Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Grog z cytryną i cynamonem na rozgrzanie
Za oknem króluje nam aura zimowa – choć kalendarz wyraźnie mówi, że mamy wiosnę... Na rozgrzanie proponuję grog - stary trunek podawany niegdyś marynarzom na żaglowcach. Grog to nic innego jak rum rozcieńczony z wodą, choć może zawierać owoce...
Tarta z żółtym serem – uniwersalna potrawa, na każdą okazję
Twoja lodówka jest jeszcze pełna jedzenia po świętach? Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z pozostałościami z wielkanocnego stołu, mamy dla ciebie sprytne rozwiązanie. Pod żadnym pozorem nie wyrzucaj dobrego jedzenia. I tak co roku w Polsce marnuje się kilka...
Strudel z jabłkami oraz z białym serem
Strudel - deser najczęściej kojarzony z kuchnią austriacką- wiedeńską. Strudel to całkiem proste ciasto, do jego przygotowania potrzebne będą: mąka, jajka, odrobina tłuszczu i dodatki: jabłka, wiśnie - ewentualnie biały ser. Proponuję przepis na klasyczny strudel jabłkowy i strudel...
Krewetki w winie
Po świątecznym „obżarstwie” czas na coś innego – krewetki w winie. Danie znacznie lżejsze niż wielkanocne, ale równie wartościowe. Sprawdzony przepis na krewetki w winie podesłała nasza czytelniczka Ola, dla której gotowanie to pasja.
Składnikiopakowanie mrożonych dużych krewetek
250...
Żurek na Wielkanoc – w 3 odsłonach
Wielkanocny żurek jest nie mniej powszechny co jajka. Prezentujemy 3 całkowicie różne przepisy na żurek – żurek na zakwasie, żurek na gotowej bazie i żurek na wędzonej kości.
Żurek na zakwasie
Składniki
1 butelka zakwasu,
3 marchewki,
1 cebula,
2 pietruszki,
20 dag boczku wędzonego w...
Jak przygotować koszyk do święcenia?
Większość ze specjałów, które znajdą się na wielkanocnym stole jest w koszyczku, który święcimy w kościele. Czy wiemy jednak co symbolizują poszczególne produkty? Podpowiadamy, jakie znaczenie ma to, co włożymy do koszyka i o czym nie zapomnieć podczas jego...
Baby na Wielkanoc
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście baby – proponujemy przepis na babkę marmurkową oraz babkę piaskową.
Babka Marmurkowa
Składniki
300g mąki
15g proszku do pieczenia
5 jajek
4 łyżki kwaśnej śmietany
250g masła
250g cukru pudru
8 kropli olejku waniliowego
4 łyżeczki kakao
1 łyżka masła do posmarowania formy
1...
Studzienina i chrzanówka ze święconki – odkrywamy regionalne smaki Wielkiej Nocy
Chociaż na wielkanocnych stołach królują jajka, żurek, biała kiełbasa, to w niektórych regionach Polski świąteczne menu wygląda zupełnie inaczej. Co na Wielkanoc przygotowują Górale, a czym są buchty? Sprawdzamy, jak inspirująca może być kuchnia regionalna!
Pożegnanie z żurem i śledziem
Polskie...
Zupa chrzanowa – Panie chrzanie, niech pan przestanie
Jaja z majonezem, żurek i mazurek – tych wielkanocnych dań nie trzeba nikomu przedstawiać. Inaczej rzecz się ma w przypadku zupy chrzanowej. Ten aromatyczny przysmak jada się tylko w wybranych regionach Polski. Może czas to zmienić? – O wielkanocnej...
4 sposoby na wielkanocne jaja! – kulinarne propozycje od firmy Tarsmak
Wielkanoc już niedługo - a nie ma chyba nic bardziej wielkanocnego niż jaja, podawane we wszystkich możliwych postaciach - w postaci pisanek, jaja nadziewane farszem pieczarkowym, w pieczeni... Proponujemy 4 przepisy na niekonwencjonalne podanie jaj na Wielkanoc.
Drożdżówka - niespodzianka
Składniki...