Kulinaria

Spaghetti w dwóch odsłonach – spaghetti ze szpinakiem oraz spaghetti z papryką i oliwą

Spaghetti to jeden z ponad 300 rodzajów zarejestrowanych makaronów we Włoszech. Jest produkowany ze specjalnego rodzaju mąki (semoliny), dzięki temu po przegotowaniu nie zmienia kształtu, koloru i sprężystości. Spaghetti ze szpinakiem Produkty:1 paczka makaronu spaghetti sól szalotka oliwa 20 dag...

Pomysł na obiad – kurczak i ryż z warzywami oraz kotlety z jajek ugotowanych na twardo

Masz już dość nudnych obiadów albo brak Ci pomysłu? Przygotuj ryż curry z warzywami i piersią kurczaka. A jak nie kurczak to może kotlety z jajek?Dzisiaj prezentujemy 2 pomysły na obiad. Kurczak i ryż z warzywami Produkty:1 duża pierś z...

Ciasto, które każdy zna i lubi – sernik.

W całym domu unosi się piękny zapach pieczonego ciasta. Gospodyni podaje deser… Takie jest odpowiednie zwieńczenie rodzinnego obiadu. To właśnie smak i zapach ciasta przypomina nam szczęśliwe chwile u mamy lub babci, które robiły słodkie przysmaki według swoich sekretnych...

Twaróg – pyszny i pożywny, w sam raz na śniadanie

Twaróg, nazywany także „serem białym” jest wytwarzany z mleka. Zawiera magnez, potas, cynk i witaminy: A, D, z grupy B, a także E. Twaróg z pomidorami i bazylią Produkty:30 dag twarogu 150 ml jogurtu naturalnego gęstego 4 mniejsze pomidory 1...

Sałatki po świątecznym obżarstwie. Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą oraz sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami – przepisy

Lekka sałatka to dobry pomysł na przekąskę zwłaszcza po świątecznym biesiadowaniu przy stole pełnym smakołyków. Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą Produkty: 1 sałata rzymska 2 pomidory 15 dag fety pęczek szczypiorku 100 ml śmietany pół cytryny cukier, sól, pieprz Przygotowanie Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki. Fetę pokrój w kostkę. Pomidory...

Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to nie tylko wigilijna potrawa, ale to także doskonałe danie na każdy inny dzień. Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami ProduktyCiasto400g mąki 1 jajko sól liść laurowy sól, pieprzFarsz750 g kapusty kiszonej 40-60 g...

Makaron z makiem i bakaliami

Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa. Makaron z makiem i bakaliami Składniki: Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g mak - 100g bakalie - 100g mleko - 150g miód - 50g Wykonanie: W pierwszej...

Dobry karp to świeży karp – jak rozpoznać dobrego karpia?

Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy...

Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna

Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię. Podajemy 2 przepisy na zupę rybną. Zupa rybna z grzybami Produkty800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz) 25 g suszonych borowików 1 marchew 1pietruszka 1/2 selera 1 por liść...

Świąteczny elf z masy cukrowej – zobacz jak go wykonać

Boże Narodzenie to z pewnością najbardziej celebrowane święto w roku, nie tylko u nas, ale i zagranicą. Pierwsze oznaki nadchodzących świąt pojawiają się w sklepach już w połowie listopada informując nas, że zbliża się Gwiazdka. Oczywiście niektórzy powiedzą, że...