Kulinaria

Dodatki do kawy i herbaty – nie daj się monotonii!

Kawa i herbata towarzyszą Ci każdego dnia. Może każdą filiżankę celebrujesz, a może małą czarną traktujesz jako substytut śniadania. Niezależnie od Twojego stosunku do ciepłych napojów powinnaś spróbować rozmaitych dodatków, które wzbogacą smak i aromat kawy i herbaty! Na słodko Miód,...

Muffinki marchewkowe z kokosem

Muffinki marchewkowe to szybki, prosty a przede wszystkim smaczny deser – ciasto robi się bardzo szybko, dekorowanie również nie zajmie długo. Nasz przepis na muffinki marchewkowe z mąką kokosową z pewnością zrobi wrażenie na gościach i domownikach! Składniki Przepis na 12...

Cytrynowe muffinki z serową pianką

Cytrynowe muffinki z serową pianką to wykwintny przepis dla prawdziwych smakoszy!Składniki ciasta (około 10 sztuk)3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/4 szklanki oleju 2 jajka 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia sok z 1 cytryny ...

Zdrowa i kreatywna – kuchnia bez glutenu

Potrawy bezglutenowe to obecnie jedne z najpopularniejszych propozycji kulinarnych w stylu fit. Warto po nie sięgnąć, by poczuć się lekko i zdrowo, a także by urozmaicić klasyczne menu. Jak przygotować pyszną sałatkę bezglutenową z kaszą jaglaną, podpowiada Adam Chrząstowski...

Koktajle, a może wyciskane soki – wszystko o blendowaniu i wyciskaniu

Zielone, orzeźwiające, pyszne, nieco słodkie, letnie – a przede wszystkim bardzo zdrowe soki oraz koktajle to obecnie ważny składnik naszej zbilansowanej diety. Koktajle są znacznie bardziej sycące i bogate w niezbędne węglowodany, tłuszcze oraz białko. Soki – przede wszystkim...

Ciasto marchewkowe dla opornych

Ciasto marchewkowe to niebanalny deser, aromatyczny i smaczny – doskonale zaprezentuje się na wielkanocnym stole, gdzie lekko słony smak zrównoważy słodycz mazurków i babek. Zobacz, jak zrobić idealne ciasto marchewkowe! Składniki Ciasto 1,5 szklanki drobno startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1...

Marchewkowe inspiracje

Marchew – niby pospolite warzywo, a trudno wyobrazić sobie bez niej polską kuchnię. Oprócz walorów smakowych ma też wiele wartościowych składników. I nawet jeśli za nią nie przepadamy, starajmy się przemycać ją w przyrządzanych potrawach bo zwyczajnie warto! Marchewka,...

Techniki kulinarne – 5 sposobów na przygotowanie potraw

Jakkolwiek wciąż spożywamy wiele produktów w postaci surowej, to jednak obróbka cieplna żywności na stałe zagościła we wszystkich kuchniach świata. Znanych jest wiele technik kulinarnych, ale pięć z nich ma charakter fundamentalny i stosuje je każdy, kto samodzielnie przygotowuje...

Karnawałowy zawrót głowy – zimowe drinki z Oranżadą Hellena

Oranżada Hellena ma kilka niezawodnych patentów na rozkręcenie karnawałowej imprezy! Gorąca atmosfera w trakcie domówki, podczas gdy na zewnątrz mróz i śnieg? Dla kultowej Oranżady Hellena nie ma rzeczy niemożliwych. Unikalny smak i musujące bąbelki sprawią nie lada frajdę...

Chrupiące sałatki na karnawał. Zaskocz swoich gości!

Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim...