Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Trądzik to uporczywy problem z którym zmaga się większość nastolatków. Jakie są przyczyny powstawania trądziku i w jaki sposób wyeliminować ten wstydliwy problem? (fot. depositphotos)
Trądzik to uporczywy problem z którym zmaga się większość na...
piątek, Grudzień 19, 2014 - 13:09
Czy jest możliwy lifting bez skalpela? Tak, od kiedy na rynku estetycznym pojawiły się nici liftingujące, które zrewolucjonizowały małoinwazyjne techniki odmładzania. Stosowane w zależności od wieku i potrzeb skóry, zalecane są tym wszystkim, którzy chcą zrezygnować z zabiegu chirurgicznego, lecz nie z młodego wyglądu (fot. depositphotos)
Czy jest możliwy lifting bez skalpela? Tak, od kiedy na rynk...
czwartek, Grudzień 18, 2014 - 14:02
Krótkie, ponure dni i chłód – końcówka roku nas nie rozpieszcza. Jesienno-zimowa aura sprawia, że sięgamy po najróżniejsze sposoby, by rozgrzać nasz organizm. Babcine rady, aktywność fizyczna czy grube swetry? Którą metodę wybrać, by nie marznąć i mieć dużo energii? (fot. depositphotos)
Krótkie, ponure dni i chłód – końcówka roku nas nie rozpiesz...
czwartek, Grudzień 18, 2014 - 12:51
Szukasz lekkich, ziołowych kosmetyków? Wzdrygasz się na myśl o konserwantach, chemicznych udoskonaleniach najprostszych substancji i chciałabyś zadbać o swój wygląd w sposób bezpieczny? Wypróbuj kosmetyki z Indii! (fot. depositphotos)
Szukasz lekkich, ziołowych kosmetyków? Wzdrygasz się na myśl...
czwartek, Grudzień 18, 2014 - 09:28
(298)
(269)
(254)
(252)
(200)
(182)
(181)
(180)
(176)
(162)
(160)
(137)
(109)
(78)
(74)
(64)
(57)
(50)
(50)
(49)
(48)
(45)
(44)
(43)
(42)
(40)
(39)
(38)

  

Reklama