Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w sosie chrzanowym
Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy!
Makaronowe wstążki z białą kiełbasą w...
Wiosenne sałatki – na pierwsze słoneczne dni
Po długiej zimie wszyscy tęsknią za wiosną, a co się z tym łączy aktywnością fizyczną na świeżym powietrzu. Zaczynamy więc sezon na zdrowe i lekkie przekąski- sezon sałatkowy:) Sałatki są super posiłkiem, ponieważ szybko się je przygotowuje i są...
Ryba w natce pietruszki i winie
Nadejście wiosny możesz uczcić rybą w zieleni – proponuję rybę duszoną w winie, z posiekaną natką pietruszki i pomidorami. Lekkie rybne danie z pietruszką nieodmiennie przypomni Ci, że wiosna już przyszła.
Ryba w natce pietruszki
Składniki0,5 kg ryby – może...
Królewskie śniadanie wielkanocne dzięki maselniczce Hefra
Wielkanocne śniadanie to najważniejsze śniadanie w roku, dlatego warto zadbać, aby było wyjątkowe, niemal królewskie. Z pewnością takie będzie, jeżeli na świątecznym stole znajdzie się wszystko to, co niezbędne, także maselniczka. Eleganckie i praktyczne, adekwatne do okoliczności, jest naczynie...
Naleśniki i na słodko i na słono
Naleśnik to wyjątkowo wdzięczne danie. Naleśniki możesz podawać jako deser (z dżemem, konfiturą, nutellą bądź twarogiem), lub jako danie główne – dziś proponuję naleśniki na słodko oraz w wydaniu obiadowym, z porem, szynką i serem.
Naleśniki na słodko
Składniki2 szklanki...
Wafelki z kremem kokosowym – pomysł na deser
Domowe wafelki z kremem to alternatywa deseru dla zabieganych, lub nie lubiących pieczenia. Proponuję suche wafle z domowym kremem kokosowym, w sam raz na niedzielne popołudnie.
Składnikiopakowanie suchych wafli (andrutów)
10 dag masła
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
...
Ryba w cieście francuskim
Na piątkowy obiad proponuję rybę w cieście francuskim. Łatwy w przygotowaniu obiad z łososia lub dorsza, przyrządzany z tapenadą z czarnych oliwek, mozarellą i pomidorem. Przepis pochodzi od naszej stałej czytelniczki Oli. Dziękuję!
Składniki
500g filetu z dorsza lub łososia -...
Jedz zdrowo i walcz z przesileniem wiosennym
Trapią Cię senność i rozdrażnienie? Zazdrościsz tym, którzy korzystają już z pierwszych oznak nadchodzącej wiosny? Pora zadbać o dietę i naładować akumulatory naszego organizmu! Radzimy jak postępować i zmienić nasz jadłospis, aby szybko i skutecznie uporać się z objawami...
Dlaczego warto jeść brokuły?
Brokuł jest warzywem zawierającym mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych, ponadto jest nisko kaloryczny.
Brokuły są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Można je spożywać na surowo, jednak najczęściej są gotowane. Powinno się je gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie, nie...
Ciasto czekoladowe z coca-colą
Pyszne czekoladowe ciasto z dodatkiem coca-coli – intrygujący smak, słodki deser to idealny dodatek do niedzielnej kawy. A kalorie? Kto przy zdrowych zmysłach w niedzielę zwracałby uwagę na kalorie w czekoladowym cieście? 😉
Składniki
Ciasto250g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku...