Kulinaria

Letnie tabuli – wspaniała sałatka do wszystkiego

Co to jest tabuli? To bliskowschodnia sałatka doskonale pasująca do wszystkiego. Można ją śmiało podać do mięsa z grilla albo podawać jako danie główne. Produkty: 170 g kaszy z ziarna pszennego 2 jajka 1 czerwona cebula, drobno posiekana papryka: 1 czerwona i 1 żółta 1...

Owocowe ciekawostki

Surowego ananasa nie warto zanurzać w galaretce, dobry arbuz wydaje ''pusty dźwięk'', a związek owoców kiwi z pewnym nielotem nie ogranicza się tylko do nazwy. Owoce, poza soczystym i pysznym wnętrzem, skrywają wiele ciekawostek. Najwyższy czas je poznać! Co to...

Sałatka na szybko do obiadu i na grilla

Sałatka łatwa i szybka do zrobienia. Może być świetnym dodatkiem do obiadu jak i do mięsa z grilla. Produkty: 1 kapusta pekińska 1 słoiczek mieszanki warzywnej - marchewka, groszek, kukurydza 1 puszka fasoli czerwonej sól, pieprz majonez Przygotowanie: Kapustę pekińską obmyj, porwij na kawałki. Ułóż w...

Chi – „dieta” kokosowa dla całej rodziny

Woda kokosowa, często mylona z mleczkiem, to napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Zawiera wysokie ilości niezbędnych dla organizmu składników, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy...

Kotlety mielone z wołowiny i marchewki, pieczone na grillu

Sezon na grilla zaczął się w najlepsze. Kotlety mielone z wołowiny i marchewki będą na pewno smakowały na świeżym powietrzu.Produkty:500 g chudej mielonej wołowiny 3 marchewki – grubo starte 100 g posiekanych pieczarek 1 duża cebula 70 g...

Zupa owocowa z wiśni, porzeczek i malin

Zupa owocowa na upalne letnie dni, czyli zdrowo i smacznie.Produkty:300 g czerwonych porzeczek 300 g malin 300 g wiśni pół laski cynamonu 2 goździki 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 150 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie:Porzeczki i maliny opłucz....

Kanapka z zielonymi ziołami i jogurtem naturalnym

Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia. Produkty:duża garść liści młodego szpinaku 1/2 pęczek kolendry 10 dużych gałązek kopru 2 cebule dymki 2 łyżki oliwy...

Kotleciki gryczanki – przepis

Przepis na pyszne kotleciki gryczanki to świetny pomysł dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenia kaszy gryczanej.Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki, a nie jak inne kasze ze zbóż. Zawiera dużą ilość błonnika i jest bogatym...

Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami

Potrawy z jajek towarzyszą człowiekowi od zawsze. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajka w sosie śmietanowym mogą zaspokoić podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy. Produkty: 6 jajek 1 pojemnik śmietany kremówki 1 pojemnik twarożku ziołowego (około 20 dag) 15 dag baleronu 2 małe cebule 3 łyżki masła 1...

Chłodnik na botwinie

Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik na botwinie to „bajka” dla podniebienia, świetny na upalne dni.Produkty:2 pęczki botwiny 500 g cielęciny 150 ml kwasu z buraków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 1 ogórek...