Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Smoothie na bazie herbaty
Smoothies są w ostatnim czasie coraz bardziej popularne. Nie ma się czemu dziwić - to niesamowicie zdrowe napoje, które są prawdziwą bombą witaminową.
Gęsty koktajl można rozrzedzić sokiem owocowym lub warzywnym, wodą mineralną, a także przestudzonym naparem ziołowym lub herbacianym....
Ziemniaki wcale nie muszą oznaczać nudy!
Oswojeni z zasadami kuchni fusion śmiało sięgamy po polskie warzywa i chętnie nadajemy im nowe oblicze. Najlepszym przykładem są ziemniaki, które od wieków obecne na naszych stołach, dziś stają się głównym składnikiem egzotycznych dań rodem z wielu zakątków Europy.
Portugalskie...
Przepisy na domowe hummusy
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy, to obecnie jedna z popularniejszych przekąsek. Polacy uwielbiają smarować nią kanapki, a weganie pokochali jej połączenie z kaszą bulgur.
Nie dziwi więc, że sklepowe półki uginają się od coraz to nowych rodzajów hummusów – od...
Tort bezowy z orzechami i bananowym musem na Dzień Mamy
Dzień Mamy, to wyjątkowy dzień w roku, który warto uczcić w szczególny sposób. Najlepszym pomysłem, który na pewno zaskoczy każdą mamę, będzie przygotowanie słodkiego, bezowego tortu z orzechami i bananowym musem!
Połączenie delikatnego kremu ze smakiem orzechów, spowoduje że tort...
Burger na trzy sposoby!
28 maja przypada Światowy Dzień Hamburgera. Obecnie danie to jest jednym z najpopularniejszych na świecie.
Na jego pierwotną wersję z 1904 roku składał się jedynie kotlet mielony, grillowana bułka, sałata i musztarda z majonezem. Dzisiaj znamy wiele odmian tej potrawy,...
Słodka Siesta na grillu!
Wielu osobom grill kojarzy się wyłącznie z kiełbaskami, karkówką i szaszłykami. Jednak na ruszcie można przyrządzić także… wyjątkowe desery! Łącząc pyszne polskie jabłka w różnorodnymi bakaliami, przygotujesz proste, zdrowe i pyszne słodkości, idealne jako fit przekąska lub słodkie zwieńczenie...
Drinki bezalkoholowe – świetne uzupełnienie każdej imprezy!
Podczas wizyty w sklepie alkoholowym z pewnością nie raz widzieliśmy stoisko z drinkami bezalkoholowymi. Zazwyczaj wówczas dochodzimy do wniosku, są one na pewno tylko dla osób, które mają jakoś problem z alkoholem, a przecież nie dla nas. A tymczasem....
Przymusowe...
Kruche tartaletki z kremem maślano-cytrynowym i owocami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!
Składniki:
- masło domowego wyrobu na bazie 3 Śmietanek 42% 250g (np. „OSM Piątnica”)- jajka 3 szt.- cukier 1 szklanka- cukier waniliowy 2 łyżeczki- sok z cytryny 2 łyżeczki- starta skórka...
Szparagowy zawrót głowy!
Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto więc...
Jak ugotować kapuśniak?
Gęsta zupa, pachnąca wędzonką, pełna warzyw. Często serwowana w góralskich karczmach, wielu osobom znana z babcinej kuchni. O jakim daniu mowa? O kapuśniaku! Jak ugotować kapuśniak i czym właściwie różni się on od kwaśnicy?
Dobry bulion – podstawa kapuśniaku
Esencjonalny, aromatyczny...