Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
W dniach 25-26 kwietnia 2015 wrocławska Hala Stulecia wypełni się stoiskami wiodących marek z branży kosmetycznej i fryzjerskiej. Na odwiedzających Targi Dni Urody i Spa będą czekały specjalistyczne wykłady i warsztaty, a także szereg innych atrakcji.
W dniach 25-26 kwietnia 2015 wrocławska Hala Stulecia wypełn...
wtorek, luty 24, 2015 - 11:44
Winogrona - naturalny eliksir zdrowia i urody (fot. mat. prasowe)
Winogrona, te smaczne, soczyste i zdrowe owoce – stanowią dl...
piątek, Kwiecień 24, 2015 - 12:55
Domowy remont, czyli wałek w ruchu - jak nim malować? (fot. Dulux)
Wydawałoby się, że jedynym sposobem na perfekcyjne odmalowan...
piątek, Kwiecień 24, 2015 - 12:25
5 faktów o czarnej kawie, o których nie miałaś pojęcia (ot. by Andreas Lindmark via flickr.com, creative common licence)
Ile kalorii ma kawa? Czy lepiej pić ją z mlekiem czy bez? Ja...
czwartek, Kwiecień 23, 2015 - 12:15
(360)
(310)
(282)
(271)
(227)
(221)
(196)
(192)
(187)
(178)
(173)
(143)
(117)
(83)
(76)
(64)
(58)
(58)
(55)
(54)
(52)
(50)
(49)
(46)
(46)
(44)
(44)
(44)

  

Reklama