Kulinaria

Parówki w rożnych odsłonach

Parówki bywają czasami ostatnią „deską” ratunku, kiedy w domu nie mamy za wiele w lodówce, a masz niespodziewanych gości, których trzeba nakarmić. Z parówek można przyrządzić dania szybkie i łatwe, a przy połączeniu z odpowiednimi dodatkami przyrządzisz fajny posiłek....

Pasta w 4 propozycjach – przysmak nie tylko do kanapek

Pasty rybne, jajeczne, itp. Najczęściej serwowane są na kanapkach. Jednakże pasty możesz podawać także jako przystawkę na początek obiadu czy kolacji, ale możesz je również spożywać jako odrębny posiłek. Mogą również wchodzić w skład zimnego bufetu. Pasta jajeczna Składnikijajka 8...

Czas na grzyby

Wrzesień to doskonały miesiąc na zbieranie grzybów. Tylko co nimi później zrobić? Z grzybów najczęściej przygotowuje się susz i grzyby marynowane. Jak zasuszyć grzyby? Prawidłowo ususzone i przechowywane grzyby są bardzo cenione nie tylko jako dodatek do wielu potraw. Można z...

Pomidory w roli głównej

Pomidory koktajlowe, malinowe, gruntowe - kto ich nie lubi. Podajemy przepisy na ciekawe potrawy z pomidorami w roli głównej. Hamburgery z gęstym sosem pomidorowym Składniki900 g mięsa mielonego, 2 łyżki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, sól, 6 bułek...

Ananas jakiego nie znacie

Wczytując się we wszystkie superlatywy (i brak negatywów!) ananasa aż trudno uwierzyć, że owoc ten jest u nas tak mało popularny. Jego właściwości, dzięki zawartości w miąższu różnych witamin, minerałów i związków, rozciągają się na cały organizm – lecząc,...

Dynia na topie

Mamy wiele odmian dyni, ale najbardziej jest ceniona melonowa żółta, ponieważ zawiera dużo karotenu, prowitaminy witaminy A. Zawiera sporo składników mineralnych. Nasiona dyni zawierają sporo tłuszczu, a miąższ jest bardzo smaczny. Dynię można jeść na surowo, można sporządzać z...

Mięso z kurczaka inaczej

Prezentujemy 2 propozycje na mięso z kurczaka podawane z warzywami – niech żyje zdrowe odżywianie! Piersi kurczaka w warzywach Składniki1 podwójna pierś z kurczaka pół pęczka dymki 2 marchewki 200g fasolki szparagowej 1 mała cukinia 3 łyżki oliwy 1 kostka...

Cukinie i bakłażany – 3 propozycje

Cukinie nadają się do jedzenia na surowo, smażenia, pieczenia, duszenia, marynowania. Cukinia jest warzywem lekko strawnym i nie odkładają się w niej metale ciężkie. Za to zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A,C, K, PP i B1, beta...

Al fresco dining po polsku

Każdą wolną chwilę podczas lata, staramy się spędzić na świeżym powietrzu. Korzystając z wakacyjnego sezonu spotykamy się ze znajomymi i odpoczywamy pod chmurką. Na zewnątrz, coraz chętniej spożywamy również posiłki, bo nic nie smakuje lepiej, jak własnoręcznie przygotowane potrawy...

Sałatka z marynowanym świeżym ogórkiem i fetą

Niezwykle chrupiąca i orzeźwiająca. Dałam ogórkom 10 minut w marynacie, by nabrały aromatu i świetnie się sprawiły:) Dodatek bazylii i mięty podziałał orzeźwiająco, a feta dosmaczyła sałatkę samą sobą. Idealna na letnie upały. Składniki 2 świeże ogórki wężowe czerwona cebula 1/3 opakowania serka...