Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Polacy coraz częściej korzystają z ofert banków w celu sfinansowania zakupu nowego samochodu. Domowy budżet nie zawsze pozwala na tak duży jednorazowy wydatek, zatem wzięcie kredytu na ten cel i rozłożenie kosztów na raty to wygodne rozwiązanie. Co zrobić, aby nasza miesięczna płatność była jak najniższa? (fot. depositphotos)
Polacy coraz częściej korzystają z ofert banków w celu sfina...
poniedziałek, Maj 25, 2015 - 15:49
Blagaj – bajkowe Bałkany! (fot. wikipedia)
Blagaj, położony nad rzekną Buną, ledwie 12km od Mostaru, to...
poniedziałek, Maj 25, 2015 - 14:25
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na czterdzieści osób. Choroba ta nie jest zależna od płci i może się pojawić niemal w dowolnym wieku, najczęściej jednak ujawnia się między 16. a 22. rokiem życia. (fot. depositphotos)
Szacuje się, że w Polsce łuszczycą dotknięta jest jedna na c...
poniedziałek, Maj 25, 2015 - 12:40
Fotografia to twoja pasja? Lubisz fotografować codzienność, zachwyca Cię życie ulicy, uwielbiasz uwieczniać niezwykłe chwile i wyjątkowych ludzi? Sięgnij po aparat i weź udział w VII edycji Konkursu Fotograficznego Empiku i zgarnij cenne nagrody!
Fotografia to twoja pasja? Lubisz fotografować codzienność,...
poniedziałek, Maj 25, 2015 - 12:00
(371)
(319)
(291)
(273)
(230)
(230)
(199)
(197)
(190)
(180)
(177)
(144)
(119)
(85)
(76)
(64)
(61)
(59)
(55)
(55)
(53)
(50)
(50)
(46)
(46)
(46)
(46)
(44)
(44)

  

Reklama