Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Czas na grzyby
Wrzesień to doskonały miesiąc na zbieranie grzybów. Tylko co nimi później zrobić? Z grzybów najczęściej przygotowuje się susz i grzyby marynowane.
Jak zasuszyć grzyby?
Prawidłowo ususzone i przechowywane grzyby są bardzo cenione nie tylko jako dodatek do wielu potraw. Można z...
Pomidory w roli głównej
Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej.
Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym
Składniki900 g mięsa mielonego,
2 łyżki pieprzu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
sól,
6 bułek...
Ananas jakiego nie znacie
Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny. Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc,...
Dynia na topie
Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z...
Mięso z kurczaka inaczej
Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie!
Piersi kurczaka w warzywach
Składniki1 podwójna pierś z kurczaka
pół pęczka dymki
2 marchewki
200g fasolki szparagowej
1 mała cukinia
3 łyżki oliwy
1 kostka...
Cukinie i bakłażany – 3 propozycje
Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta...
Al fresco dining po polsku
Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy...
Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą
Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały.
Składniki
2 świeże ogórki wężowe
czerwona cebula
1/3 opakowania serka...
Przetwory z warzyw
Warzywa mają taką samą wartość odżywczą jak owoce. Śmiało mogą zostać w prosty sposób przetworzone i utrwalone jako niezbędne zapasy na zimę. Najczęściej robi się przetwory z pomidorów, z ogórków czy buraków. Warto jednak robić przetwory z innych warzyw...
Miłe wspomnienia w słoiku, czyli przetwory domowe!
Warzywa i owoce dojrzewają w różnym czasie. Niektóre dojrzewają wiosną, inne latem albo jesienią. Niestety w naszym klimacie jest tylko kilka miesięcy, kiedy możemy zjeść owoc bezpośrednio z drzewa, z krzaczka albo zjeść smaczne warzywo prosto z przydomowego ogródka....