Nie ma nic lepszego niż kubek ciepłego mleka przed snem. Od tysięcy lat mleko krowie stanowi nieodłączny element diety w naszej szerokości geograficznej. Poza człowiekiem nie ma na świecie innych zwierząt, które mogą trawić mleko po okresie dzieciństwa. Ponieważ...
Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski....
Wiosną zmieniamy dietę na lżejszą, jemy więcej warzyw i owoców. Częściej przygotowujemy sałatki, koktajle na bazie owoców lub warzyw. Nasz organizm domaga się „zielonego” jedzenia. Doskonałym dodatkiem do zdrowych potraw będzie Zielony Mix Zdrowe Pola, czyli polski superfood.
Zielony MIX...
Przypadające w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca Święta Wielkiej Nocy to w naszej narodowej tradycji obchody szczególne, poprzedzone Wielkim Postem oraz całym tygodniem obrzędów religijnych. Budząca się na wiosnę natura oraz krajowa tradycja świętowania powodują, że trudno wyobrazić...
Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który...
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych, Lavazza zachęca do nieco bardziej odważnego podejścia do przygotowania świątecznego śniadania - z jajkiem, grzybami i szpinakiem oraz aromatyczną kawą espresso.
JAJKA, GRZYBY I KAWA
SKŁADNIKI
Na 4 porcje
4 espresso (najlepiej zaparzone z kawy Lavazza Crema...
Wzrok to zmysł, który ma wpływ praktycznie na każdą dziedzinę naszego życia – również na kwestie żywieniowe. Potrawy, które nam się podobają i wyglądają apetycznie, po prostu bardziej nam smakują. Jak zatem komponować i serwować posiłki, aby pobudzały nasz...
Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z...
Wysokie temperatury oraz słoneczna pogoda zachęcają do organizowania pikników i jedzenia przekąsek na świeżym powietrzu. Uliczne przekąski to nie tylko kultowe zapiekanki. Wegetariańska Masala Dosa w Indiach, rozpływające się w ustach babeczki pastéis de Belém w Portugalii czy bombowa...
Święcenie pokarmów to nieodłączny element Wielkanocy w Polsce. Odbywa się zawsze w Wielką Sobotę, w godzinach przedpołudniowych. Przygotowując święconkę, należy pamiętać o umieszczeniu w środku odpowiednich pokarmów, które mają znaczenie symboliczne. Istotne jest także udekorowanie koszyczka. Biała serwetka w...