Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Ciasto marchewkowe z musem śliwkowym

Marchew to popularne warzywo często wykorzystywane w kuchni przede wszystkim do dań wytrawnych. Tymczasem przy odpowiedniej obróbce może stanowić również podstawę różnorodnych deserów. Wzbogacając jej smak suszoną śliwką, cynamonem i serkiem mascarpone uzyskamy przepyszne połączenie, a marchewkowe ciasto będzie stanowić ciekawy dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki (torownica o średnicy 7 cm):

• 350 g marchewki (waga po obraniu)
• 4 jajka rozmiar L
• 280 g mąki orkiszowej
• 200 g drobnego cukru do wypieków
• 200 ml oleju rzepakowego Rapso
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1 torebka cukru waniliowego
• olejek pomarańczowy (5–6 kropli)
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli

Dodatki:
• 500 g mascarpone
• 2 gorzkie czekolady
• 300 g śliwek suszonych Kresto
• 2 łyżki masła
• 100 ml wódki
• 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki soku pomarańczowego
• gorzkie kakao

Wykonanie:

  • Obraną marchew zetrzyj na drobnych oczkach tarki.
  • Jajka wbij do misy miksera, dodaj sól i zacznij ubijanie. Następnie dosyp cukier, cukier waniliowy i całość miksuj aż do uzyskania gęstego, jasnego kremu.
  • Dodaj olej i całość miksuj do momentu połączenia składników.
  • Dodaj startą marchewkę, cynamon oraz olejek pomarańczowy, a następnie wymieszaj szpatułką.
  • Na koniec dosyp przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz dokładnie wszystkie składniki.
  • Tak przygotowane ciasto przełóż do wysmarowanej olejem lub masłem foremki. Piecz 35–45 minut w temp. 180°C (do momentu uzyskania suchego patyczka), na środkowej półce. Po upieczeniu ciasto ostudź na kratce.
  • Śliwki pokrój bardzo drobno, przełóż na patelnię i dodaj masło. Podsmażaj je 5–6 minut, często mieszając.
  • Wódkę przelej do miseczki, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do śliwek, mieszając doprowadź do wrzenia. Ściągnij patelnię z ognia i wystudź zawartość.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Wystudź, ale zachowaj płynną konsystencję.
  • Przełóż do misy miksera serek mascarpone i ubijaj 2–3 minuty. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i ubijaj do połączenia się składników.
  • Zetnij ewentualną górkę w cieście. Ciasto przełóż z powrotem do formy. Nawilż je sokiem z pomarańczy. Posmaruj musem śliwkowym, a na wierzch wyłóż krem czekoladowy. Przygotowane ciasto przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie posyp wierzch ciasta gorzkim kakao oraz rozkruszonymi kawałkami ciasta.

SMACZNEGO!