Kulinaria

Zupa nie tylko na Wielkanoc

Jako że wiosna zawitała już do naszych domów, mamy teraz więcej możliwości do szaleństw w kuchni. Za kilka chwil Wielkanoc, a z nią wiąże się nieodzownie kilka specyficznych dań i wypieków. Popularne są mazurki, wszelkiego rodzaju pasty jajeczne, ale...

Pierogi prosto z powiatu gdańskiego

Któż z nas nie lubi dobrych pierogów? A ilu z nas jest przekonanych, że pierogi to danie typowe dla kuchni staropolskiej? Okazuje się, że do Polski pomysł na pierogi dotarł w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zachwycił...

Patelnie ceramiczne – co warto o nich wiedzieć?

Miłość do gotowania często idzie w parze z poczuciem estetyki. Urodzonym kucharzom zależy nie tylko na smaku, ale także wyglądzie potrawy. Do niedawna jednak potrawy dekorowało się dopiero na talerzu, nie skupiając się na wcześniejszej fazie. Samo gotowanie nie...

Wielkanocne jajo Faberge

Święta Wielkanocne to najstarsze i najważniejsze święta chrześcijańskie. To właśnie do tych świąt przygotowujesz się najbardziej pod kątem kulinariów. Poprzedza je przecież 40-dniowy post, który kończy się świąteczną ucztą. Wśród słodkości królują paschy, mazurki, serniki i babki, których ilość...

Jajka faszerowane w skorupkach z pieczarkami – przepis idealny na Wielkanoc

Jajka w skorupkach to jedna z propozycji na Wielkanocny stół.Produkty10 jajek 200 g pieczarek 6 łyżek sklarowanego masła 1 cebula 3 łyżki słodkiej śmietany pół pęczka natki pietruszki 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju sól, pieprzPrzygotowanie:Pieczarki...

Mazurek kajmakowy – przepis na tradycję

Nie da się zaprzeczyć - świąteczną atmosferę tworzą nie tylko ludzie, z którymi spędzamy ten szczególny czas, ale też tradycyjne, świąteczne potrawy, które pojawiają się na naszych stołach od wielu pokoleń. Nieodzownym elementem zbliżających się świąt wielkanocnych są ciasta,...

Mała czarna, czyli historia kawy

Kawa, napój bez którego wiele z nas nie wyobraża sobie życia. Jednak zanim zaczęto się delektować kawą to musiało minąć dużo czasu. I kto by pomyślał, że początki kawy są związane z muzułmańskimi mnichami, którzy wykorzystywali ją, aby podtrzymać...

Smoothie – miksuj i chudnij!

Smoothie to przeciwieństwo popularnego shake, którego podstawą są produkty mleczne. Smoothie to koktajl bazujący przede wszystkim na owocach, który z powodzeniem może zastąpić śniadanie lub lunch. Oprócz tego, że uważany jest za bombę witaminową do jego zalet na pewno...

Wątróbki z żuławskich gęsi z malinami

Wątróbka z malinami to smaczny pomysł na obiad dla tych, którzy mają dosyć nudy w kuchni. Produkty: 0,5 kg wątróbek gęsich garść malin (mogą być mrożone) 2 duże cebule 1 słodka gruszka sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: Wątróbki oczyść, umyj oprósz pieprzem. Otocz je w mące, podsmaż i...

Kurczak czekoladowo-kawowy

Lubisz nietypowe połączenia smakowe? Kurczak przyprawiony kawą, podawany z sosem z białej czekolady z pewnością zachwyci na uroczystym obiedzie, a i przygotowany dla najbliższej rodziny na pewno na długo pozostanie w pamięci. Kurczak czekoladowo-kawowy Składniki: Polędwiczki z kurczaka 5 łyżek drobno mielonej kawy 6...