Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to obecnie jedna z popularniejszych przekąsek. Polacy uwielbiają smarować nią kanapki, a weganie pokochali jej połączenie z kaszą bulgur.
Nie dziwi więc, że sklepowe półki uginają się od coraz to nowych rodzajów hummusów – od...
Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem!
Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort...
28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.
Na jego pierwotną wersję z 1904 roku składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj znamy wiele odmian tej potrawy,...
Wielu osobom grill kojarzy się wyłącznie z kiełbaskami, karkówką i szaszłykami. Jednak na ruszcie można przyrządzić także… wyjątkowe desery! Łącząc pyszne polskie jabłka w różnorodnymi bakaliami, przygotujesz proste, zdrowe i pyszne słodkości, idealne jako fit przekąska lub słodkie zwieńczenie...
Podczas wizyty w sklepie alkoholowym z pewnością nie raz widzieliśmy stoisko z drinkami bezalkoholowymi. Zazwyczaj wówczas dochodzimy do wniosku, są one na pewno tylko dla osób, które mają jakoś problem z alkoholem, a przecież nie dla nas. A tymczasem....
Przymusowe...
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
- masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)
- jajka 3 szt.
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 2 łyżeczki
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- starta skórka...
Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto więc...
Gęsta zupa, pachnąca wędzonką, pełna warzyw. Często serwowana w góralskich karczmach, wielu osobom znana z babcinej kuchni. O jakim daniu mowa? O kapuśniaku! Jak ugotować kapuśniak i czym właściwie różni się on od kwaśnicy?
Dobry bulion – podstawa kapuśniaku
Esencjonalny, aromatyczny...
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że wiosenno-letnia aura sprzyja ucztowaniu na świeżym powietrzu i grillowaniu. Spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, wspólne biesiadowanie oraz długie rozmowy w plenerze przy wspaniałych aromatach roztaczających się z grillowych dań, to coś co...
Makaron, wbrew powszechnym opiniom, jest produktem dietetycznym. W jednej porcji znajduje się około 100 kcal. Niestety, to tłuste dodatki, takie jak boczek, śmietana, oliwa lub ser sprawiają, że całe danie staje się bombą kaloryczną. A czy istnieją dietetyczne, zdrowe...