Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Sałatka z bobem i salami w sosie cytrynowo ziołowym
Sałatka z bobem i salami w cytrynowo- ziołowym sosie zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Niepospolita, niebanalna, ale dla każdego.
Produkty:
30 dag bobu
10 dag salami
2 dymki ze szczypiorem
1 łyżka orzeszków piniowych
1 cytryna
3 gałązki kolendry
2 gałązki mięty
oliwa
pieprz kajeński
sól
Przygotowanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie, osącz,...
Placki ziemniaczane z serem
Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziemniaczane z serem!
Produkty:
15 dag suchego sera
2 dl mleka
5 ziemniaków
1 łyżeczka margaryny
3 jajka
odrobina mąki
olej do smażenia
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce.
Ser zetrzyj i tak długo mieszaj...
Potrawka z indyka
Potrawka z indyka jest smacznym pomysłem na obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i ma bajeczny smak.
Produkty:
600g mięsa z indyka, bez kości i skóry
1 kostka bulionu drobiowego
3 łyżeczki masła
3 łyżeczki mąki
40g drobnych rodzynek
200 ml słodkiej śmietany
3 żółtka
sól, pieprz biały, gałka...
Smaczna pizza domowej roboty
Pizze domowej roboty szybko się przyrządza i są przepyszne. Do robienia pizzy możesz zachęcić całą rodzinę, a każdy może udekorować ją swoimi ulubionymi dodatkami. Produkty: 115g przesianej mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki z...
Zapiekanka z grzybami i żółtym serem – sycący obiad dla całej rodziny
Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z...
Miętówka i malinówka – nalewki prosto z Żuław
Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost...
Jak podawać dania, czyli ułożenie i udekorowanie potraw
Ładny wygląd stołu to nie wszystko, żeby twoi goście wyszli zadowoleni. Piękny obrus, cudowne serwetki nie zastąpią dobrego, odpowiedni podanego, jedzenia. Dowiedz się, jak i czym dekorować potrawy, by zachwycały i nie straciły smaku!
Estetyka
Salaterki i półmiski nie powinny być...
Szybkie przekąski do pracy
W godzinach pracy większości z nas niełatwo jest zjeść „normalny” obiad – jego przygotowanie wymaga czasu i dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Jak zatem zaspokoić głód w godzinach pracy? Prezentujemy kilka pomysłów na szybkie, a zarazem wartościowe przekąski,...
Homar po polsku, czyli przystawka z wędzonego dorsza
Przystawka z wędzonego dorsza to świetna przystawka do obiadu, całkiem tania, a przy tym niezwykle elegancka. I choć jest to przystawka przyrządzona z dorsza a nie homara, to jest równie smaczna. Produkty: 50 dag wędzonego dorsza
2 marchewki
połowa cytryny
...
Coś na ząb, czyli kasza perłowa z grzybami i warzywami
Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad.
Produkty:
4 łyżki kaszy perłowej
20 dag...