Kulinaria

Syropy Łowicz – letnie, owocowe OOORZEŹWIENIE!

Ciepło, cieplej, gorącooo! Przyszło lato, a wraz z nim coraz wyższe temperatury i jeszcze więcej słońca. Zaczynamy więc szukać różnych sposobów na ochłodę oraz pysznych pomysłów na ugaszenie pragnienia. Szczególnie lubimy soczyste owoce, zwłaszcza wyraziste cytrusy – np. grejpfrut...

KANAPKI Z HUMMUSEM Z BOBU – idealna przekąska na lato!

Bób wśród sezonowych warzyw to bez wątpienia król naszego menu na przełomie czerwca i lipca. Bogate w błonnik, magnez i żelazo, a także kwas foliowy ziarenka możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów! Mogą być głównym składnikiem nie tylko zdrowych...

Sezon na rabarbar

Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym...

MINI CO NIECO – smaczna innowacja

Większość z nas nie lubi nudy i rutyny. Dlatego często mamy ochotę spróbować czegoś zupełnie nowego – co odmieni codzienność, wniesie powiew świeżości i przyniesie inspirację. Poszukiwanie nowości towarzyszy nam także w kuchni... Chętniej niż kiedyś sięgamy w niej po...

Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado!

Czerwcowe, ciepłe dni wymagają dodatkowego wsparcia. Z pomocą przychodzą owocowe koktajle, które zapewnią solidną dawkę witamin i potrzebne orzeźwienie podczas letniego sezonu. Poznajcie przepis na koktajl bez laktozy z aksamitnym awokado! Orzeźwiający koktajl bez laktozy z awokado Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef...

Pyszne lody na bazie zielonej herbaty

Zielona herbata to nie tylko bazowy składnik doskonałego naparu, ale również świetny produkt, dzięki któremu możemy stworzyć pyszne i orzeźwiające desery o niespotykanym smaku. Jednym z nich są lody orientalne, które w prosty sposób możemy przyrządzić samodzielnie w domowym zaciszu,...

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni. Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania....

Lekkie przepisy na przyjęcie typu garden party

Latem, kiedy pogoda za oknem zachęca do większej aktywności, chętniej spotykamy się z przyjaciółmi. Nie chcąc spędzać czasu w zamkniętych pomieszczeniach, wybieramy restauracyjne ogródki, parki, plaże lub przygotowujemy spotkania w formie garden party. To przyjęcia, na których królują lekkie przekąski, podawane...

Niecodzienna ryba w niecodziennym wydaniu – poznaj labraksa!

Uwielbiasz ryby, ale tradycyjny, „polski” karp, makrela czy dorsz już nieco Ci się przejadły? Szukasz inspiracji i pragniesz odkrywać nowe smaki? Jeśli tak, najlepszą odpowiedzią na potrzeby i wymagania Twojego podniebienia może okazać się labraks. Co to za ryba, jak...

Lekka sałatka z kuleczkami ziemniaczanymi

Przepis na lekką sałatkę z kuleczkami ziemniaczanymi! Składniki:- młody szpinak - 1 garść - rukola - 1 garść - kapusta pakchoi - 1 szt. - pomidorki koktajlowe - 8szt. - melon - 150g - kiełki rzodkiewki, cebuli, buraka -...