Kulinaria

Ryba w zielonym sosie

Ryba w sosie to smaczny i zdrowy pomysł na obiad nie tylko dla jaroszy. Produkty: 4 filety z białej ryby sól, pieprz 2 łyżki posiekanej cebuli 1 1/2 szklanki białego wina 45g masła drobno pokrojonego 1 łyżka pokrojonego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Połóż filety na desce...

Kurczak pieczony w ziołach

Kurczak pieczony w ziołach dobry na obiad dla całej rodziny. Produkty: 1 kurczak 3 łyżki sklarowanego masła 6 ząbków czosnku 1 pęczek natki pietruszki 4 gałązki świeżego majeranku 2 listki szałwii sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka umyj, odsącz na papierowym ręczniku, oprósz z zewnątrz solą oraz pieprzem i natrzyj połową...

Kolorowe kulki z sera – świetny pomysł na przystawkę

Chcesz zaskoczyć swoich gości fajną przystawką, a brak ci pomysłu? Przygotuj kolorowe kulki z sera.Produkty:200g camemberta 100g półtłustego, odciśniętego twarogu pęczek natki pietruszki pół czerwonej i żółtej papryki sól, pieprzPrzygotowanie:Camembert rozdrobnij widelcem i wymieszaj z twarogiem,...

Delikatesowe pyszności dla każdego

W spożyciu produktów ekskluzywnych Polska wciąż nie stanowi czołówki. Nie oznacza to jednak, że delikatesy nie cieszą się zainteresowaniem w naszym kraju. W popularnych dyskontach możemy bardzo łatwo odnaleźć to, czego nawet nie wyobrażali sobie nasi rodzice i dziadkowie....

Krewetki smażone z masłem i czosnkiem

Krewetki najbardziej popularne owoce morza. Krewetki smażone z masłem i czosnkiem to danie nie tylko dla koneserów – spokojnie możesz przygotować je w domu. Poznaj prosty przepis na krewetki smażone z masłem i czosnkiem! Produkty:600 g krewetek bez skorupek...

Surówkowy zawrót głowy- trzy przepisy na szybkie surówki!

Nie wiesz jaką surówkę podać do obiadu? Właśnie dlatego podajemy kilka przepisów na szybkie i dobre surówki. Surówka z marchwi Produkty300g marchwi 100g jabłka 50g chrzanu 100g śmietany sól, cukier, zielona pietruszkaPrzygotowanieMarchew i jabłko zetrzyj na tarce z drobnymi...

Golonki peklowane – potrawa dla koneserów

Golonki peklowane to danie wyjątkowe. Aromatyczne gotowane mięso, kruche i delikatne po wielodniowym leżakowaniu w zaprawie to propozycja dla największych smakoszy. Sprawdź nasz przepis! Produkty 4 golonki 2g saletry pół łyżeczki kolendry 3 goździki 1 liść laurowy 8 ziarenek czarnego pieprzu 8 ziarenek ziela angielskiego 2 marchewki 1 duża...

Zupa gulaszowa z ziemniakami

Zupa gulaszowa na wołowinie to szybka i zdrowa propozycja na obiad.Produkty:800g wołowiny bez kości 600g ziemniaków papryka żółta, czerwona, zielona - każdej po pół 2 cebule drobno pokrojone 2 łyżki masła 3 łyżki oleju 3 łyżki słodkiej papryki ...

Gwiazdki Michelin – z czym się je je?

Gwiazdki Michelin to wręcz legendarne oznaczenie przyznawane najlepszym restauracjom. Znalezienie się w gronie najlepszych z najlepszych to wydarzenie niezwykłe, wyczekiwane przez każdego szefa kuchni. Czy wiesz, co oznaczają gwiazdki Michelin i jak są przyznawane? Od mechanika do szefa kuchni Historia Przewodników...

Opcja deserowa: herbata zamiast czekolady

Wiele herbat ma właściwości pomagające w utrzymaniu prawidłowej sylwetki (tu na uwagę zasługuje szczególnie czerwona herbata Pu-Erh), wiele z nich wpływa także pozytywnie na żołądek i pracę jelit (mieszanki ziołowe, skomponowane najlepiej na bazie herbaty zielonej), jeszcze inne obniżają...