Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

  • - Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 300g
  • - mleko - 250 ml
  • - świeży tymianek - ½ pęczka
  • - pieprz czarny do smaku
  • - masło - 1 łyżka
  • - szparagi świeże, zielone - 1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Czy na portalu aukcyjnym kupimy nowoczesną toaletkę?
Toaletka jest meblem, który obecny był w codziennym życiu wi...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 17:16
Malowanie paznokci wydaje się taką prostą czynnością, a jedn...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:52
Jakie warunki należy zapewnić storczykom? Pielęgnacja i zasady uprawy
Storczyki rozpowszechniły się w polskich domach stosunkowo n...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 16:43
Jakie działanie na organizm ma liść oliwny i jak go przyjmować?
Lecznicze właściwości liści oliwnych znano już w czasach sta...
czwartek, Grudzień 7, 2017 - 15:09

  

Reklama