Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Kobieta w sezonie jesień-zima 2014 to w oczach Reserved zdobywczyni miasta, silna, zbuntowana i aktywna. Ma jednak drugie oblicze - delikatne, zafascynowane życiem, lekko na uboczu, skryte w stylizacji oversize. Co jeszcze oferuje kolekcja Reserved AW 2014/15? (fot. mat. prasowe)
Reserved w swojej kolekcji AW 2014/15 nakreśliło wyraźny wiz...
środa, Lipiec 23, 2014 - 13:08
Poznaj chorwacki gulasz wampira, który przygotujesz bardzo sprawnie, a jest niezwykle smaczny – dlatego już teraz sprawdź przepis na gulasz wampira z wieprzowiną! (fot. depositphotos)
Kuchnia chorwacka obfituje w charakterystyczne, wyraziste i...
środa, Lipiec 23, 2014 - 11:22
Właściciele kotów muszą pamiętać o tym, że nie potrzebują one tylko pieszczot, miejsca do spania i miseczki z mlekiem. Ważne jest zdrowe odżywianie, bo bez dostarczania do organizmu odpowiednich składników pokarmowych nasz mruczek będzie chorował, a jego sierść będzie szorstka.
Właściciele kotów muszą pamiętać o tym, że nie potrzebują on...
środa, Lipiec 23, 2014 - 10:43
Jedną z najbardziej nieprzyjemnych (choć relatywnie niegroźnych dla życia i dość łatwych do wyleczenia) przypadłości, jakie mogą dotknąć kobietę, jest uczucie swędzenia i pieczenia okolic intymnych.
Jedną z najbardziej nieprzyjemnych (choć relatywnie niegroźn...
wtorek, Lipiec 22, 2014 - 13:12
(221)
(217)
(206)
(183)
(175)
(165)
(161)
(158)
(144)
(140)
(128)
(115)
(99)
(67)
(64)
(60)
(52)
(48)
(48)
(46)
(44)
(37)
(35)
(35)
(35)
(35)
(34)
(32)

  

Reklama