Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Wybuchowa mieszanka stylów to propozycja Sinsay na sylwestra 2014/15. Jeśli jesteś za łączeniem akcentów sportowych z imprezowym szaleństwem spod znaku srebrzystego połysku, kolekcja sylwestrowa SiNSAY AW 2014/15 jest dla Ciebie! (fot. mat. prasowe)
Wybuchowa mieszanka stylów to propozycja Sinsay na sylwestra...
piątek, Listopad 28, 2014 - 14:09
Ile kobiet, tyle kształtów i wielkości piersi. Dla wielu Pań te mniejsze mogą być jednak powodem problemów, a nawet kompleksów. Zamiast zazdrościć koleżankom rozmiaru C lub większego, zastosuj z pomocą brafitterki Dalia kilka sprytnych tricków, a będziesz mogła z dumą prezentować swoje atuty. Pierś do przodu! (fot. mat. prasowe Dalia)
Ile kobiet, tyle kształtów i wielkości piersi. Dla wielu Pań...
piątek, Listopad 28, 2014 - 12:29
Chcesz zaskoczyć swoich gości fajną przystawką, a brak ci pomysłu? Przygotuj kolorowe kulki z sera. (fot. depositphotos)
Chcesz zaskoczyć swoich gości fajną przystawką, a brak ci po...
piątek, Listopad 28, 2014 - 12:14
Chlamydioza to najczęściej występująca choroba bakteryjna przenoszona drogą płciową. Za rozwój chlamydiozy odpowiedzialna jest bakteria tlenowa – Chlamydia trachomatis. Nieleczona chlamydioza może prowadzić do poważnych powikłań, takich jak zapalenie narządów miednicy mniejszej, przewlekłe bóle w miednicy lub nawet niepłodność, dlatego nie wolno lekceważyć niepokojących objawów i w przypadku ich wystąpienia należy bezzwłocznie skonsultować się z ginekologiem.
Chlamydioza to najczęściej występująca choroba bakteryjna pr...
piątek, Listopad 28, 2014 - 11:47
(291)
(262)
(249)
(240)
(196)
(180)
(177)
(176)
(171)
(159)
(158)
(137)
(108)
(77)
(73)
(64)
(57)
(50)
(50)
(49)
(44)
(44)
(43)
(43)
(41)
(40)
(37)
(37)

  

Reklama