Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

  • - Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 300g
  • - mleko - 250 ml
  • - świeży tymianek - ½ pęczka
  • - pieprz czarny do smaku
  • - masło - 1 łyżka
  • - szparagi świeże, zielone - 1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Nasiona sezamu w zdrowej diecie
Popularne w kuchni Dalekiego Wschodu nasiona sezamu stanowią...
czwartek, Październik 18, 2018 - 12:52
Jak stworzyć stylizację wyrażająca własne „ja”?
Większość z nas śledzi modowe trendy i stara się je przenieś...
czwartek, Październik 18, 2018 - 11:09
W jaki sposób urządzić garaż?
Mogłoby się wydawać, że odpowiednie urządzenie garażu nie je...
środa, Październik 17, 2018 - 14:06
Adaptacja przedszkolna – jak pomóc dziecku?
Wasza pociecha już niedługo pójdzie do przedszkola? Nie jest...
poniedziałek, Październik 15, 2018 - 11:53

  

Reklama