Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Tosty z pomidorami, mozzarellą, oliwkami!
Czy zawsze musisz podawać swoim gościom danie wymyślne, na którym pracujesz cały dzień? Wystarczy przygotować proste potrawy w sposób oryginalny, aby zrobić na twoich gościach niesamowite wrażenie. Tosty z pomidorami, mozzarellą i oliwkami należą właśnie do takich dań.
Produkty:
6 grubych...
Zupa z groszku ze świeżą miętą
Jedyna w swoim rodzaju zupa z mrożonego groszku ze świeżą miętą to „delicja” dla podniebienia. Przygotowuje się ją szybko, jest niskokaloryczna i bardzo delikatna.
Produkty: 600 g mrożonego groszku
60 g masła
3 plastry boczku pokrojonego w kostkę
1 pęczek...
Dorsz pieczony z limonką i ziołami- czyli lekko i zdrowo
Dorsz to ryba łatwo dostępna i pożywna, ma niewiele tłuszczu i kalorii, a przy tym jest znakomitym źródłem białka. Miód, sok z cytrusów i świeże zioła uczynią dorsza wyśmienitym.
Produkty: skórka drobno starta z limonki
sok z jednej limonki
...
Syrop z mniszka lekarskiego – majowy cud natury!
Mniszek lekarski, potocznie zwany mleczem, zdobi żółtym kobiercem majowe łąki. Warto pokusić się o przygotowanie „miodu” - syrop z mniszka lekarskiego możesz przygotować w swojej kuchni, i przez kolejne miesiące raczyć się zdrowym i ekologicznym syropem.
Wyjątkowe właściwości mniszka
Syrop z...
Wiosenne sałatki na każdą porę dnia
Choć w ostatnich latach zima bywa dla nas niezwykle łagodna, to i tak co roku czekamy z utęsknieniem na nadchodzącą wiosnę. To wyjątkowa pora roku, gdyż jej obecność widoczna jest nie tylko w naszym otoczeniu, ale też zwyczajnie wyczuwalna...
Zupa nie tylko na Wielkanoc
Jako że wiosna zawitała już do naszych domów, mamy teraz więcej możliwości do szaleństw w kuchni. Za kilka chwil Wielkanoc, a z nią wiąże się nieodzownie kilka specyficznych dań i wypieków. Popularne są mazurki, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne, ale...
Pierogi prosto z powiatu gdańskiego
Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił...
Patelnie ceramiczne – co warto o nich wiedzieć?
Miłość do gotowania często idzie w parze z poczuciem estetyki. Urodzonym kucharzom zależy nie tylko na smaku, ale także wyglądzie potrawy. Do niedawna jednak potrawy dekorowało się dopiero na talerzu, nie skupiając się na wcześniejszej fazie. Samo gotowanie nie...
Wielkanocne jajo Faberge
Święta Wielkanocne to najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie. To właśnie do tych świąt przygotowujesz się najbardziej pod kątem kulinariów. Poprzedza je przecież 40-dniowy post, który kończy się świąteczną ucztą. Wśród słodkości królują paschy, mazurki, serniki i babki, których ilość...
Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami – przepis idealny na Wielkanoc
Jajka w skorupkach to jedna z propozycji na Wielkanocny stół. Produkty 10 jajek
200 g pieczarek
6 łyżek sklarowanego masła
1 cebula
3 łyżki słodkiej śmietany
pół pęczka natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju
sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki...