Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Śledź świeży smażony
Smażona ryba to sposób na szybki i zdrowy obiad. Polecamy smażone śledzie! Szybko, łatwo i smacznie.
Składniki4 świeże wypatroszone śledzie bez głów
2 łyżki mąki
4 łyżki oleju lub oliwy do smażenia
sól, pieprz
plasterki cytryny do dekoracjiPrzygotowanie
Śledzie umyć,...
Zapiekanka na kolację
Do naszego domu wkroczyła kolacyjna nuda. Przedstawiam propozycje na zapiekanki, dzięki którym nasz żołądeczek będzie szczęśliwy. A kalorie... Kto by je tam liczył 🙂
Zapiekanka z jajkami i pomidorami
Składniki6 plastrów szynki
6 jajek
3 pomidory
1 por
1/2 szklanki...
Na spotkanie z przyjaciółmi – ser żółty na gorąco
Chociaż już czujemy w powietrzu nadchodzącą wiosnę, to jednak wieczory nadal są chłodne i najchętniej spędzamy je w domowym zaciszu. Aby urozmaicić sobie czas zaprośmy przyjaciół i wspólnie z nimi poeksperymentujmy kulinarnie. Pyszną propozycją będzie ser żółty na gorąco,...
Racuszki z jabłkami i bananami na kefirze
Racuszki z jabłkami i bananami na weekendowy deser. Pyszne smażone placki zostaną zjedzone w chwilę po tym, jak zdejmiesz je z patelni – dzieci uwielbiają domowej roboty racuszki posypane cukrem pudrem.
Składniki
1 i ½ szklanka mąki krupczatki
2 szklanki kefiru
2 jajka
łyżeczka...
Filety z dorsza smażone w panierce z surówką z kiszonej kapusty
Dorsz smażony w panierce, podany z surówką z kiszonej kapusty – do tego ziemniaki z koperkiem i gotowe!
Filety z dorsza smażone w panierce
Składniki
600g filetów z dorsza
sok z połowy cytryny
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju
sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z...
Zapiekanka ziemniaczana Madzi – z mięsem mielonym i pieczarkami
Madzia - moja koleżanka z pracy, lubi kombinować w kuchni. Podsuwa mi sprawdzone przepisy na różne dania:). Tym razem jest to pyszna zapiekanka z mięsem i z ziemniakami. Warto spróbować!
Składniki
6 ziemniaków
0,5kg mięsa mielonego
0,5kg pieczarek
2 pomidory
2 większe cebule
30dkg sera żółtego
śmietana...
Kapuśniak – kapuśniaczek, i to nie deszczyk
Tradycyjny przepis na kapuśniak, gotowany na wieprzowych żeberkach i wędzonym boczku. Kapuśniak z kiszonej kapusty to pyszna zupa dla całej rodzinki.
Składniki
500g żeberek wieprzowych
100g surowego wędzonego boczku
400g kiszonej kapusty
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
6 średnich ziemniaków
liść laurowy
1 łyżka mąki
1,5 łyżki masła
pół łyżeczki kminku
sól,...
Gofry – pyszny deser dla każdego
Pyszne, chrupiące gofry kojarzą się nam z dzieciństwem, z wakacjami nad morzem, ze staniem w kolejce po pachnący przysmak z dżemem czy bitą śmietaną. Obecnie gofry wracają do naszej kuchni. Niezbyt drogie gofrownice możemy kupić w niemalże każdym sklepie...
Kulinarne sekrety, czyli o magii sosów słów kilka
Odkrycie nowej potrawy robi więcej dla ludzkiego szczęścia, niż odkrycie nowej gwiazdy – tak o kulinarnych poszukiwaniach mówił Jean Anthelme Brillat i nikogo nie powinno dziwić, że to słowa Francuza – wszak to Francuzi uważani są za twórców jednej...
Stawiamy na ryby – pstrąg pieczony w folii aluminiowej z sałatą lodową
Pstrąg pieczony jest idealnym daniem na postny piątek (lub dowolny inny dzień). Łatwość przygotowania potraw z pstrąga w pełni tłumaczy popularność tej ryby. Proponujemy przepis na pstrąga pieczonego w piekarniku, podawanego z sałatą lodową z pomidorami i sosem winegret.
Pstrąg...