Kulinaria

Czas na grzyby

Wrzesień to doskonały miesiąc na zbieranie grzybów. Tylko co nimi później zrobić? Z grzybów najczęściej przygotowuje się susz i grzyby marynowane. Jak zasuszyć grzyby? Prawidłowo ususzone i przechowywane grzyby są bardzo cenione nie tylko jako dodatek do wielu potraw. Można z...

Pomidory w roli głównej

Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej. Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym Składniki900 g mięsa mielonego, 2 łyżki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, 6 bułek...

Ananas jakiego nie znacie

Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny. Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc,...

Dynia na topie

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z...

Mięso z kurczaka inaczej

Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie! Piersi kurczaka w warzywach Składniki1 podwójna pierś z kurczaka pół pęczka dymki 2 marchewki 200g fasolki szparagowej 1 mała cukinia 3 łyżki oliwy 1 kostka...

Cukinie i bakłażany – 3 propozycje

Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta...

Al fresco dining po polsku

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy...

Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą

Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały. Składniki 2 świeże ogórki wężowe czerwona cebula 1/3 opakowania serka...

Przetwory z warzyw

Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw...

Miłe wspomnienia w słoiku, czyli przetwory domowe!

Warzywa i owoce dojrzewają w różnym czasie. Niektóre dojrzewają wiosną, inne latem albo jesienią. Niestety w naszym klimacie jest tylko kilka miesięcy, kiedy możemy zjeść owoc bezpośrednio z drzewa, z krzaczka albo zjeść smaczne warzywo prosto z przydomowego ogródka....