Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Spaghetti w dwóch odsłonach – spaghetti ze szpinakiem oraz spaghetti z papryką i oliwą
Spaghetti to jeden z ponad 300 rodzajów zarejestrowanych makaronów we Włoszech. Jest produkowany ze specjalnego rodzaju mąki (semoliny), dzięki temu po przegotowaniu nie zmienia kształtu, koloru i sprężystości.
Spaghetti ze szpinakiem
Produkty:1 paczka makaronu spaghetti
sól
szalotka
oliwa
20 dag...
Pomysł na obiad – kurczak i ryż z warzywami oraz kotlety z jajek ugotowanych na twardo
Masz już dość nudnych obiadów albo brak Ci pomysłu? Przygotuj ryż curry z warzywami i piersią kurczaka. A jak nie kurczak to może kotlety z jajek?Dzisiaj prezentujemy 2 pomysły na obiad.
Kurczak i ryż z warzywami
Produkty:1 duża pierś z...
Ciasto, które każdy zna i lubi – sernik.
W całym domu unosi się piękny zapach pieczonego ciasta. Gospodyni podaje deser… Takie jest odpowiednie zwieńczenie rodzinnego obiadu. To właśnie smak i zapach ciasta przypomina nam szczęśliwe chwile u mamy lub babci, które robiły słodkie przysmaki według swoich sekretnych...
Twaróg – pyszny i pożywny, w sam raz na śniadanie
Twaróg, nazywany także „serem białym” jest wytwarzany z mleka. Zawiera magnez, potas, cynk i witaminy: A, D, z grupy B, a także E.
Twaróg z pomidorami i bazylią
Produkty:30 dag twarogu
150 ml jogurtu naturalnego gęstego
4 mniejsze pomidory
1...
Sałatki po świątecznym obżarstwie. Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą oraz sałatka z suszonymi pomidorami i ziołami – przepisy
Lekka sałatka to dobry pomysł na przekąskę zwłaszcza po świątecznym biesiadowaniu przy stole pełnym smakołyków.
Sałatka z sałatą, pomidorami i fetą
Produkty:
1 sałata rzymska
2 pomidory
15 dag fety
pęczek szczypiorku
100 ml śmietany
pół cytryny
cukier, sól, pieprz
Przygotowanie
Sałatę umyj, osusz, porwij na kawałki.
Fetę pokrój w kostkę.
Pomidory...
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to nie tylko wigilijna potrawa, ale to także doskonałe danie na każdy inny dzień.
Pierogi z kiszoną kapustą i grzybami
ProduktyCiasto400g mąki
1 jajko
sól
liść laurowy
sól, pieprzFarsz750 g kapusty kiszonej
40-60 g...
Makaron z makiem i bakaliami
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.
Makaron z makiem i bakaliami
Składniki:
Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
mak - 100g
bakalie - 100g
mleko - 150g
miód - 50g
Wykonanie:
W pierwszej...
Dobry karp to świeży karp – jak rozpoznać dobrego karpia?
Większość z nas nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji bez karpia. Co więcej, przepisów na jego podanie jest całe mnóstwo – możemy przyrządzić karpia smażonego, w galarecie, po żydowsku i grecku czy na szaro. Radzimy, na co zwracać uwagę przy...
Zupa rybna na 2 sposoby – z grzybkami oraz czysta zupa rybna
Zupa rybna wyśmienita, smaczna i zdrowa. Zupa rybna jest idealna na Wigilię.
Podajemy 2 przepisy na zupę rybną.
Zupa rybna z grzybami
Produkty800 g ryby słodkowodnej (karp, leszcz, sandacz)
25 g suszonych borowików
1 marchew
1pietruszka
1/2 selera
1 por
liść...
Świąteczny elf z masy cukrowej – zobacz jak go wykonać
Boże Narodzenie to z pewnością najbardziej celebrowane święto w roku, nie tylko u nas, ale i zagranicą. Pierwsze oznaki nadchodzących świąt pojawiają się w sklepach już w połowie listopada informując nas, że zbliża się Gwiazdka. Oczywiście niektórzy powiedzą, że...