Warzywnik w ogrodzie to marzenie niejednego ogrodnika – a-04-i-05-to doskonałe miesiące na to, aby wybrać odpowiednie nasiona warzyw oraz zaplanować ich wysiew w odpowiednym miejscu. Jeśli czujesz, że wiosenne prace w ogrodzie Cię przytłaczają, i nie wiesz, od czego zacząć tworzenie ogrodu warzywnego, to dzięki temu tekstowi nabierzesz większej pewności, dzięki której zadbasz o swoje warzywa.

Na samym początku warto poznać nasiona warzyw, które można siać na przełomie kwietnia i maja. Wtedy gleba powinna być już odpowiednio ogrzana oraz sucha, dlatego wysiew nasion w warzywniku dotyczy wówczas takich gatunków, jak:

  • buraki ćwikłowe;
  • fasola szparagowa;
  • marchew przeznaczona do zbioru jesiennego.

Natomiast przez cały miesiąc oraz początkowe dni maja możesz siać warzywa, które są odporne na lekkie przymrozki w nocy. Do tej grupy należą przede wszystkim:

  • rzodkiew/rzodkiewka,
  • pietruszka,
  • marchew z odmian wczesnych,
  • koper ogrodowy,
  • szpinak.

ZIEMOVIT przypomina, że aby warzywnik okazał się sukcesem, zakupione nasiona warzyw powinny mieć jak najdłuższą datę zdatności do wysiewu. Warto również sprawdzić, czy torebki zawierające nasiona nie są przemoknięte lub naderwane. Jeśli tak się stało, niestety trzeba będzie dokonać ponownych zakupów.

Przygotowanie gleby pod wysiew nasion warzyw

Warto pamiętać, że stanowisko dla ogrodu warzywnego powinno znajdować się w słońcu przez większość dnia, tak aby rośliny otrzymywały jak najwięcej ciepła przyśpieszającego ich wzrost. Przed przystąpieniem do wysiewu nasion należy odpowiednio przygotować grunt pod przyszły warzywnik. W tym celu:

  • spulchnia się glebę motyką i wyrównuje grabiami (ta ostatnia czynność ma na celu zminimalizowanie parowania wody);
  • trzeba usunąć z gleby wszystkie chwasty oraz pozostałości po zeszłorocznych roślinach, które będą utrudniały wzrost warzyw;
  • jeśli nie nawoziłeś warzywnika jesienią po ostatnich zbiorach, możesz teraz do gleby dosypać uniwersalny granulowany nawóz ogrodniczy ZIEMOVIT i go z nią wymieszać. Granulki substancji nie powinny znajdować się na powierzchni ziemi.

Po wykonaniu wszystkich tych prac warto pozostawić glebę w spokoju na kilka dni (w mowie potocznej ogrodników nazywa się to „osiadaniem”). W tym czasie możesz przystąpić do planowania grządek warzywniaka. To, jaki kształt będą miały, zależy od wyglądu Twojego ogrodu, niemniej warto trzymać się 2 podstawowych zasad:

  • ścieżki między grządkami powinny mieć min. 40 cm szerokości, aby podlewanie/pielenie przebiegało wygodnie;
  • jedna grządka może mieć maks. 120 cm szerokości. Dzięki temu dorosły człowiek będzie mógł dosięgnąć do każdego miejsca w grządce bez problemów.

Twój warzywniak jest już prawie gotowy – wystarczy tylko… wysiać nasiona warzyw.

Wysiew nasion krok po kroku

Najprostsza metoda na stworzenie warzywnika w ogrodzie to wysianie warzywawprost do gruntu, bez wcześniejszego przygotowywania rozsad w pojemnikach. Jeśli chcesz pomóc siewkom we wzroście, dosyp do gleby podłoże do siewu i pikowania ZIEMOVIT, które wzmacnia korzenie i sprzyja rozwojowi warzyw.

  1. Nasiona warzyw siejemy w prostych rządkach, na głębokość zależną od wielkości nasion (im większe, tym głębiej). Warto zachować kilkucentymetrową odległość (3–5 cm) między grupkami nasion, tak aby młode warzywa na wstępnym etapie wzrostu nie przeszkadzały sobie;
  2. Tuż po wysiewie należy obficie podlać rządki nasion, najlepiej konewką – rozproszony strumień wody nawilży nasiona, ale nie zagraża ich wymyciu z gleby;
  3. Jeśli zależy ci na przyśpieszeniu wzrostu warzyw lub po prostu obawiasz się, że ptaki i gryzonie zagrażają Twojemu warzywniakowi, możesz na noc przykrywać rządki nasion agrowłókniną.

Przez pierwsze tygodnie po siewie trzeba pilnie obserwować warzywnik i sprawdzać, czy nie zalęgły się w nim ślimaki oraz chwasty. Po ok. 3 tygodniach od pojawienia się pierwszych listków możesz przystąpić do przerywania grządek, czyli usuwania mniejszych siewek, tak aby pozwolić rosnąć najsilniejszym (i najsmaczniejszym) warzywom.