Kulinaria

Sałatka z bobem i salami w sosie cytrynowo ziołowym

Sałatka z bobem i salami w cytrynowo- ziołowym sosie zadowoli najbardziej wyrafinowane podniebienia. Niepospolita, niebanalna, ale dla każdego. Produkty: 30 dag bobu 10 dag salami 2 dymki ze szczypiorem 1 łyżka orzeszków piniowych 1 cytryna 3 gałązki kolendry 2 gałązki mięty oliwa pieprz kajeński sól Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie, osącz,...

Placki ziemniaczane z serem

Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziemniaczane z serem! Produkty: 15 dag suchego sera 2 dl mleka 5 ziemniaków 1 łyżeczka margaryny 3 jajka odrobina mąki olej do smażenia sól Przygotowanie: Ziemniaki ugotuj w mundurkach, następnie obierz i zetrzyj na tarce. Ser zetrzyj i tak długo mieszaj...

Potrawka z indyka

Potrawka z indyka jest smacznym pomysłem na obiad. Jest łatwa w przygotowaniu i ma bajeczny smak. Produkty: 600g mięsa z indyka, bez kości i skóry 1 kostka bulionu drobiowego 3 łyżeczki masła 3 łyżeczki mąki 40g drobnych rodzynek 200 ml słodkiej śmietany 3 żółtka sól, pieprz biały, gałka...

Smaczna pizza domowej roboty

Pizze domowej roboty szybko się przyrządza i są przepyszne. Do robienia pizzy możesz zachęcić całą rodzinę, a każdy może udekorować ją swoimi ulubionymi dodatkami. Produkty: 115g przesianej mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki z...

Zapiekanka z grzybami i żółtym serem – sycący obiad dla całej rodziny

Jesienią organizm domaga się bardziej sycących i treściwych dań. Dobrym pomysłem na obiad, który ucieszy całą rodzinę mogą być zapiekanki. Zachwycą smakiem i skutecznie zaspokoją głód. Warto wykorzystać pełnię sezonu grzybowego i przygotować zapiekaną potrawę na bazie ziemniaków, z...

Miętówka i malinówka – nalewki prosto z Żuław

Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost...

Jak podawać dania, czyli ułożenie i udekorowanie potraw

Ładny wygląd stołu to nie wszystko, żeby twoi goście wyszli zadowoleni. Piękny obrus, cudowne serwetki nie zastąpią dobrego, odpowiedni podanego, jedzenia. Dowiedz się, jak i czym dekorować potrawy, by zachwycały i nie straciły smaku! Estetyka Salaterki i półmiski nie powinny być...

Homar po polsku, czyli przystawka z wędzonego dorsza

Przystawka z wędzonego dorsza to świetna przystawka do obiadu, całkiem tania, a przy tym niezwykle elegancka. I choć jest to przystawka przyrządzona z dorsza a nie homara, to jest równie smaczna. Produkty: 50 dag wędzonego dorsza 2 marchewki połowa cytryny ...

Szybkie przekąski do pracy

W godzinach pracy większości z nas niełatwo jest zjeść „normalny” obiad – jego przygotowanie wymaga czasu i dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Jak zatem zaspokoić głód w godzinach pracy? Prezentujemy kilka pomysłów na szybkie, a zarazem wartościowe przekąski,...

Coś na ząb, czyli kasza perłowa z grzybami i warzywami

Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad. Produkty: 4 łyżki kaszy perłowej 20 dag...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,640ObserwującyObserwuj