Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Grillowe rewolucje
Pojawiły się, długo przez wszystkich wyczekiwane ciepłe dni. Pierwsze, co przychodzi na myśl z tej okazji, to wiosenne grillowanie – czyli przyjemne spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Charakterystyczny, dymny aromat, niepowtarzalny smak potraw i świetna atmosfera to czynniki,...
Makaron górą – 2 przepisy na dania z makaronem
Jeszcze niedawno makaron nie był zbyt popularnym daniem – kojarzył się raczej z dodatkiem do rosołu, ewentualnie jako składnik zupy mlecznej. Dziś dania z makaronem goszczą na stołach w całej Polsce, a my proponujemy 2 przepisy na potrawy z...
Bądź fit na wiosnę
Po zimowym zastoju musisz wziąć się za siebie i poprawić swoją kondycję. Aby zadbać o zdrowie, nie powinnaś się jednak głodzić i rezygnować z ulubionych potraw i produktów spożywczych. Zamiast tłustych wyrobów, wybieraj te lekkostrawne i wartościowe zarazem, zadbaj...
Wiosenne sałatki – 3 przepisy na lekki posiłek
Owocowo-warzywne sałatki – obowiązkowy punkt wiosennego menu. Warzywa i owoce doskonale się nadają na lekki, smaczny i niskokaloryczny posiłek. Każdym z proponowanych przez nas przepisów na wiosenne sałatki oczarujesz nawet najbardziej wyrafinowanego smakosza.
Wiosenna sałatka z łososiem i pieczarkamiSkładniki
10 dag...
Wrzuć na luz i… na ruszt – rozpoczynamy sezon grillowy!
Kulinarna uczta na świeżym powietrzu, w otoczeniu zieleni i w doborowym towarzystwie – marzymy o niej już od kilku miesięcy. Zanim jednak skosztujemy pierwszej w tym sezonie karkówki, warto sprawdzić, czy o grillowaniu rzeczywiście wiemy wszystko. Oto wskazówki, dzięki...
Obiad od A do Z – kurczak z frytkami i surówką
Propozycja na szybki obiad – udka kurczaka smażone w panierce, podawane z frytkami i surówką z marchwi i jabłek. Danie wysokokaloryczne, ale i tak kurczak w tej wersji będzie znacznie zdrowszy niż z klasycznego fast-foodu.
Udka kurczaka smażone w panierce
Składniki...
Wiosenne śniadanie i sałatka z makaronem!
Na śniadanie zazwyczaj jemy kanapki, są szybkie w przygotowaniu i smaczne. Czas jednak zerwać z tym przyzwyczajeniem i przyrządzić coś innego, a jednocześnie równie smacznego i szybkiego. My zdradzamy Wam przepis na lekkostrawną sałatkę.
Wiosenna sałatka z makaronem
Składniki
Międzybrodzki Makaron typu...
Jak właściwie dobrać wino do potrawy?
Picie wina do obiadu czy kolacji nie jest polską tradycją - częściej spotkasz ten zwyczaj we Włoszech, Francji czy Hiszpanii. Jednak z pewnością co jakiś czas organizujesz spotkanie, na którym do obiadu czy kolacji podaje się wino. I tutaj...
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem z puszki - zdrowo, lekko, smacznie i na szybko. Proponujemy dwa przepisy na tuńczyka: egzotycznego z mandarynkami i kapustą pekińską, lub z kukurydzą i kiełkami pszenicy.
Sałatka z tuńczykiem, mandarynkami i kapustą pekińską
Składniki1 puszka tuńczyka w...
Obiad od A do Z – żeberka i ziemniaczane puree z kapustą zasmażaną
Pomysł na pyszny (choć kaloryczny) obiad – żeberka z kminkiem, podawane z puree ziemniaczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Niebo na talerzu!
Żeberka z kminkiem
Składniki800g żeberek
3 cebule
3 roztarte ząbki czosnku
olej lub oliwa do smażenia
mąka
1 liść...