Kulinaria
Strona głównaKulinaria
RÓŻnorodność soli…czyli oryginalna Sól Himalajska od Kotanyi
Różowa, naturalna i dawniej zarezerwowana wyłącznie dla rodzin królewskich. Mowa o najczystszej soli pochodzącej prosto z Himalajów. Zawiera ona ponad 80 minerałów wspomagających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zamknięta w eleganckim młynku od Kotányi w ciekawy sposób wyróżnia się na...
Przyprawy w naszej kuchni
Warto w kuchni mieć pod ręką komplet przypraw. Wystarczy wówczas sięgnąć po odpowiednią przyprawę do naszego dania i zawsze ono będzie smakowite. Przyprawy polepszają walory smakowe i zapachowe potraw. Występują w różnorodnych formach. Niektóre kupuje się jako rozdrobnione ziele,...
Zupa pomidorowa na szybko
Prezentujemy szybki przepis na pyszną zupę pomidorową. Pomidorówka od lat zajmuje wysoką pozycję w domowym menu obiadowym, i wątpliwe by jakaś inna zupa zajęła jej miejsce na podium...
Składniki
koncentrat pomidorowy
1 łyżka masła
2 kostki bulionowe (warzywne, wołowe lub drobiowe)
100ml słodkiej śmietany
50ml...
Cebula niejedno ma imię! – zupa cebulowa z makaronem ryżowym
Zima zaskoczyła nas wszystkich. Z tego względu warto przygotować coś nie tylko smacznego ale i zdrowego! O tym, że cebula jest zdrowa wiedzą wszyscy, ale o tym, że można przygotować z niej coś pysznego tylko niektórzy! My zdradzamy Wam...
Ser żółty z miodem – najlepszy na zimowe wzmocnienie
Mróz, śnieg i wolne dni to najlepsza okazja do szaleństwa na nartach i łyżwach. Jednak podczas zimowych zabaw łatwo złapać przeziębienie. Aby mu zaradzić wystarczy spożywać naturalne produkty, takie jak miód, który znany jest ze swoich antyseptycznych właściwości i...
Tequila Sunrise
Klasyczny drink o elektryzującym wyglądzie - delikatny gradient tworzący się w szklance świetnie podkreśla lekkość tego napoju, i idealnie odzwierciedla jego nazwę. W przygotowaniu jest bardzo prosty, mimo że na takiego nie wygląda...
Składniki50 ml tequili
100ml soku pomarańczowego
...
Toskański lunch
Podróże kulinarne stają się coraz popularniejszą formą wakacyjnych wyjazdów oferowanych przez agencje turystyczne. Ciekawość nowych smaków i potraw przygotowywanych w oryginalny, regionalny sposób nie musi jednak wiązać się z wydatkami rzędu ekskluzywnej wycieczki. Na kulinarną wyprawę do słonecznej Toskanii...
Gniazda wstążki z gulaszem wołowym
Gulasz to potrawa znana już od czasów starożytnych. Pierwsze przepisy na to znane i cenione do dziś danie pojawiły się pierwszy raz w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku! My prezentujemy współczesną, bardzo smaczną wersję gulaszu z... makaronem.
Składniki
wołowina gulaszowa...
Fusilli z pieczarkami
Makaron i pieczarka to idealny duet zarówno dla jaroszy jak i wegetarian. Dostarczają nam one białko, błonnik, a także cenne witaminy i mikroelementy. Pieczarki urozmaicają dania, także te z makaronu, dodatkowo dodają smak i aromat tradycyjnej kuchni.
Składniki
Międzybrodzki Makaron świderki...
Oponki serowe
Przepis na oponki z serem białym. Ciekawa alternatywa dla pączków i faworków (chociaż do tłustego czwartku jeszcze sporo czasu), lub jako szybki deser.
Składniki
0,5 kg sera białego
0,5 kg mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
10 dkg margaryny/masła
1 całe jajko
3 żółtka
15 dkg...