Kulinaria

Kotlety mielone z kapustą

Smaczne kotlety mielone z kapustą to idealny pomysł na obiad dla całej rodzinki. Do tych kotlecików można zrobić sos pomidorowy, grzybowy. Można je podawać z ziemniakami i surówką, z makaronem lub z kaszą.Produkty1,25 kg kapusty włoskiej 30 dag...

Sandacz z grzybami w śmietanie

Z pewnością często słyszysz, że ryby powinny być stałym punktem w jadłospisie. Ale niestety wiele z nas nie jada ryb bo, albo ich nie lubi, albo nie umie odpowiednio przygotować. Może nasz przepis na sandacza w śmietanie zachęci do...

Ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki

Potrzebujesz szybkiego ciasta, bo goście już stoją pod drzwiami? Przygotuj pyszne ciasto z patelni lub ciasto z mikrofalówki. Zachwycisz swoich gości przygotowując szybko ciasto, które niczym nie ustępuje deserom z piekarnika! Ciasto śliwkowe z patelni Składnikikilka śliwek 2 łyżki wody ...

Panierka do kurczaka na 3 sposoby

Kurczak w panierce zagościł w Polsce na stałe – kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, oferowane przez jedną z sieci fast foodów zdobyły sobie wierne grono zwolenników. Jednak panierka do kurczaka ma różne oblicza – prezentujemy 3 sposoby na kurczaka...

Wołowina

Wołowina jest chudym czerwonym mięsem o dużej wartości odżywczej. Wołowina zawiera niewiele tłuszczu, jest bogata w białka, znaczące dla zdrowia witaminy i sole mineralne. Zalety wołowiny Wołowina zawiera dużo żelaza. A żelazo odpowiada za dostarczenie organizmowi tlenu za pośrednictwem układu krążenia....

Przepis na biszkopt idealny

Przepis na biszkopt to jeden z tych przepisów, do których wraca się regularnie. Biszkopt to doskonałe ciasto o każdej porze roku - świetnie smakuje sam, z kremem, z owocami, galaretką, bitą śmietaną - w tym jako baza tortów. Nie...

Piernik z orzechami – przepis

Piernik to smaczne ciemnobrązowe ciasto, niegdyś traktowane jako symbol dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. I choć w obecnych czasach nie jest symbolem luksusu, to nadal jego smak jest na tyle niepowtarzalny iż króluje pośród ciast. Składniki 500 g mąki 250 g miodu 150...

Karczochy – jak je przyrządzać?

Karczochy są od dawna dostępne na naszym rynku, jednak poza sporadycznymi przypadkami rzadko się pojawiają na talerzach. Po części wynika to z małej wiedzy na ich temat – wciąż zdarza się nam mylić karczochy i kapary. Jak przyrządzać karczochy...

Fasola po toskańsku – świetny pomysł na przystawkę

Fasola po toskańsku to gęsta włoska wiejska zupa - niezwykle smaczna i sycąca. Żeby uzyskać niepowtarzalny smak, fasola po toskańsku powinna być podawana z wysuszoną ciabattą.Produkty:1/2 bochenka ciabatty 3 łyżki oliwy 3 posiekane cebule 3 ząbki posiekanego czosnku ...

Lasagne

Brak Ci pomysłu na walentynkową kolację? Prezentujemy Ci przepis na lasagne. To przepyszne danie może stać się smacznym początkiem miłego wieczoru.Produkty60 ml oliwy 1 cebula pokrojona w plasterki 1 kg mielonej wołowiny 2 łyżki pasty pomidorowej 400 g...