Śliwki mają dużo drogocennych właściwości. Pomagają w regulacji trawienia, poprawiają apetyt. Dlatego też wyciąg z tych owoców jest wykorzystywany do produkcji leków.
Śliwka zawiera duże ilości pektyn (jest to rodzaj błonnika). Łącznie z kwasami organicznymi, winowym i jabłkowym pektyny wypłukują...
To, że gęsina jest zdrowa, ale nadal niedoceniana wie prawie każda z nas. Ale mało kto wie, że gęsinę można rozłożyć na części i wykorzystać w bardzo smacznym celu.
Gęś w całości
Taką gęsiną śmiało nakarmisz całą rodzinę, gdyż będzie to...
Sezon na jabłka właśnie się zaczął. Świetny przepis na zupkę jabłkową dla dużych i małych.
Produkty:
800 g kwaśnych jabłek
pół laski cynamonu
4 goździki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
skórka z połowy cytryny
150 ml śmietany kremówki
sok...
Napary z ziół potocznie nazywane herbatkami ziołowymi, są nie tylko dobrym lekarstwem na rozmaite dolegliwości, ale są doskonałą alternatywą dla zwykłej herbaty czy kawy. Takie herbatki możesz pić regularnie w ciągu dnia bądź po posiłkach na lepsze trawienie. Przygotowując...
W Chorwacji można rozróżnić 2 a nawet 3 kuchnie chorwackie: słowiańską na północy kraju, dalmacką na wybrzeżu oraz górską, która jest jakby kombinacją kuchni słowiańskiej i dalmackiej, jednak posiada i swoje specjały.
Kuchnia nadmorska w Chorwacji jest bogata w ryby...
Za oknami lato w pełni. Słońce, wysoka temperatura oraz wilgotne, burzowe powietrzne nie sprzyjają przechowywaniu i transportowaniu żywności. Tylko prawidłowe zapakowanie letnich posiłków do pracy, na piknik czy weekendowy wypad za miasto oraz właściwe poukładanie produktów w lodówce pozwala...
Po nazwie tego deseru można się spodziewać wiele. Jednak jest to pyszna potrawa owocowa dla naszych milusińskich.
Produkty
30 g masła,
1 obrane jabłko, pokrojone na plasterki,
2 grubo pokrojone banany,
drobno starta skórka z 1/4 cytryny,
1/2 łyżeczka soku cytrynowego,
30g brązowego cukru,
1/4 łyżeczki mielonego...
Marchew jest w tej chwili najbardziej znanym i najbardziej popularnym warzywem na świecie. Znana była już w starożytności, choć wówczas nie była jeszcze tak doceniana jak obecnie.
W marchwi można znaleźć witaminy z grupy B, witaminy C, E, K...
Kuchnia chorwacka obfituje w charakterystyczne, wyraziste i aromatyczne dania. Poznaj chorwacki gulasz wampira, który przygotujesz bardzo sprawnie, a jest niezwykle smaczny – dlatego już teraz sprawdź przepis na gulasz wampira z wieprzowiną!
Kuchnia chorwacka niejedno ma imię
W Chorwacji można rozróżnić...
Choć czasem o nich zapominamy, warto by stale gościły na naszym stole. Zupy - to nie tylko tradycyjne potrawy, ale także idealny sposób na lekkostrawną przekąskę czy preludium do drugiego dania. Przy odpowiednich dodatkach, mogą także królować na stole...