Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Tajemniczy wrzos. Przyjazny dla otoczenia czy ściąga złą energię? (fot. depositphotos)
Jesienią dookoła otaczają cię kolorowe wrzosy. Są piękne, ta...
wtorek, Październik 21, 2014 - 12:11
Nawet, jeśli inni uważają nas za atrakcyjne, prawie każda ma swoją prywatną listę rzeczy „do zmiany”. Co na niej króluje? Aspekty związane z wyglądem czy może z zachowaniem? Co chciałybyśmy w sobie zmienić, by poczuć się bardziej kobieco? (fot. mat. prasowe)
Nawet, jeśli inni uważają nas za atrakcyjne, prawie każda ma...
wtorek, Październik 21, 2014 - 11:35
Piękna pogoda zachęca do wychodzenia na dwór, ale częste przesiadywanie na placu zabaw może znudzić się każdemu – zarówno maluchowi, jak i rodzicowi czy opiekunowi. Jest jednak mnóstwo innych sposobów na spędzenie wolnego czasu. Jak zaplanować go tak, aby każdy dzień był wspaniałą przygodą?
Piękna pogoda zachęca do wychodzenia na dwór, ale częste prz...
poniedziałek, Październik 20, 2014 - 12:26
Alkoholizm nie dotyka wyłącznie osoby uzależnionej, ale również całego jej otoczenia. Jedną z poważnych jego konsekwencji jest współuzależnienie występujące u bliskich uzależnionego. Współuzależnienie może występować jednak nie tylko w wypadku uzależnienia od alkoholu, ale również w narkomanii, uzależnieniu od hazardu i innych.(fot. depositphotos)
Alkoholizm nie dotyka wyłącznie osoby uzależnionej, ale równ...
niedziela, Październik 19, 2014 - 16:35
(271)
(242)
(240)
(223)
(189)
(176)
(175)
(174)
(156)
(152)
(152)
(135)
(107)
(74)
(72)
(63)
(57)
(49)
(49)
(49)
(44)
(41)
(39)
(39)
(37)
(37)
(36)
(36)

   SwapMnie.pl - Ogólnopolski portal wymiany ubrań i dodatków.

Reklama