Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Każda kobieta nosi w torebce swoje codzienne skarby - klucze, telefon, portfel i kosmetyki. Czy zastanawiałaś się, co by było, gdybyś ją straciła? Ile kosztowałoby odkupienie telefonu czy wymiana zamków? Z okazji Dnia Kobiet pomyśl o sobie i o tym, co jest dla Ciebie ważne. Warta proponuje nietypowe ubezpieczenie Twojej Torebki i jej zawartości. (fot. depositphotos)
Każda kobieta nosi w torebce swoje codzienne skarby - klucze...
piątek, Marzec 6, 2015 - 13:58
Trendy w podkreślaniu brwi - co jest dziś modne? (fot. depositphotos)
Brwi to bardzo ważna część naszej twarzy - ich nowy kształt...
piątek, Marzec 6, 2015 - 13:38
Primamoda SS 2015 (fot. mat. prasowe)
Kolekcja Primamoda SS 2015 jest pełna kontrastów. Projektanc...
piątek, Marzec 6, 2015 - 12:44
Idealny efekt koloryzacji! - wykonaj ją sama!
Piękne włosy rozwiane na wietrze to kwintesencja kobiecości....
piątek, Marzec 6, 2015 - 09:08
(335)
(292)
(268)
(266)
(213)
(205)
(189)
(189)
(185)
(172)
(165)
(138)
(115)
(80)
(74)
(64)
(58)
(56)
(53)
(52)
(50)
(46)
(45)
(44)
(44)
(43)
(42)
(41)

  

Reklama