Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziemniaczane z serem! (fot. depositphotos)
Masz dosyć mięsa? Brak ci pomysłu na obiad? Zrób placki ziem...
czwartek, Październik 2, 2014 - 13:57
Sprzedajesz w internecie ubrania, które Ci się znudziły? A może chcesz szybko przesłać książki koleżance z drugiego końca Polski? Martwisz się, że usługi kurierskie są drogie, a poczta nie zawsze działa tak sprawnie, jak powinna? Jest na to rozwiązanie! (fot. depositphotos)
Sprzedajesz w internecie ubrania, które Ci się znudziły? A m...
czwartek, Październik 2, 2014 - 08:59
5 lat to dla dziecka trudny czas – jest już na tyle duże, że próbujesz uczyć je samodzielności, a na tyle małe, że nadal ma w sobie wiele lęków i obaw. Sprawdź, czego boją się typowe 5-latki i jak zadbać, by te lęki się nie pogłębiały! (fot. depositphotos)
5 lat to dla dziecka trudny czas – jest już na tyle duże, że...
środa, Październik 1, 2014 - 15:36
Klepsydra, kielich, rożek – to tylko niektóre określenia typów kobiecych sylwetek. Także biusty różnią się od siebie nie tylko wielkością, ale i kształtem, którego nazewnictwo nawiązuje do słodkich owoców. Z pomocą braffiterki Dalia poznasz najpowszechniejsze typy piersi oraz dowiesz się, jakie konstrukcje biustonoszy do nich dobrać. (fot. mat. prasowe)
Klepsydra, kielich, rożek – to tylko niektóre określenia typ...
środa, Październik 1, 2014 - 13:20
(266)
(236)
(234)
(213)
(187)
(175)
(173)
(171)
(153)
(150)
(147)
(134)
(105)
(72)
(72)
(63)
(57)
(49)
(49)
(49)
(44)
(41)
(39)
(38)
(36)
(36)
(36)
(35)

  

Reklama