Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Zupa nie tylko na Wielkanoc
Jako że wiosna zawitała już do naszych domów, mamy teraz więcej możliwości do szaleństw w kuchni. Za kilka chwil Wielkanoc, a z nią wiąże się nieodzownie kilka specyficznych dań i wypieków. Popularne są mazurki, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne, ale...
Pierogi prosto z powiatu gdańskiego
Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił...
Patelnie ceramiczne – co warto o nich wiedzieć?
Miłość do gotowania często idzie w parze z poczuciem estetyki. Urodzonym kucharzom zależy nie tylko na smaku, ale także wyglądzie potrawy. Do niedawna jednak potrawy dekorowało się dopiero na talerzu, nie skupiając się na wcześniejszej fazie. Samo gotowanie nie...
Wielkanocne jajo Faberge
Święta Wielkanocne to najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie. To właśnie do tych świąt przygotowujesz się najbardziej pod kątem kulinariów. Poprzedza je przecież 40-dniowy post, który kończy się świąteczną ucztą. Wśród słodkości królują paschy, mazurki, serniki i babki, których ilość...
Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami – przepis idealny na Wielkanoc
Jajka w skorupkach to jedna z propozycji na Wielkanocny stół.Produkty10 jajek
200 g pieczarek
6 łyżek sklarowanego masła
1 cebula
3 łyżki słodkiej śmietany
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju
sól, pieprzPrzygotowanie:Pieczarki...
Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję
Nie da się zaprzeczyć - świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta,...
Mała czarna, czyli historia kawy
Kawa, napój bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie życia. Jednak zanim zaczęto się delektować kawą to musiało minąć dużo czasu. I kto by pomyślał, że początki kawy są związane z muzułmańskimi mnichami, którzy wykorzystywali ją, aby podtrzymać...
Smoothie – miksuj i chudnij!
Smoothie to przeciwieństwo popularnego shake, którego podstawą są produkty mleczne. Smoothie to koktajl bazujący przede wszystkim na owocach, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub lunch. Oprócz tego, że uważany jest za bombę witaminową do jego zalet na pewno...
Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami
Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni.
Produkty:
0,5 kg wątróbek gęsich
garść malin (mogą być mrożone)
2 duże cebule
1 słodka gruszka
sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i...
Kurczak czekoladowo-kawowy
Lubisz nietypowe połączenia smakowe? Kurczak przyprawiony kawą, podawany z sosem z białej czekolady z pewnością zachwyci na uroczystym obiedzie, a i przygotowany dla najbliższej rodziny na pewno na długo pozostanie w pamięci.
Kurczak czekoladowo-kawowy
Składniki:
Polędwiczki z kurczaka
5 łyżek drobno mielonej kawy
6...