Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Gwiazdki Michelin – z czym się je je?
Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane?
Od mechanika do szefa kuchni
Historia Przewodników...
Opcja deserowa: herbata zamiast czekolady
Wiele herbat ma właściwości pomagające w utrzymaniu prawidłowej sylwetki (tu na uwagę zasługuje szczególnie czerwona herbata Pu-Erh), wiele z nich wpływa także pozytywnie na żołądek i pracę jelit (mieszanki ziołowe, skomponowane najlepiej na bazie herbaty zielonej), jeszcze inne obniżają...
Pieczone placki ziemniaczane z curry
Smaczne placuszki z ziemniaków to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Przyprawa curry zapewnia niepowtarzalny smak placuszków.
Produkty:
275g gorących ziemniaków
1 jajko
1/4 łyżeczka curry
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 cytryna, pokrojona na cząstki
Przygotowanie:
Gorące, ugotowane ziemniaki rozgnieć.
Włóż do pojemnika robota...
Placki ziemniaczane po irlandzku
Jeśli lubisz placki ziemniaczane to dzisiaj mamy dla ciebie placki ziemniaczane w nieco innej formie. Spróbuj, a na pewno je polubisz.Produkty:500g ziemniaków świeżo rozgniecionych
3 łyżki masła
4 łyżki mąki
sólPrzygotowanie:Ziemniaki rozgnieć, dodaj masło oraz mąkę. Dopraw...
Baba ziemniaczana w wersji pikantnej
Sezon ziemniaczany już trwa w najlepsze. Baba ziemniaczana to fajny przepis na ziemniaki w nieco innej formie.Produkty:1kg ziemniaków
1cebula
25 dag mięsa mielonego
kajzerka, mleko
10 dag boczku
3ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
masło
bułka tartaPrzygotowanie:Bułkę...
Sznycle z indyka w panierce – smażone
Sznycle z indyka to smaczny obiad dla całej rodzinki. Zobacz jak szybko przygotować sznycle.
Produkty:4 duże sznycle z piersi indyka
2 łyżki mąki
2 jajka
5 łyżek bułki tartej
5 łyżek oleju
3 łyżki masła
sól, pieprzPrzygotowanie:Sznycle umyj,...
Stal nierdzewna, super lekki, na każdą kuchnię – czyli o tym jak wybierać garnki
Z roku na rok zwiększa się nasza świadomość dotycząca zdrowego trybu życia. Odżywiamy się zdrowiej, żyjemy dłużej. Nie oszczędzamy na dobrych produktach spożywczych, a dlaczego zdarza się, że sięgamy po tanie garnki, które nie przetrwają nawet roku? Oszczędność? Czy...
Orzeszkowy zawrót głowy!
Dosyć nudnych przystawek i niezdrowych przekąsek między posiłkami. W pracy, w szkole i w domu można sięgnąć po zdrowe i naturalne produkty, które nie tylko urozmaicą codzienną dietę, ale przede wszystkim dostarczą dla organizmu niezbędne mikroelementy i kwasy, skutecznie...
Zupa ziemniaczana z tymiankiem – przepis
Zupa ziemniaczana to najlepszy posiłek na jesienne chłody. Jeśli szukasz prostego przepisu na sycący, aromatyczny posiłek – nasza zupa ziemniaczana z tymiankiem jest dla Ciebie stworzona!Produkty:bulion
1 łyżka masła
1 cebula drobno posiekana
2 cebule dymki cienko pokrojone
...
Nóż – najlepszy przyjaciel kucharza
Nóż jest najważniejszym przyrządem w kuchni. Bez niego nie przygotujemy większości potraw. Niezwykle ważna jest również jego jakość i ostrość, a także odpowiedni rozmiar, kształt i to, jak leży w dłoni. Nic dziwnego, że każdy szanujący się kucharz ma...