Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Miętówka i malinówka – nalewki prosto z Żuław
Malutkimi krokami zbliżamy się do zimy. Czy w tym roku zima będzie mroźna czy nie okaże się za parę miesięcy. Ale już w tej chili możesz przygotować sobie małe co nieco na rozgrzewkę. Nalewki prosto z Żuław są wprost...
Jak podawać dania, czyli ułożenie i udekorowanie potraw
Ładny wygląd stołu to nie wszystko, żeby twoi goście wyszli zadowoleni. Piękny obrus, cudowne serwetki nie zastąpią dobrego, odpowiedni podanego, jedzenia. Dowiedz się, jak i czym dekorować potrawy, by zachwycały i nie straciły smaku!
Estetyka
Salaterki i półmiski nie powinny być...
Szybkie przekąski do pracy
W godzinach pracy większości z nas niełatwo jest zjeść „normalny” obiad – jego przygotowanie wymaga czasu i dostępu do w pełni wyposażonej kuchni. Jak zatem zaspokoić głód w godzinach pracy? Prezentujemy kilka pomysłów na szybkie, a zarazem wartościowe przekąski,...
Homar po polsku, czyli przystawka z wędzonego dorsza
Przystawka z wędzonego dorsza to świetna przystawka do obiadu, całkiem tania, a przy tym niezwykle elegancka. I choć jest to przystawka przyrządzona z dorsza a nie homara, to jest równie smaczna.Produkty:50 dag wędzonego dorsza
2 marchewki
połowa cytryny
...
Coś na ząb, czyli kasza perłowa z grzybami i warzywami
Kasza jęczmienna perłowa jest jedną z najlepszych kasz i jest najbardziej popularna. U nas kaszę produkuje się w trzech gatunkach: jako grubą, średnią i drobną. Kasza z grzybami i warzywami to świetny pomysł na obiad.
Produkty:
4 łyżki kaszy perłowej
20 dag...
Babcina zupa ze świeżych grzybów
Super wiadomość dla grzybiarzy w Polsce, sezon na grzyby się rozpoczął. Na początek podajemy przepis na smaczną zupę ze świeżych grzybów.Produkty:1 kg szpondra
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
ćwierć selera
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
...
Chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym
Ziemniaki to najbardziej popularne warzywo na całym świecie. Można przyrządzać je na różne sposoby. Wszystkim polecam chrupiące ziemniaki z jogurtem naturalnym.
Produkty:
6 mączystych ziemniaków
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
150 ml jogurtu naturalnego
4 łyżki szczypiorku drobno posiekanego
Przygotowanie:
Ziemniaki nakłuj w wielu miejscach, ułóż...
Sałatka z kolorową fasolą, bobem i brązowym ryżem w sosie pomidorowym
Kolorowa sałatka z sosem pomidorowym, który brązowemu ryżowi i fasoli nadaje niezwykły smak.
Produkty:
250g ryżu brązowego
190g mrożonego bobu
250g fasoli czerwonej z puszki, odsączonej i wypłukanej
400g czarnej fasoli-kidney (odsączonej i wypłukanej) z puszki
1 czerwona papryka pokrojona na kawałki
1 pęczek posiekanej...
Sezon na śliwki
Śliwki mają dużo drogocennych właściwości. Pomagają w regulacji trawienia, poprawiają apetyt. Dlatego też wyciąg z tych owoców jest wykorzystywany do produkcji leków.
Śliwka zawiera duże ilości pektyn (jest to rodzaj błonnika). Łącznie z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny wypłukują...
Rozłóż gęś na części pierwsze
To, że gęsina jest zdrowa, ale nadal niedoceniana wie prawie każda z nas. Ale mało kto wie, że gęsinę można rozłożyć na części i wykorzystać w bardzo smacznym celu.
Gęś w całości
Taką gęsiną śmiało nakarmisz całą rodzinę, gdyż będzie to...