Kulinaria

Idealny partner – pracowity, ładny i zaradny

Thermomix to wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które zrewolucjonizowało pracę w kuchni. Waży, sieka, miksuje, miesza, rozdrabnia, miele, proszkuje, wyrabia ciasto, emulguje, gotuje tradycyjnie lub na parze. Thermomix może zastąpić 12 urządzeń, a na dodatek ładnie się prezentuje w kuchni. Czy naprawdę...

Krupnik

Jak mówił pracownik kotłowni w kultowym Misiu: „jak jest zima to musi być zimno” - jednak z racji tego, że lepiej się nie poddawać, proponujemy pyszny krupnik na rozgrzewkę. Krupnik na skrzydełkach 700g skrzydełek kurczaka 100g kaszy jęczmiennej 2 małe marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera pół...

Krwawa Mary i jej siostry

Na naszej liście drinków o uzasadnionej popularności nie mogło zabraknąć Krwawej Mary - krwistoczerwony warzywny drink, podawany z liściem selera z pewnością wywoła zaskoczenie na niejednej domówce. Składniki 90ml wódki 180ml soku pomidorowego 30ml soku z cytryny pół łyżeczki Sosu...

Jak zachować świeżość chleba?

Świeży chleb to gwarancja wyśmienitych kanapek i doskonałe dopełnienie wielu posiłków. Warto zatem wiedzieć jakie pieczywo kupować, i jak je przechowywać, by móc zawsze cieszyć się jego doskonałym smakiem. Misja: Chlebak doskonały W przypadku zużywania pieczywa na bieżąco, można je przechowywać...

RÓŻnorodność soli…czyli oryginalna Sól Himalajska od Kotanyi

Różowa, naturalna i dawniej zarezerwowana wyłącznie dla rodzin królewskich. Mowa o najczystszej soli pochodzącej prosto z Himalajów. Zawiera ona ponad 80 minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zamknięta w eleganckim młynku od Kotányi w ciekawy sposób wyróżnia się na...

Przyprawy w naszej kuchni

Warto w kuchni mieć pod ręką komplet przypraw. Wystarczy wówczas sięgnąć po odpowiednią przyprawę do naszego dania i zawsze ono będzie smakowite. Przyprawy polepszają walory smakowe i zapachowe potraw. Występują w różnorodnych formach. Niektóre kupuje się jako rozdrobnione ziele,...

Zupa pomidorowa na szybko

Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium... Składniki koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła 2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe) 100ml słodkiej śmietany 50ml...

Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym

Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam...

Ser żółty z miodem – najlepszy na zimowe wzmocnienie

Mróz, śnieg i wolne dni to najlepsza okazja do szaleństwa na nartach i łyżwach. Jednak podczas zimowych zabaw łatwo złapać przeziębienie. Aby mu zaradzić wystarczy spożywać naturalne produkty, takie jak miód, który znany jest ze swoich antyseptycznych właściwości i...

Toskański lunch

Podróże kulinarne stają się coraz popularniejszą formą wakacyjnych wyjazdów oferowanych przez agencje turystyczne. Ciekawość nowych smaków i potraw przygotowywanych w oryginalny, regionalny sposób nie musi jednak wiązać się z wydatkami rzędu ekskluzywnej wycieczki. Na kulinarną wyprawę do słonecznej Toskanii...

Polecane

Social Media

8,530FaniLubię
1,642ObserwującyObserwuj