Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Swoje lata świetności tapeta przeżywała w latach 20. XX wieku. Mówiono nawet wtedy o Złotym Wieku Tapety i w tym czasie sprzedano ok. 400 milionów rolek tapet. I choć pod koniec XX wieku tapeta wypadła z obiegu, teraz ponownie ją odkryto. Znowu pojawia się na salonach jako jeden z najnowszych trendów wnętrzarskich. (fot. depositphotos)
Swoje lata świetności tapeta przeżywała w latach 20. XX wiek...
czwartek, Listopad 20, 2014 - 13:51
Nie wiesz jaką surówkę podać do obiadu?  Właśnie dlatego podajemy kilka przepisów na szybkie i dobre surówki. (fot. depositphotos)
Nie wiesz jaką surówkę podać do obiadu? Właśnie dlatego poda...
czwartek, Listopad 20, 2014 - 12:52
Sun City Resort, RPA – hotel marzeń (fot. depositphotos)
Sun City Resort w RPA to miejsce niezwykłe. Ekskluzywny komp...
wtorek, Listopad 18, 2014 - 15:15
Stylizacja 1: Sukienka Vissavi, szpilki Gianvitto Rossi, kopertówka Maison Martin Margiela, naszyjnik John Hardy, bransoletka i kolczyki David Yurman.
Andrzejkowy wieczór, pełen magii i wróżb, to świetna okazja...
wtorek, Listopad 18, 2014 - 12:16
(284)
(255)
(249)
(233)
(194)
(180)
(177)
(176)
(167)
(156)
(156)
(136)
(108)
(77)
(73)
(64)
(57)
(50)
(50)
(49)
(44)
(43)
(42)
(41)
(40)
(39)
(37)
(37)

  

Reklama