Królowa jesiennej kuchni – dynia, cieszy się największą popularnością na przełomie października i listopada. Organizowane w ostatni weekend października imprezy w stylu Halloween, to doskonały czas na kulinarne eksperymenty z tym warzywem. Świetną alternatywą dla tradycyjnych przekąsek i ciekawym wykorzystaniem dyni będą słodkie muffinki. Z pewnością pokochają je dorośli i dzieci!

Ogromne kule w energetycznym, ogniście pomarańczowym kolorze właśnie teraz wypełniają stragany, targi i sklepy. Pod koniec października wszyscy mają chęć na dynię! I słusznie, bo jest to bardzo wartościowe (wit. C, A, cynk) i pyszne warzywo, z którego wyczarować można wiele oryginalnych i pysznych potraw. Pikantne leczo, słodkie ciasta, a może rozgrzewające zupy? Dynia jest naprawdę uniwersalna i daje prawdziwe pole do popisu dla kulinarnej wyobraźni.

Na halloweenowe imprezy idealnie sprawdzą się proste w przygotowaniu muffinki. Z dodatkiem Orzechów włoskich Siesta, staną się sycącą przekąską w jesiennym klimacie. Orzechy włoskie będą chrupiącym akcentem w miękkiej babeczce i wzbogacą muffinki o magnez, wit. B6, E i kwas foliowy. Strasznie smaczne muffinki przygotujesz w pół godziny, a ich smak i wyjątkowy aromat zaczarują wszystkich gości podczas halloweenowych imprez.

Dyniowo-orzechowe muffinki

Składniki:

  • 1/4 kg dyni
  • 1 banan
  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g miodu
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 80g łuskanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki Cynamonu mielonego
  • Szczypta Sody oczyszczonej
  • Szczypta Imbiru mielonego
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Dynię zetrzyj na tarce i rozgnieć widelcem z bananem.
  2. Przesianą mąkę połącz z Proszkiem do pieczenia, Sodą oczyszczoną, Imbirem, Cynamonem i solą.
  3. Dodaj do masy dyniowo-bananowej i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Orzechy włoskie Siesta pokrusz na drobne kawałeczki i wsyp do ciasta.
  5. Dodaj miód i olej. Delikatnie wymieszaj.
  6. Masę przełóż do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki.
  7. Piecz ok. kwadrans w temperaturze 200°C.

Smacznego!

www.siestabakalie.pl