„Nie sól tyle!” – kto nigdy tego nie usłyszał, prawdopodobnie ma o wiele zdrowsze serce i lepsze samopoczucie niż osoba, która soli o wiele za dużo. Jednak, jak nie solić, skoro niedosolone jest takie bez smaku? Okazuje się, że...
Eleganckie, wykwintne – i pasujące do każdej sytuacji. Czekoladowe desery i przekąski doskonale odnajdą się na każdym stole, podbijając serca i podniebienia naszych gości i domowników. Ich wyjątkowa elastyczność pozwala dostosować je do każdej sytuacji.
Na początek – czekoladowe trufle,...
Sałatka z kozim serem jest świetna jako przystawka, i nie tylko.
Produkty:
150g koziego sera
1 sałata
1 duża cebula
1 zielona papryka
4 pomidory
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
Liście...
Kawa - współczesny "napój Bogów", bez którego ani jednego dnia nie wyobraża sobie większość populacji. Dla wielu osób kawa jako produkt to zwykły proszek zamknięty w słoiku stojącym na sklepowej półce. Historia tego napoju jest jednak znacznie bardziej rozległa.
Kawa...
Potrzeba szybkiego pobudzenia to najczęstszy powód, dla którego rano i później w ciągu dnia sięgamy po kawę. Zawarta w niej kofeina odpowiada za zwalczanie uczucia senności i objawów zmęczenia, a także przedłuża naszą aktywność. Marząc o szybkiej dawce kawowej...
Kluseczki z ryby to wyśmienity pomysł na wigilijny stół.
Produkty:
300g gotowanego mięsa ryby słodkowodnej, bez skóry i kości
3 łyżeczki kaszy manny
3 łyżki śmietany
2 jajka
sól, biały pieprz
Przygotowanie:
Mięso z ryby zmiksuj i połącz z kaszą manną,...
Brukowiec kujawski, Siuśpaj, Fefernuski kociewskie, Juha. Co łączy te potrawy? Wbrew pozorom, odpowiedź jest prosta - Wigilia. Dzięki specjalnemu alfabetowi regionalnych przysmaków, dowiesz się co króluje na wigilijnych i bożonarodzeniowych stołach w różnych regionach Polski.
A jak Anyżkowe ciasteczka. Te...