Ziemniaki to najbardziej słynne warzywo na świecie, uprawia się je prawie wszędzie. Jest kilka odmian ziemniaków, które różnią się między sobą wyglądem, smakiem, gęstością. Dzięki temu, że można je przyrządzać na wiele sposobów są kwalifikowane jako produkt spożywczy w największym stopniu uniwersalny. Ziemniaki zawierają błonnik, białko i skrobię oraz witaminę C.

Sałatka z młodych ziemniaków to doskonały pomysł na obiad na letnie upalne dni.

Produkty:

  • 900 g młodych ziemniaków
  • 60 ml soku z cytryny
  • 60 ml oliwy
  • 2 rozdrobnione ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki świeżej, drobno posiekanej mięty
  • 1 łyżka świeżego oregano drobno posiekanego
  • sól, pieprz
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plastry
  • 2 papryki pokrojone w krążki
  • 175g fety
  • 2 pomidory, pokrojone w małe kawałki
  • 60 g czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie:

  1. Młode ziemniaki gotuj około 10 minut (aż będą miękkie) i odstaw.
  2. Sok z cytryny, oliwę, czosnek, miętę i oregano razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Lekko ostudzone młode ziemniaki przenieś na półmisek (jeżeli są duże przekrój na pół). Wlej połowę zrobionego sosu, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  4. Po zupełnym ostygnięciu ziemniaków, dodaj cebulę, paprykę, fetę (pokruszoną), pomidory i oliwki. Wlej pozostały sos i ostrożnie wymieszaj.

Sałatkę z młodych ziemniaków możesz podawać po schłodzeniu lub w temperaturze pokojowej.

Smacznego!
Źródło:”Szybko i smacznie- ziemniaki”- Wydawnictwo Olesiejuk.