Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Margarita – klasyka barmańskiego fachu
Przygotowując przyjęcie w domu zastanawiamy się często, jak ugościć naszych przyjaciół i co podać im do picia. Łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny drink to Margarita - dziś proponujemy przepis na jej klasyczną wersję - z likierem pomarańczowym.
Składnikitequila...
Wyśmienity koktajl z kurczakiem gotowanym – na Sylwestra i karnawał
Sylwester oraz karnawał to doskonała okazja na zorganizowanie domówki. Jeśli chcesz zaskoczyć zaproszonych gości czymś ciekawym i niebanalnym, zaserwuj podczas zabawy wyjątkowy koktajl z kurczakiem gotowanym! Jego krucha konsystencja i wyrafinowany smak z pewnością zachwycą podniebienia biesiadników. W oryginalnej...
Święta już tuż tuż! – przepis na wigilijne łazanki z kapustą i grzybami
Święta to ważny i radosny okres. Tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie, z pośród nich kluczową rolę odgrywają potrawy na wigilijnym stole. My zdradzamy przepis na świąteczne łazanki z kapustą i grzybami.
Składniki:makaron łazanka - 250g
kapusta kiszona...
Słodki deser przy wigilijnym stole
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.
Składniki:
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
mak - 100g
bakalie - 100g
mleko - 150g
miód - 50g
Wykonanie:
W pierwszej kolejności parzymy przez 1...
Karp w galarecie z żółtym serem – prosty, smaczny i piękny
W Wigilię warto zaserwować tradycyjnego karpia, ale w trochę innym wydaniu niż zwykle. Podpowiadamy, jak przyrządzić karpia w galarecie z żółtym serem, potrawę prostą, wybitnie smaczną i pięknie prezentującą się na stole.
Pobudza zmysły
Wigilijny karp musi być najlepszej jakości, świeży,...
Jak prawidłowo jeść rybę, czyli z karpiem za pan brat
Ryba na wigilijnym stole, to jedna z 12 tradycyjnych potraw. W wielu domach jest ona podstawą udanej wigilijnej wieczerzy. Oprócz tradycyjnego karpia serwowanego na różne sposoby – smażony, karp z nadzieniem, panierką, polski karp, po żydowsku, w galarecie, czy...
Tradycja kontra nowoczesność, a może 2 w 1?
Barszcz czerwony, a może zupa z dyni? Karp czy łosoś? Coraz więcej polskich rodzin zmierza w kierunku nowoczesnej kolacji wigilijnej. Najlepszą alternatywą jest połączenie nowoczesności z tradycją i stworzenie własnej urozmaiconej, a jednocześnie tradycyjnej kolacji świątecznej.
W zgodzie z tradycją
Wigilia...
Jak zrobić pyszne krokiety do wykwintnego barszczu?
Chyba wszyscy z nas przygotowują wigilijny barszcz czerwony. A jak barszcz to i krokiety! Naleśniki z farszem są ich wspaniałym dodatkiem, żeby jednak były wyjątkowe dodajmy do nich ser żółty. Dzięki temu będą smaczniejsze, atrakcyjne dla oka i nie...
Święta niezwykłe dzięki sztuce serwowania wędlin
Podczas przyrządzania świątecznych dań należy zadbać nie tylko o ich smak, ale też o wygląd i formę. Wśród wielu potraw, które będziemy podawać na wyjątkowe wyróżnienie zasługują mięso i wędliny. Sztuka ich serwowania jest związana bowiem z zasadami savoir-vivre....
Coraz bliżej święta! – czyli zupa rybna z makaronem
Jednym z podstawowych dań podczas kolacji wigilijnej jest zupa rybna. Potrawa o charakterystycznym smaku i zapachu, przyrządzana z ryb słodkowodnych i morskich. Istnieje wiele sposobów jej wykonania, a oto jeden z nich.
Składniki:1 1/2 litra wody
100g marchwi
70g...