Sznycle wieprzowe – 2 przepisy

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)
Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad. (fot. depositphotos)

Sznycel to jeden z najbardziej popularnych kotletów na świecie. Można go robić z każdego rodzaju mięsa. Sznycel można podawać jako danie główne na obiad.

Sznycle wieprzowe smażone w panierce

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • plasterki cytryny do dekoracji
  • 1,5 łyżki masła

Przygotowanie

  1. Sznycle opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, z obu stron obić tłuczkiem.
  2. Sznycle oprószyć solą i pieprzem.
  3. Sznycle obtoczyć kolejno w mące, rozbełtanych jajkach i bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć sznycle na dość dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
  5. Zmniejszyć ogień i dosmażyć po 4 minuty z obu stron.
  6. Po usmażeniu wyjąć sznycle z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  7. Przełożyć sznycle na drugą patelnię z roztopionym masłem i smażyć po 1 minucie z każdej strony.

Sznycle podawać z frytkami i surówką.

Sznycle wieprzowe z pieczarkami

Produkty

  • 4 sznycle wieprzowe wycięte z szynki
  • 250 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Sznycle umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i rozbić z obu stron.
  2. Pieczarki oczyścić, poszatkować (nie za cienko) i opłukać na sicie. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać.
  3. W rondlu rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, pieczarki, wsypać pół łyżeczki soli, trochę pieprzu i dusić na niewielkim ogniu około 10 minut.
  4. Na patelni rozgrzać olej i włożyć oprószone mąką sznycle i smażyć na dość mocnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.
  5. Następnie sznycle odsączyć z oleju na papierowym ręczniku i włożyć do pieczarek i razem dusić 5 minut.
  6. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody, ziemniaczanym puree i surówką.

Smacznego!

Informacje
Miłośniczka gotowania, pasjonatka dobrego jedzenia, żona i matka dbająca o żołądki najbliższych i nie tylko.

Komentarze

  • Ostatnie
  • Popularne
  • Znaczniki
  • Facebook
Jeśli chcesz w pięknym stylu spędzić jesień w domowym zaciszu, sprawdź ofertę Oysho AW 2014/15! (fot. mat. prasowe)
Jesień za pasem, pora przygotować swoją garderobę na długie,...
poniedziałek, Wrzesień 15, 2014 - 11:33
Lęk separacyjny to naturalne zachowanie dzieci do około piątego roku życia. Jest to lęk przed oddzieleniem od osoby bliskiej dziecku. (fot. depositphotos)
Lęk separacyjny to naturalne zachowanie dzieci do około piąt...
sobota, Wrzesień 13, 2014 - 15:50
To nie są czasy, żeby sobie pozwolić na bycie ofiarą i udawać, że nic się nie stało.  Dlaczego darować długi? Może warto wziąć się w garść i prężnie dochodzić swoich praw.  (fot. depositphotos)
To nie są czasy, żeby sobie pozwolić na bycie ofiarą i udawa...
sobota, Wrzesień 13, 2014 - 12:42
Najnowsza kolekcja marki Bershka na jesień-zimę 2014/15 opatrzona jest hasłem „The Call of the Urban Wolves”. Hiszpańska marka zadbała o to, by kolekcja Bershka AW 2014/15 idealnie wpisała się w trendy na nadchodzący sezon, nie tracąc przy tym nawet grama wyjątkowości. Zobacz najnowszy lookbook Bershka! (fot. mat. prasowe)
Najnowsza kolekcja marki Bershka na jesień-zimę 2014/15 opat...
piątek, Wrzesień 12, 2014 - 15:31
(252)
(231)
(227)
(209)
(186)
(173)
(172)
(167)
(146)
(146)
(143)
(133)
(103)
(71)
(70)
(63)
(57)
(49)
(49)
(49)
(44)
(40)
(38)
(38)
(36)
(36)
(36)
(35)

  

Reklama