Zupa ziemniaczana to najlepszy posiłek na jesienne chłody. Jeśli szukasz prostego przepisu na sycący, aromatyczny posiłek – nasza zupa ziemniaczana z tymiankiem jest dla Ciebie stworzona!

Produkty:

  • bulion
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 cebule dymki cienko pokrojone
  • 3 szalotki drobno posiekane
  • 2 łyżeczki tymianku drobno posiekanego
  • 450g ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych
  • 4 łyżki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki szczypiorku drobno posiekanego

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w garnku.
  2. Do rozpuszczonego masła dodaj cebulę, cebulę dymkę i szalotki. Smaż tak długo aż zmiękną – ale uważaj, żeby się nie zarumieniły.
  3. Do podsmażonych cebul wlej bulion, dodaj tymianek i doprowadź do wrzenia.
  4. Następnie do wywaru stopniowo dodawaj rozgniecione ziemniaki i ponownie zagotuj.
  5. Zmniejsz ogień, dolej wino i podgrzewaj zupę ziemniaczaną jeszcze przez 5 minut.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupa ziemniaczana wygląda najlepiej udekorowana szczypiorkiem.Smacznego!

    Pomysł zaczerpnięto- „Szybko i smacznie- ziemniaki”- Wydawnictwo Olesiejuk