Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Ślub to okazja szczególna - miesiące (o ile nie lata) przygotowań, setki godzin poświęcone na dopracowanie każdego detalu - w tym własnej stylizacji. Prezentujemy buty ślubne 2015 - 5 najpopularniejszych trendów w obuwiu ślubnym. (fot. depositphotos)
Ślub to okazja szczególna - miesiące (o ile nie lata) przygo...
piątek, Marzec 27, 2015 - 10:36
Caterina SS 2015 (fot. mat. prasowe)
Najnowsza kolekcja marki Caterina to owoc mieszanki idei zac...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 16:24
Kuchnia w 3 stylach na wiosnę (fot. depositphotos)
Skandynawski chłód czy nowoczesny i błyszczący design? Rusty...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 13:28
Znudził Ci się kolor włosów, chciałabyś zmienić coś w swoim wyglądzie? Wiosna to znakomity czas na metamorfozę. Czasem wystarczy tylko inaczej ułożyć włosy, albo… wcale nie układać. Zyskujemy nowy look i lepsze samopoczucie. Oskar Bachoń, hair and make up designer zdradza kilka sposobów na modne wiosenne porządki na głowie. (fot. shutterstock)
Znudził Ci się kolor włosów, chciałabyś zmienić coś w swoim...
czwartek, Marzec 26, 2015 - 12:02
(350)
(301)
(274)
(269)
(219)
(218)
(193)
(190)
(185)
(176)
(170)
(141)
(117)
(82)
(76)
(64)
(58)
(56)
(54)
(52)
(52)
(50)
(48)
(46)
(46)
(44)
(44)
(43)

  

Reklama