Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym
Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Szparagi – na to warzywo zdecydowanie warto czekać przez cały rok! Sezon na nie trwa jeszcze do końca czerwca, więc wykorzystajmy go w pełni.

Przygotowując danie ze szparagami pamiętajmy jednak o tym, że cały urok tkwi w prostocie ich podania. Odpowiednio ugotowane, miękkie i delikatne, zaserwowane z aksamitnym kremem ziemniaczanym są doskonałą propozycją zdrowego i smacznego dania na lato.

Zielone szparagi w aksamitnym kremie ziemniaczanym

Składniki:

  • - Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 300g
  • - mleko - 250 ml
  • - świeży tymianek - ½ pęczka
  • - pieprz czarny do smaku
  • - masło - 1 łyżka
  • - szparagi świeże, zielone - 1 pęczek

Wykonanie:

Z kiszki ziemniaczanej zdjąć osłonkę i przełożyć do rondelka. Zalać mlekiem, dodać posiekany tymianek oraz pieprz do smaku. Podgrzewając i często mieszając rozprowadzić kiszkę w mleku do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać.

Szparagi ugotować do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Podawać z gorącym kremem ziemniaczanym.

Smacznego!

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Facebook
Jak zadbać o prawidłowe nawilżenie skóry?
Latem promieniowanie słoneczne, klimatyzacja i częsty kontak...
piątek, Czerwiec 22, 2018 - 11:09
Funkcjonalne meble wypoczynkowe – dla kogo?
Dobór odpowiednich mebli wypoczynkowych do salonu może nastr...
piątek, Czerwiec 22, 2018 - 09:05
Owocowe balsamy do rąk
Unikalna seria kremów do rąk, która wykorzystuje skuteczne,...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 12:26
Ekspres gastronimiczny — tradycyjny ciśnieniowy kolbowy czy może automatyczny?
Polacy uwielbiają kawę i co ważne — ta miłość jest coraz wię...
środa, Czerwiec 20, 2018 - 10:51

  

Reklama