Owoce i warzywa przez długi czas zajmowały w piramidzie żywienia drugie miejsce po produktach zbożowych, a od niedawna są już one podstawą naszego odżywiania. Chociaż większość Polaków wie, że należy włączyć je do codziennej diety, to ciągle jemy ich za mało. A szkoda, bo są źródłem wielu cennych składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Spożywanie owoców i warzyw ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Produkty te zawierają składniki, dzięki którym możemy uchronić się przed chorobami cywilizacyjnymi, nowotworami, a ponadto zwiększyć swoją odporność. Dietetycy zalecają, aby w codziennym jadłospisie znalazło się przynajmniej 600 do 700g warzyw i owoców. Ponieważ taką ilość trudno spożyć na raz, najlepiej jest dodawać je do każdego posiłku – najczęściej jednak sięgamy po nie przechodząc na dietę odchudzającą.

Najczęstsze błędy żywieniowe Polaków

Według dietetyków Polacy popełniają kilka istotnych błędów, jeśli chodzi o prawidłowe odżywianie. Do najczęstszych należy nieregularne spożywanie posiłków, podjadanie pomiędzy nimi, a także pomijanie drugiego śniadania oraz podwieczorku. Oprócz tego nie dbamy o zbilansowaną dietę, a więc zawierającą takie produkty, jak ciemne pieczywo, mleko oraz warzywa i owoce. Za przyczynę takiego stanu rzeczy odpowiada m. in. szybkie tempo życia. Ponieważ nie mamy czasu gotować, sięgamy po mało zdrowe, za to wysokokaloryczne przekąski, albo domowy obiad zastępujemy fast-foodem. A co z warzywami i owocami? Mogłoby się wydawać, że mieszkańcy wsi mają łatwiejszy dostęp do świeżych produktów tego typu, stąd chętniej wprowadzają je do codziennej diety. Tymczasem według badań przeprowadzonych przez Millward Brown lepsze nawyki żywieniowe mają mieszkańcy miast. 43,9% badanych zjada 2-3 razy dziennie owoce, zaś 40,8% respondentów mieszkających na wsi sięga po nie tylko raz dziennie. W przypadku warzyw badania wykazują podobną tendencję – Polacy z miast jadają je 2-3 razy dziennie (połowa ankietowanych), zaś osoby mieszkające na wsi tylko raz dziennie (53,9% badanych). Nieco gorzej jest z sokami, zaś jeśli chodzi o musy, to równie rzadko sięgają po nie mieszkańcy miast, jak i osoby mieszkające na wsi – prawdopodobnie dlatego, że jest to stosunkowo nowy produkt na rynku.

Warzywa i owoce 5 razy dziennie dla zdrowia

Wyniki badań wskazują jednoznacznie, że Polacy zjadają za mało warzyw i owoców. Według Światowej Organizacji Zdrowia, powinno to być co najmniej 5 porcji każdego dnia – najlepiej różnych odmian. Dlaczego jest to tak ważne? Tego typu produkty dostarczają organizmowi witamin i minerałów, które zapewniają jego prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto warzywa i owoce są źródłem antyoksydantów, dzięki czemu mogą uchronić nas przed chorobami cywilizacyjnymi. Niezwykle istotne jest, aby nawyk jadania tego typu produktów wprowadzać jak najwcześniej, bo nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe utrwalone w dzieciństwie będą rzutować na przyszłość. Najzdrowsze warzywa i owoce to te sezonowe, jadane na surowo, jednak poza sezonem sprawdzą się także mrożonki. Ich producenci, m.in. Hortex, oferują różnego rodzaju mieszanki, które można dodawać również do zup czy soków.