tak...
Likiery ziołowe – na zdrowie!
Likiery ziołowe, poza swoimi walorami smakowymi, mają jeszcze jedną zaletę. Mogą bardzo pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Ich zdrowotne właściwości wynikają z historii tego rodzaju trunków. Likiery, w przeszłości, wytwarzane były głównie przez lekarzy oraz mnichów. Ich prawdziwy rozkwit...
Wielkanocna baba wczoraj i dziś
Jeśli wierzyć tradycji, nieudana baba wielkanocna jest kompromitującym dowodem żenujących umiejętności kulinarnych pani domu. Być może dlatego nie każda z nas decyduje się upiec babę samodzielnie? A przecież obecnie to takie proste.
Kto by się dzisiaj przejmował przesądami? Przecież nie...
Full English breakfast – energetyczne śniadanie na długi dzień
Sadzone jajko, parówka lub kiełbaska, bekon, fasolka w sosie pomidorowym i tosty to podstawowe składniki angielskiego… śniadania. Często nie rozumiemy tego połączenia i podchodzimy do niego sceptycznie. Zdanie zmienia się jednak już po pierwszym kęsie.Dziś obfite śniadania nie są...
Jajka faszerowane z bakaliami Bakalland
Wielkanoc to chwila wolnego czasu, rodzinnych spotkań i pyszności na stole. Teraz razem z marką Bakalland możesz sprawić, by tradycyjne smaki nabrały nowego wyrazu. Wypróbuj przepis na jajka faszerowane z bakaliami.
Jajka faszerowane z bakaliami
Składniki
3 jaja ugotowane na twardo
1/4...
Gin Collins – i inne drinki z ginem
Gin, jako baza do różnego rodzaju drinków, sprawdza się doskonale. Jego wyrazisty, gorzki i cierpki smak, który jest wynikiem połączenia spirytusu z jagodami jałowca, a także z owocami cytrusowymi np. cytryną czy gorzką skórka pomarańczową wspaniale komponuje się z...
Przepis na herbatniki
Herbatniki jak u babci, łatwe do zrobienia i super smakują do kawy czy herbatki.
Produkty
13 dag cukru
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
garść rodzynek
aromat rumowy
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon wymieszaj z cukrem...
Herbata biała
Biała herbata jest najdroższym i najrzadziej spotykanym gatunkiem herbaty. Jednocześnie cieszy się ona największym uznaniem smakoszy tego napoju. Ten rodzaj herbaty wytwarzany jest przede wszystkim w Chinach, a jego produkcja podlega pewnym limitom i rygorystycznie przestrzeganym regułom.
Dodatkowym dowodem potwierdzającym...
Sałatka z łososiem i papryką
Sałatka z łososiem i papryką jest dobra na każdą porę dnia. Jest to doskonały pomysł zarówno na imprezę jak i na co dzień.Produkty10 dag mieszanki sałat
20 dag fileta z łososia
czerwona i żółta papryka
pęczek dymki
...
Wybieramy najlepszy garnek
Naczynia kuchenne kupuje się raz i na bardzo długi czas. Dotyczy to garnków, patelni, rondli. Im lepszej jakości jest zakup, tym dłużej cieszymy się nabytkiem. I tym zdrowsza jest również rodzina.
Podejdź do półki w sklepie z artykułami kuchennymi. Albo...