Z roku na rok zwiększa się nasza świadomość dotycząca zdrowego trybu życia. Odżywiamy się zdrowiej, żyjemy dłużej. Nie oszczędzamy na dobrych produktach spożywczych, a dlaczego zdarza się, że sięgamy po tanie garnki, które nie przetrwają nawet roku? Oszczędność? Czy niewiedza? Naczynia, w których przygotowujemy potrawy mają duży wpływ na nasze zdrowie. Schodząca z patelni warstwa zapobiegająca przywieraniu odsłania niezabezpieczony metal. Taka patelnia nadaje się wyłącznie do wyrzucenia, ponieważ kontakt żywności ze stalą niepoddaną odpowiedniej obróbce może być szkodliwy!

Stal nierdzewna, a w garnku dziura

Ze swojego doświadczenia wiem, że tanie garnki są mało opłacalne. Wyobraźmy sobie z jakiej stali wykonany jest garnek, który kosztuje kilkanaście złotych? Zazwyczaj producent tego typu produktu nie podaje składu stali nierdzewnej, z której został wykonany. Wystarczy tylko policzyć, jaki mógłby być koszt jego produkcji, jeśli kosztuje dajmy na to 20 zł. W jego cenę należy wliczyć transport, zarabiają na tym pośrednicy i oczywiście punkt handlowy. Czy nadal dziwi Cię, że nie wytrzyma roku? Dobre garnki po prostu muszą być droższe. Wykonywane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej, są odporne na korozję, wytrzymałe, a przy tym pozwalają na przygotowanie zdrowego posiłku.

Kolejnym aspektem, na który należy zwrócić uwagę jest grubość ścianek oraz spodu. Te, których ścianki są cienkie będą podatne na powstawanie wgnieceń, a nawet możemy spodziewać się dziury. Podobnie, jeśli chodzi o patelnie. Dobra, nowoczesna patelnia wykonana jest z materiału odpornego na zarysowania, nawet gdy używana jest każdego dnia. Jej powierzchnia pozostaje nienaruszona również, gdy stosujemy metalowe akcesoria kuchenne. Przykładem mogą być patelnie Tefal, które mają wewnątrz nieprzywierającą powłokę INTENSIUM. Warstwa zewnętrzna powłoki wzmocniona jest między innymi szafirem. Spód DIFFUSAL zawiera szkliwo miedziane, dzięki czemu ciepło jest równomiernie rozprowadzane.

Funkcjonalność i wygoda

Nowoczesne garnki i patelnie z wyższej półki są zdecydowanie bardziej funkcjonalne w porównaniu z tańszymi produktami. Nie sparzymy się chwytając rondel za uchwyt, gdyż uchwyty się nie nagrzewają. Z łatwością przeniesiemy gorącą patelnie w inne miejsce, trzymając za uchwyt. Jedną z nowoczesnych technologii, stosowanych w dobrych jakościowo produktach, jest wskaźnik idealnej temperatury, co zdecydowanie wpływa jakość gotowanych, smażonych potraw. Kolejnym elementem ułatwiającym gotowanie jest miarka, która stanowi integralną część naczynia. Ponadto nowoczesne garnki mogą być używane na różnych rodzajach kuchenek, a także w piekarnikach.

Na koniec dodam jeszcze, iż już na pierwszy rzut oka rozpoznaje się dobre jakościowo garnki, od tych wyprodukowanych najniższym kosztem. Warto pamiętać, że jeśli zainwestujemy w dobre produkty, to będą służyć przez długie lata.