Kulinaria
Strona głównaKulinaria
Letnie tabuli – wspaniała sałatka do wszystkiego
Co to jest tabuli? To bliskowschodnia sałatka doskonale pasująca do wszystkiego. Można ją śmiało podać do mięsa z grilla albo podawać jako danie główne.
Produkty:
170 g kaszy z ziarna pszennego
2 jajka
1 czerwona cebula, drobno posiekana
papryka: 1 czerwona i 1 żółta
1...
Owocowe ciekawostki
Surowego ananasa nie warto zanurzać w galaretce, dobry arbuz wydaje ''pusty dźwięk'', a związek owoców kiwi z pewnym nielotem nie ogranicza się tylko do nazwy. Owoce, poza soczystym i pysznym wnętrzem, skrywają wiele ciekawostek. Najwyższy czas je poznać!
Co to...
Sałatka na szybko do obiadu i na grilla
Sałatka łatwa i szybka do zrobienia. Może być świetnym dodatkiem do obiadu jak i do mięsa z grilla.
Produkty:
1 kapusta pekińska
1 słoiczek mieszanki warzywnej - marchewka, groszek, kukurydza
1 puszka fasoli czerwonej
sól, pieprz
majonez
Przygotowanie:
Kapustę pekińską obmyj, porwij na kawałki. Ułóż w...
Chi – „dieta” kokosowa dla całej rodziny
Woda kokosowa, często mylona z mleczkiem, to napój o wyjątkowych właściwościach odżywczych. Poziom elektrolitów jest w niej niemal identyczny jak w osoczu ludzkiej krwi. Zawiera wysokie ilości niezbędnych dla organizmu składników, takich jak magnez, potas, wapń, fosfor oraz witaminy...
Kotlety mielone z wołowiny i marchewki, pieczone na grillu
Sezon na grilla zaczął się w najlepsze. Kotlety mielone z wołowiny i marchewki będą na pewno smakowały na świeżym powietrzu.Produkty:500 g chudej mielonej wołowiny
3 marchewki – grubo starte
100 g posiekanych pieczarek
1 duża cebula
70 g...
Zupa owocowa z wiśni, porzeczek i malin
Zupa owocowa na upalne letnie dni, czyli zdrowo i smacznie.Produkty:300 g czerwonych porzeczek
300 g malin
300 g wiśni
pół laski cynamonu
2 goździki
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
150 ml śmietany kremówkiPrzygotowanie:Porzeczki i maliny opłucz....
Kanapka z zielonymi ziołami i jogurtem naturalnym
Zioła ożywiają potrawę i mogą zmienić jej smak. Nawet nudne kanapki z dodatkiem ziół mogą się stać smakołykiem dla podniebienia.
Produkty:duża garść liści młodego szpinaku
1/2 pęczek kolendry
10 dużych gałązek kopru
2 cebule dymki
2 łyżki oliwy...
Kotleciki gryczanki – przepis
Przepis na pyszne kotleciki gryczanki to świetny pomysł dla tych, którzy jeszcze nie są przekonani do jedzenia kaszy gryczanej.Kasza gryczana jest wytwarzana z gryki, a nie jak inne kasze ze zbóż. Zawiera dużą ilość błonnika i jest bogatym...
Jajka w sosie śmietanowym z natką pietruszki i kaparami
Potrawy z jajek towarzyszą człowiekowi od zawsze. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Jajka w sosie śmietanowym mogą zaspokoić podniebienia najbardziej wyrafinowanych smakoszy.
Produkty:
6 jajek
1 pojemnik śmietany kremówki
1 pojemnik twarożku ziołowego (około 20 dag)
15 dag baleronu
2 małe cebule
3 łyżki masła
1...
Chłodnik na botwinie
Chłodnik to zupa podawana na zimno. Chłodnik na botwinie to „bajka” dla podniebienia, świetny na upalne dni.Produkty:2 pęczki botwiny
500 g cielęciny
150 ml kwasu z buraków
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 mały por
1 ogórek...